Josip Ostrogović (HDZ) je kazao kako je situacija u Autotroleju alarmantna. To se posebice odnosi na liniju 7, gdje voze stari autobusi koji su neadekvatni, neki od njih nemaju niti klima uređaje, ili imaju ali ne rade, a prozori se ne mogu otvoriti. Posljednjih godina se sredstvima iz EU fondova nabavio određeni broj novi autobusa, ali novi autobusi ne voze na toj liniji. Zanima ga zašto je to tako.

Direktor Autotroleja Robert Mrvčić je kazao kako na Liniji 7 voze stariji autobusi zato što su u tijeku radovi na Pehlinu. Imali smo dosta šteta na autobusima. Zbog navedene situacije, iskopa i radova puno autobusa stradava, pa smo odlučili na tu liniju staviti starije autobuse. Oni su svi tehnički ispravni i prolaze svakodnevni tehnički pregled. Trenutno pregovaramo i s Općinom Viškovo da se prometovanje autobusnih linija 20 i 21 skrene preko nove ceste, rekao je direktor Autotroleja Robert Mrvčić.

Vijećnik Ostrogović je Mrvčića pitao jesu li ti autobusi pokriveni osiguranjem, ako jesu, zašto se ne aktivira naknada štete. Žalosno je da se zbog toga stanovnici Vežice i Turkova voze starim autobusima, a prigradski novim autobusima. Sad ćemo uvoditi strane radnike  njima ćemo davati nove, a domaćim vozačima stare.- ukoliko se desi neka šteta, štetu treba prijaviti onima kod kojih su osigurani. Degradirate vozače i stanovnike Rijeke. Traži pisani odgovor.

Petra Karanikić (SDP) je kazala kako je u medijima pisalo da je TD Energo dobilo na natječaju opskrbu plinom za područje grada Rijeke, zanima je kakvu korist imaju građani od toga.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako je riječ o natječaju kojeg je provela Hrvatska energetska regulatorna agencija koja je odabrala Energo d.o.o. kao najpovoljnijeg ponuditelja na ponovljenom natječaju za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine. Provedena su dva natječaja. HERA je prvi poništila a i na tom je natječaju Energo bio najpovoljniji. Na drugom je natječaju također Energo bio najjeftiniji. Što se korisnika tiče oni će biti prebačeni s Gradske plinare Zagreb  koja im je pružala uslugu u prethodnom razdoblju, na Energo. To će stabilizirati poslovanje Energa i u manjem dijelu utjecati i na cijenu korisnicima. Izrazio je nadu da će to poboljšati i kvalitetu usluge jer lokalna tvrtka bolje poznaje stanje na terenu. Cijena troška opskrbe plinom, koja je ujedno i bila predmet ovog natječaja od 01. listopada 2024. godine za grad Rijeku i okolna područja iznosi 0,0080 €/kWh i niža je za 5,88% nego do sada. Prebacivanje korisnika ići će putem aplikacije kako je to regulirano zakonom.

Ana Trošelj (PGS) je kazala kako je što dobila pitanje jedne sugrađanke prije desetak dana zašto pokretne stepenice u pothodniku prema riječkoj tržnici ne rade. Zanima je u čemu je problem i zašto upravo za vikend pokretne stepenice ne rade što je posebno važno za starije osobe koje vikendom idu na placu.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako koliko je njemu poznato pokretne stepenice rade. Događa se da se građani znaju pokliznuti ili krivo stati pa pritisnu crveno dugme i stepenice onda stanu. Tada je potrebna reakcija djelatnika da se one ponovno pokrenu. Provjerit će kakva je situacija.

Aleksandar Saša Milaković (Nestranački) postavio je pitanje vezano uz jog na Gornjoj Vežici. Podsjetio je kako su boćari izmješteni sa svog boćališta jer su tamo građeni drugi objekti. Trenutno je boćalište u nefunkcionalnom stanju. Gradonačelnik je prošle godine obećao da će na toj lokaciji biti postavljeni kontejneri do trećeg mjeseca, odnosno vrlo brzo. Zanima ga što to znači „vrlo brzo“. Traži točan datum.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako zna za problem BK Vežica. U proteklom razdoblju se Grad bavio sanacijom boćališta u MO Draga, gdje je dobiveno novo boćalište s četiri trake. Što se tiče BK Vežica u prijedlogu rebalansa predviđeno je dodatnih 50-ak tisuća eura za postavljanje kontejnera uz boćalište. Došlo je bilo do određenih komplikacija vezanih uz dozvole da se to postavi, ali to će biti uskoro riješeno.

Iva Rinčić (Nezavisna) pitala je da li gradonačelnik ima telefonski broj župana Komadine. Na prošloj je  sjednici županijske skupštine postavila pitanje županu vezano za njegovu najavu da će Županija zbog porasta prihoda dati dio novca Gradu za kupnju Teatra Fenice. Kada ga je pitala kako će se i kad to realizirati nekoliko je puta Župan nevoljko odgovarao, ali je na kraju ipak odgovorio da se iz Grada po tom pitanju nisu javili.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako ima telefonski broj župana s kojim redovito komunicira. Što se tiče kupnje zgrade teatra Fenice, to je predmet stečaja i stečajne mase. Najmanji je problem kupiti zgradu, veći je problem koliko je novaca potrebno da se ta zgrada obnovi. Analize koje je izradio vlasnik prije nekoliko godina pokazuju da je riječ o značajnim sredstvima. Župan je rekao da bi županija dala pola iznosa. Nema ništa protiv da se zgrada kupi ukoliko će se županija uključiti i u obnovu zgrade s pola sredstava ili da uzmemo kredit pa da ga županija otplaćuje upravo onim sredstvima koje je dobila, što se vidi u rebalansu županijskog proračuna. Nema ništa protiv da se te novce koje je županija uprihodila temeljem promjene porezne politike vezane za odluke Vlade RH, usmjere u grad koji je sjedište te iste županije. Kroz Udrugu gradova se zajedno s drugim gradonačelnicima zalagao  da ti prihodi ostanu prihod gradova. Taj višak koji se promjenama preraspodjele poreznih prihoda stvorio otišao je u županijsku blagajnu i blagajne svih ostalih županija. Čini mu se da se radi oko 2 milijuna eura. Dio tih sredstava županija će izdvojiti za asfaltiranje Opatijske ulice, zamjenu umjetne trave na stadionu na Kantridi i neke druge projekte. Najviše bi volio da stope podjele poreznih prihoda budu u korist gradova, jer su oni nositelji razvoja, a ne županija.

Vijećnica Rinčić je replicirala kako je dobila dugački odgovor bez konkretnog zaključka. Podsjetila je da se Grad mogao javiti na Obnovu javne kulturne infrastrukture Europskog fonda za regionalni razvoj. Obaveza Grada je da za kulturno dobro na teritoriju grada, bez obzira na vlasništvo da imenuje privremenog skrbnika. Grad u tome ima iskustva jer je 2007. imenovao privremenog skrbnika broda Galeb. S obzirom na ugroženost zgrade teatra Fenice, ljubazno je zamolila da se Grad imenuje kao privremeni skrbnik zgrade Teatra Fenice kao što je to učinjeno kod Galeba.

Nadja Poropat (SDP) je pitala kada se očekuje otvaranje knjižare na Korzu u prostoru bivše Karoline

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako je taj prostor izlicitirala tvrtka VBZ. Očekuje da bi tijekom lipnja knjižara trebala biti otvorena. Radi se o respektabilnoj tvrtki i ne sumnja da će to biti u navedenom roku. Trenutno se postavljaju police i pune ih knjigama.

Štefica Jagić Rađa (HDZ) je kazala kako je početkom godine započeo sustav individualnog prikupljanja otpada. Zelene posude koriste se za miješani otpad koji obuhvaća i pelene. Svrha individualnog prikupljanja otpada je između ostalog da građani kontroliraju troškove. Zanima ju kako i na koji način pomoći mladim obiteljima koji svakodnevno odlažu pelene i time pune posude. Smatra da bi to bila dobra mjera ne samo prema mladim obiteljima nego i invalidima i nepokretnim osobama, pa je zanima da li će se poduzeti nešto da se to riješi što bezbolnije da ti korisnici ne plaćaju više od ostalih.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako su inicijative vijećnice Jagić Rađa uvijek vrlo konkretne. Možemo razmotriti da se izađe u susret mladim obiteljima, invalidima i nepokretnim osobama. Sustav individualnog prikupljanja otpada je krenuo od rubnih dijelova grada. Treba to što predlažete dobro razmotriti i odrediti na koji način to regulirati da ne bi došlo do zloporabe. Sa upravom KD Čistoća će vidjeti koji je najoptimalniji način da se izađe u susret onima kojima to treba.

Stipo Karaula (HDZ) je postavio pitanje vezano uz nogometno igralište Robert Komen gdje se građani žale  na svjetlosno zagađenje. Tamo su dva puta na teren išle inspekcije. Zanima ga što misli gradonačelnik učiniti po pitanju svjetlosnog  zagađenja, hoće li se poštivati zakon o sprječavanju svjetlosnog zagađenja i da li postoji kakav projekt za to.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako su i do njega došle pritužbe određenih sugrađana. Na igralištu Robert Komen treniraju djeca. Tamo je nedavno obnovljena trava i uređene sjedalice kako bi igralište bilo čim ugodnije. To je pitanje suživota sporta i građana. Ako igralište nije osvijetljeno, pogotovu zimi djeca neće moći trenirati, inače bi morali u potpunosti ugasiti svjetlo. Odgovorio je kako ga zanima tko će to objasniti djeci koja tamo treniraju i njihovim roditeljima.

Vijećnik Stipo Karaula je replicirao kako je Zakon dao jedinici lokalne samouprave pravo da to riješi. Ako to ne riješite jednog dana će vam doći inspekcije, rekao je Karaula.

Danijela Bradamante (SDP) je postavila pitanje mogućnosti otvaranja Vrtlarskog puta na Trsatu

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako je svjestan te problematike jer su mu se obratili i građani s područja MO Trsat. Trenutno se izvode radovi na prometnici koja ima spoj na Sveučilišnu aveniju. Grade se i dvije stambene zgrade. Do izdavanja uporabnih dozvola iznaći ćemo rješenja da vrtlarski put i dalje bude u funkciji i da se građanima omogući korištenje ove nove prometnice. U rebalansu proračuna amandman za pripremu dokumentacije za novi kapitalni projekt Izgradnja Sveučilišne avenije na Trsatu – faza 2A kojim bi se u potpunosti izgradilo 100 metara Sveučilišne avenije i samim time puno bolje povezao taj dio naselja na prometnu mrežu grada Rijeke.

Vedran Vivoda (Akcija mladih) je vijećnicima prikazao film o tome na što liče prometnice koje održava Grad. Prometnice podsjećaju na ratnu zonu, odnosno na slike koje gledamo iz pojsa gaze i Ukrajine. Izgledaju kao da po njima prometuju tenkovi i izgledaju kao da su pogođene granatama. Imamo firmu zaduženu za održavanje prometnica koja nije sposobna održavati prometnice, a obećano im je prilikom spajanja Rijeka prometa i Rijeka plusa da će te prometnice biti bolje nego prije, a one su dapače gore otkako je tvrtku preuzeo gospodin Smojver. Napravio je istraživanje na pedeset prometnica. U prosjeku na na 100 m prometnice u gradu Rijeci koje održava Grada Rijeka imamo 17 metara dugu crtu raspuknuća, imamo 12 oštećenja, imamo 10 zakrpi, 8 loše postavljenih šahti te 5 rupa dubljih od 10 centimetara. Zanima ga kad će se konačno početi održavati prometnice

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako stanje cestovne infrastrukture nije na zadovoljavajućoj razini, a li stanje ovisi o raspoloživima sredstvima. Ne upravlja samo Grad Rijeka putem Rijeka plus-a, upravlja država putem Hrvatskih cesta, a dio je i u nadležnosti Županije. Na jednom dijelu ulica se trenutno izvode radovi. Dio baš te ceste koju  je pokazivao Vivoda bit će riješen otvaranjem rotora i pristupom bolnici. Dogovorena je potpuna zamjena  asfalta Opatijske ceste nakon sezone. Rijeka plus poduzima sve u svojoj nadležnosti. Jedan dio se rješava iz redovnog održavanja, a dio se neće rješavati zbog radova aglomeracije koji trebaju uskoro započeti

Vijećnik Vivoda je replicirao kako se ovakav odgovor ponavlja zadnjih četiri godine is sličan je kao da kao da papagaja  naučiš deset fraza koje stalno ponavlja. Gradonačelnik se kao pijan plota uhvatio samo te jedne ceste, a nije niti spomenuo niti jednu od onih 50 ostalih prometnica koje održava Grad Rijeka a ne Hrvatske ceste, o kojima je Vivoda govorio. Neke izgledaju deset puta gore. Grad Rijeka bi trebao plaćati građanima amortizaciju za štetu nastalu korištenjem takvih prometnica

Maša Magzan (Nezavisna) govorila je o projektu sadnje stabala na javnim površinama financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom 106.107,00 eura. Grad ima  u planu posaditi 79 stabala na sedam lokacija u gradu. U sklopu ovog sufinanciranja bilo moguće prijaviti puno zgodnije i korisnije projekte i to do 350.000 po pojedinom projektu. Konkretno projekti za ozelenjivanje nadstrešnica  na  autobusnim stajalištima, formiranje urbanih vrtova ili projekt informiranja javnosti o klimatskim promjenama. Zanima je je li Grad aplicirao, ako nije zašto nije. Podsjetila je kako je prošle godine vijećnica Rinčić pitala postoji li rješenje za riječke autobusne postaje gdje građani čekaju autobuse bez nadstrešnice. Gradonačelnik je odgovorio lakonski nek se drže hlada.  Zanima je da li su ova sredstva namijenjena samo ozelenjavanju i sadnji stabala ili projekt uključuje i nešto drugo, a i građani su joj se javili s računicom da po jednom stablu trošak sadnje 1.100 eura.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako Grad Rijeka koristi svaku priliku pa tako i ovu da se prijavi svojim projektima. To je samo jedan od projekata u okviru onog što je resorni Odjel smatrao svrsishodnim za prijavu. Naglasio je da kod određenih pozicija treba provjeriti vlasništvo, stanje podzemne instalacije, što je struka u ovom slučaju odradila. Ne ulazi u pitanje cijene sadnje jer je to također struka odradila. Cijene su takve kakve određuje tržište i može reći samo da očekuje da se to čim prije realizira.

Vijećnica  Magzan je replicirala kako gradonačelnik ponovno nije ništa odgovorio da traži pisani odgovor.

Robert Salečić (Unija Kvarnera) je kazao kako je u 12 mjesecu prošle godine pokrenut proces za stadion Kantrida. Od tada se nije dogodilo ništa. Zanima ga je li se pt tom pitanju što pokrenulo. Zanimaju ga konkretni postupci koji su se dogodili. Traži pisani odgovor

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako je koncept povratka na Kantridu predstavljen vijećnicima i medijima od strane konzorcija. Većinom glasova donesena je odluka o izmjeni GUP-a i izradu UPU-a. Ta je procedura striktno zakonom propisana i nadležni odjel radi na tome. Održana je i tribina u Društvu arhitekata gdje su predstavljeni i dodatni detalji. Naš odjel za urbanizam prikuplja potrebnu dokumentaciju. Nije se stalo sa aktivnostima. Vrlo brzo će biti pokrenuta procedura izmjene granice pomorskog dobra. O tome će biti obaviještena javnost i svi zainteresirani. Nada se da će sva potrebna papirologija biti urađena u skladu sa propisima. Do kraja godine moguć je i raspis natječaja. U kontaktima je s nadležnim ministrom, a za taj projekt ima i podršku Vlade za  novi stadion i sve ono što treba biti izgrađeno na području Kantride.

Kristijan Čarapić (SDP) je postavio pitanje što se događa s koncesijom na Mrtvom kanalu koju je imalo ŠRD Luben?

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako je ŠRD Luben imalo koncesiju od 2000. godine, koja je produljivana do 2020. Izmjenama zakona utvrđeno je da je riječ o luci koja ima više od 200 vezova i sada koncesija mora biti izdana od strane nadležnog ministarstva. Nekoliko se puta na tu temu sastao s predstavnicima ŠRD Luben. U međuvremenu je utvrđeno kako jedan dio čestica nije imovinsko pravno riješen s Lukom Rijeka, pa ministarstvo nije moglo raspisati koncesiju dok se to ne riješi. Nada se da će to biti ubrzo riješeno. Živimo u visoko centraliziranoj državi. Volio bih da ovakve natječaje raspisuje Lučka uprava, a ne ministarstvo, rekao je gradonačelnik te dodao kako ne zna da li postoji trenutno pravna osnova za korištenje vezova.

Davor Štimac (Nezavisni) je kazao kako ulazimo u turističku sezonu. S obzirom na radove i iskope, na ulicama se mogu vidjeti štakori, posebice u okolici tržnice, kolodvora pa čak i na Krnjevu. Zanima ga što je poduzeto po pitanju deratizacije?

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako do njega nisu stigle takve dojave. Mjere deratizacije se provode  sukladno proračunu. Životinje reagiraju na podzemne radove i izlaze na cestu. Ako se to događa više nego inače, potrudit će se da na područjima gdje se izvode radovi intenzivira deratizacija.

Marin Račić (Nezavisni) je kazao kako je u medijima pisalo da postoje investitori koji žele graditi stanove na određenim lokacijama i temeljem toga traže promjenu GUP-a, već smo imali takvih točaka na sjednicama. Zanima ga kad dođe takav  investitor s hrpom novca s kojom osobom – arhitektom, urbanistom, imenom i prezimenom može razgovarati na tu temu?. Hoće li Grad osnovati Zavod za prostorno uređenje, zakonski je to omogućeno ili Povjerenstvo za ocjenu arhitektonske uspješnosti. To smo imali, ali je to prethodni gradonačelnik, čim je zakonski prestala obaveza to ukinuo.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako vjeruje da Račić govorio o pismu namjere TD Podravka d.d. koje vlasnik kompleksa preko puta bolnice na Sušaku. Tamo je bila proizvodnja sokova iz programa Podravke. Inicijativu može podnijeti svatko. U cilju  je vlasnika zemljišta da tu lokaciju razviju. Oni su angažirali vrlo stručnu arhitektonsku tvrtku koja je izradila cijelu urbanističku studiju toga područja i mnogo šire. Za realizaciju predmetne ideje potrebna je promjena prostorno-planske registracije, pri tome misleći na zelene površine, javne površine i promet u mirovanju. I dr. ta inicijativa će se razmotriti od stane osnivane Odjela za urbanizam a ja kao gradonačelnik razmatram opciju Savjeta za urbanizam koji bi bio direktno vezan za funkciju gradonačelnika kao savjetodavno tijelo prilikom provedbe bilo kakvih arhitektonskih natječaja. Trenutno je proveden zakon o prostornom uređenju i uvedeni su e-planovi što je stvorilo dodatnu konfuziju i nedefiniranu situaciju i  praktički zakočilo veliki broj planova jer na operativnom planu nije sve prebačeno iz sadašnjeg formata u e planove. To odgovara namjerama i grada da se taj prostor stavi u funkciji. O tome ćemo svi skupa odlučiti, prije svega struka i javnost

Vijećnik Račić je rekao da traži u pisanom obliku ime i prezime arhitekte, urbaniste koji od strane Grada može razgovarati o projektima, Zavod za prostorno uređenje, da ili ne, Povjerenstvo za ocjenu arhitektonske uspješnosti, da ili ne.

Nebojša Zelič (Možemo) je govorio o tome kako je Europska komisija 18. travnja otvorila Poziv za dostavu projektnih prijedloga LIFE 2024. Ove godine 571 milijun eura osigurano je za projekte očuvanja prirode, zaštite okoliša, djelovanja u području klime i prijelaza na čistu energiju. Obavijest o tome bila je i na stranicama udruge gradova. Rok za prijavu je do sredine rujna. Zanima ga koje je projekte Grad pripremio i koje će prijaviti na LIFE 2024. natječaj?

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako Grad prati sve natječaje i ako je u ovom slučaju tako kako Zelič govori, razmotrit će se projekte koje možemo prijaviti.

Željko Jovanović (SDP) je postavio pitanje vezano uz rezultate upisa u vrtiće. Zanima ga koliko je djece ostalo neupisano i kakvi su planovi za daljnju izgradnju kapaciteta vrtića

Zamjenica Sandra Krpan je kazala kako postupak završava do 15. lipnja kako bi roditelji mogli znati u je li njihovo dijete upisano za sljedeću pedagošku godinu. Prema dostupnim podacima, u DV Sušak u jaslice je upisano 64 djece, u vrtić 34, u DV More u jaslice je upisano 103, u vrtić 38 djece, u DV Rijeka u jaslice upisano 36 u vrtić 113 djece.  Ukupno je upisano 403 u jaslice a u vrtić 185. Nepisane djece s pravom prvenstva jasličkog uzrasta ostalo je 63. Odgovorno tvrdim da će do 15. listopada sva djeca s pravom prvenstva, a to znači oba roditelja zaposlena, samohrani roditelji, jednoudomiteljske obitelji, hrvatski branitelji, njihova djeca će biti upisana. Nekoliko djece koje je ostalo neupisano isključivo iz razloga što roditelji žele da im dijete ide određeni u vrtić, a ne u onaj koji im se nudi.

Marijan Šegota (Most) svjedoci smo zadnjih par godina da se loše održavaju zelene površine. Stavka za košnju trave je ove godine u proračunu povećana za 9 puta. Rezultat tog povećanja ne vidimo u gradu Rijeci. Zanima ga kada će odjel početi raditi svoj posao i gdje je točno raspoređen taj iznos koji je devet puta povećan.

Direktor KD Čistoća Bojan Jurdana je kazao kako se košnja odvija sukladno programu. Do kraja 5 mjeseca obavljeno je 18% više košnje nego prošle godine. Ne možemo govoriti da se loše održava. Ne mogu se svi mjesni odbori kositi istovremeno. Svaki tjedan se radi plan košnje. U svibnju je bilo i 14 kišnih dana. Ne za  o čemu se radi, što vijećnik Šegota spominje 9 puta veći iznos za košnju. Kod iznosa za košnju, većinom se radi o povećanju jediničnih cijena da se ubrza košnja.

Vijećnik Šegota je replicirao pitanjem Jurdani da li on živi u istom gradu. Na Vežici i Sušaku je trenutno Amazona. Da li namjerno zanemarujete Vežicu. Rijeka je i Sušak i Vežica. Podsjetio je kako je u proračunu predviđena devet puta veća stavka za košnju.

Sabina Marov (Most) je kazala kako se na gatu Karoline riječke dogodila situacija koja je naprosto smiješna. Odvijali su se neki radovi zbog koji su uklonjene kamene ploče, da bi se kanal koji je nastao sanirao betonom, a zatim u njega urisale dimenzije nekadašnjih kamenih blokova. Zanima je što će Grad poduzeti da se gatu vrati pristojan izgled.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako područjem gdje su se izvodili radovi upravlja Lučka uprava Rijeka. I on je iz medija doznao za to. Izvođač bi trebao vratiti gat u prvobitno stanje. To je pitanje više za građevinsku inspekciju i Lučku pravu koja upravlja tim područje. On može samo podnijeti prijavu inspekciji.

Vijećnica Marov je replicirala bila bi zahvalna da gradonačelnik pokrene korespondenciju o tome pitanju i da u buduće to odmah radi .. traži pisani odgovor

Marin Barač (SDP) postavio je pitanje o nedavno objavljenom javnom pozivu za dodjelu stana mladoj obitelji na 15 godina. Zanima ga o kakvom se pozivu radi i ima li kave veze s listom

Pročelnica Denis Šulina je odgovorila kako je Županija u listopadu 2023.g. raspisala javni poziv za demografsku mjeru kroz adaptaciju stambenih jedinica lokalne samouprave koji nisu u funkciju. Grad je prijavio jedan stan. Županija je prihvatila prijavu i dodijelila 21.900 eura. Uvjet je bio da radovi budu gotovi do konca lipnja. Radovi su dovršeni i očekuje se primopredaja. Uvjet je također bio da Grad objavi javni poziv, u kojem je uvjet da se stan može dodijeliti isključivo mladoj obitelji s djecom. Najmanje jedan član mora biti zaposlen. Visina najamnine prve tri godine ne smije preći 2 eura po m2. Grad je postavio dodatne uvjete da obitelj ima između 1 do 3 djece.  Lista će se formirati prema unaprijed određenim kriterijima. Poziv je objavljen 3. lipnja, a prijave do 11. lipnja. Lista će biti javno objavljena, uz mogućnost prigovora. Nakon što se utvrdi lista prvenstva, prvi na listi će biti pozvan na razgled i ukoliko ne prihvati stan bit će pozvan sljedeći na listi.

Iva Davorija (Možemo) je kazala kako je najavljeno kako će 2025.g. biti objedinjena nabava hrane za škole. Govorila je o tome kako je pretilost kod djece u porastu. Svako deset prvašić boluje od pretilosti. Podsjetila je kako to nije prvi projekt koji Grad provodi  na tu temu. Ipak, u velikom broju škola i dalje imamo pretežito pekarske proizvode za marendu. Svjesna je da negdje u školama nedostaje opreme, negdje nedostaje kadrova i prostora. Zanima je kako se planira od siječnja 2025.g. pokrenuti objedinjena nabava. Da li će sve škole biti uključene u to i da li ćemo prestati dobivati pekarske proizvode

Zamjenica Sandra Krpan je kazala kako hrana koja se u školama dijeli treba biti što kvalitetnija i zdravija. Djeca moraju steći zdrave prehrambene navike. Zdravstveni odgoj koji će Grad uvesti iduće godine će tome svakako pridonijeti. Na sastancima koje održava apelira na ravnatelje da budu u kontaktu s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo jer oni izrađuju zdrave jelovnike. Na žalost, primijećeno je da i djeca koja ne primaju marendu u školi, vrlo često donose od kuće nezdrave proizvode, pa treba poraditi na edukaciji.