Aktualni sat, 29. sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke, otvoren je pitanjem Šime Jagičića (HNS) o sigurnosni rada članova Poglavarstva i vijećnika u Gradskoj vijećnici. Potaknut incidentom s početka sjedice, bacanjem papira i grumena zemlje na članove Poglavarstva i Gradske vijećnike, pitao je hoće li se poduzeti sigurnosne mjere kako bi se spriječili slični incidenti. Ogovorio je gradonačelnik Obersnel naglasivši da sigurnosne mjere ne postoje, niti će postojati, jer se od Gradske vijećnice ne smije napraviti tvrđava. Postoji evidancija ulazaka i izlazaka te građani koji najave svoj dolazak na sjednicu Gradskog vijeća, s punim pravom, sjednici mogu i prisustvovati. No, ne može se prihvatiti činjenica da zemlja i granje uneseni u Vijećnicu pri ulasku u zgradu nisu bili zamijećeni, naglasio je.

Dušan Sekulić (PGS) pitao je zašto mu nije odgovoreno na pitanje postavljeno na jednoj od predhodnih sjednica vezano uz parkiranje u Rijeci. Želio je doznati i zašto su zelene površine parkirališta  Rikard Benčić pretvorene u skladišta te poduzima li što komunalno društvo. Gradonačelnik Obersnel izvjestio je da je na sporno, neodgovoreno, pitanje odgovor proslijeđen. Odgovor na drugo pitanje bit će dostavljen u pisanom obliku.

Vesna Matković (HNS) zanimala se o projektu plutajuće garaže. Željela je znati je li započela realizacija projekta plutajuće garaže i kakvo je trenutno stanje. Odgovorio je Gradonačelnik objasnivši da je usvojen detaljni plan. Procjenjena je i vrijednost investicije na 7. mil. Eura. Zbog visine troškova, ukoliko se ne nađe investitor, teško da će Grad Rijeka krenuti u investiciju.

Dinko Tamarut (SDP) na postavljeno pitanje o konačnom riješenju problema neugodnih mirisa iz rafinerije koji se osjete čak na matuljskom području, dobit će pisani odgovor.

Ante Matana (HDZ) pitao je zašto je Gat Karoline riječke pretvoren u cirkus i kakav je bio interes Grada. Gradonačelnik Obersnel je naglasio da Grad nije imao nikakav interes. «Na Gatu nije mjesto niti karnevalskom parku niti lunaparku», istaknuo je. Objasnio je da prostorom Gata upravlja lučka uprava, a ugovor o korištenju prostora u spomenute svrhe sklopljen je bez znanja Grada. Rješenje problema vidi u sklapanju trajnog ugovora sa lučkom upravom. Isti će imati jasno određene obaveze i prava korištenja prostora, a predvidjet će i sanaciju mogućih oštećenja. Gradonačelnik je istaknuo da će vrlo skoro, tijekom svibnja, na Gatu Karoline riječke biti postavljene klupice i zelenilo.

Vladimir Bebić (Treći blok) zanimao se za listu prioriteta osoba koje ne mogu doći do stana. Je li moguće da je Božena Matković iseljena iz svog stana u Vukovarskoj ulici te premještena u Lopaču nakon čega je stan dodjeljen majci gospođe iz gradskog odijela, 610. na listi prioriteta, pitao je. Gradonačelnik Obersnel odgovorio je da sa slučajem nije upoznat. Uz opasku kako nemoguće stvari katkad postaju mogućim, naglasio je da će provjeriti o čemu je riječ i izvjestiti Vijeće ukoliko je došlo do neke zloupotrebe. Postoji mogućnost da je Boženi Matković dodijeljen staratelj koji ju je smjestio u Lopaču, dodao je. Nakon Lopače Božena Matković premještena je na Turnić gdje se nalazi i u ovom trenutku. Naknadno, tijekom sjednice, Gradonačelnik je izvjestio da je Centar za socijalni rad u stan koji se nalazi u vlasništvu Grada Rijeke smjestio B.H. Gospođa je smještena privremeno, u trajanju od godinu dana s obavezom da stan napusti vrati li se gosp. Matković. Majka B.H. ne radi u Gradskoj upravi, a nositeljica stanarskog ugovora jest i dalje Božena Matković.

Ognjen Crnković (HDZ) postavio je pitanje o poslovanju firme RIO, Rijeka. Odgovorio je Gradonačelnik istaknuvši da je RIO trgovačko društvo koje ima svoje vlasnike odgovorne za poslovanje. Činjenica je da je RIO ostao bez ugovorenih poslova, dijelom i zbog neodgovornog ponašanja uprave, ali dolaskom nove uprave ugovoreni su novi poslovi. Stotinjak radnika vraćeno je na posao, s tendencijom daljnjeg vraćanja, a plaće su redovite. Za sljedeću sjednicu bit će pripremljen izvještaj, najavio je.

Ivica Pađen (IDF–FDI) postavio je pitanje kolika su ukupna potraživanja Grada od stečajnih dužnika i zašto Grad nije sudjelovao na natječaju za prodaju poslovnog prostora u ex Tvornici papira koji je nedavno bio objavljen u novinama.

Gradonačelnik Obersnel je pojasnio da ne zna koliki je taj iznos, a svaka odluka koja se tiče poslovanja Grada ne može se uvijek javno obrazlagati pa će to pitanje biti odogovoreno u pisanom obliku. Premda smo bili zainteresirani za taj prostor kako bi ga namijenili kulturi Grad se nije javio na natječaj za taj poslovni prostor jer u Proračunu za 2004. za to nisu predviđena sredstva. Obzirom da prostor nije prodan pokušat će se sa stečajnim upraviteljem dogovoriti neki drugi način, prebijanje potraživanja i sl.

Hoće li Grad pružiti podršku luci koja bilježi porast prometa i što misle o kvaliteti programa podzetničkih zona i njihovom daljenjem otvaranju, pitala je Nevenka Licul-Nedoh (IDF-FDI). Na prvo pitanje odgovor je dao Obersnel koji je rekao da zemljištem vezanim za pomorsko i lučko dobro upravlja lučka uprava te da je ono dato na koncesiju trgovačkim društvima koja su većinski vlasnik Luke d.d. Na drugo pitanje odgovrila je Vesna Lukanović zadužena za poduzetništvo, naglasivši da je u tijeku izrada i izgradnja poduzetničke zone Bodulovo na Škurinjama te da je neupitan interes da program krene što prije.

Željko Glavan (HSLS) osvrnuo se na problem novih stanova i novih investicija te pitao  zašto se dio problema izgradnje novih stanova i novih investicija ne riješi otkupom stanova koji su na tržištu. Gradonačelnik je podržao ideju kao zanimljivu i naglasio da su novoizgrađeni stanovi u Rijecu među jeftinijima U RH. Cijene kvadratnog metra kreću se oko 700 do 850 Eura, dok se cijena starih stanova kreće oko 1000 Eura po metru kvadratnom, stoga priomjerenije je zaduživati se za staru izgradnju nego li otkup stanva. Obersnel je njoš jednom podržao pokušaj pronalaženja alternativnog rješenja.

Darka Franića (HDZ) zanimalo je koje se sve nekretnine, u vlasništvu Grada Rijeke, nalaze pod hipotekom, na koji rok i pod kojim uvijetima. Odgovor će primiti u pisanom obliku.