Duško Milovanović (SDP) Postavio je pitanje vezano u projekte koji se odnose na obnovu Motornog broda Galeb i Upravne zgrade Rikarda Benčića. U medijima smo imali prilike čitati da su ti projekti prijavljeni na financiranje od strane fondova EU te da su u visokoj razini gotovljenosti. Postavio je pitanje u kojoj su fazi ti projekti, koja sredstva se mogu očekivati iz fondova i kakav je daljnji plan.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova prije više godinu dana raspisalo natječaj za financiranje projekata koji se odnose na valorizaciju turističke baštine u funkciji turizma. Osnovni preduvjet je bio da se na natječaj mogu prijaviti projekti koji se odnose na zaštićena kulturna dobra. Grad Rijeka je prijavio Upravnu zgradu bivše šećerane kao jednu od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj s ciljem prezentacije same zgrade, koja je sama po sebi muzej jer u velikom dijelu prostora ima oslike na zidovima i stropovima te stavljanje te zgrade u funkciju Muzeja grada. Drugi dio prijave odnosi se na obnovu MB Galeb s ciljem valorizacije broda u kontekstu njegove zanimljive povijesti. Dio broda se pretvara u Muzej, tu se misli na komandni most i prostorije koje je koristio Josip Broz Tito i gdje je primao svjetske dužnosnike te strojarnicu u kojoj se još uvijek nalaze dobro sačuvani originalni Fiatovi motori iz 30-tih godina.
Oba su projekta prošla čitav niz procedura. Prije dva dana stigla je informacija iz Središnje agencije za upravljanje i financiranje projekata da je projekt prošao 6. fazu evaluacije koja je izuzetno bitna jer se njom definiraju prihvatljivi troškovi objekta koji su u ovom slučaju određeni na 69 milijuna kuna. Predstoji još sedma faza, a to je ugovaranje projekta s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova, za koji očekuje da bi se mogao dogoditi vrlo skoro, čime smo korak smo do dobivanja projekta. Veseli da će svi ljubitelji broda Galeba koji su do sada prozivali njega kao gradonačelnika, svoje otrovne strelice morati ubuduće upućivati i na Središnju agenciju za upravljanje i financiranje EU projekta, Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova i Europsku komisiju.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku – Ri) postavio je pitanje vezano uz aferu za koju smatra da je obilježila kraj mandata gradonačelnika Obersnel, a riječ je o pročelniku Bencu. Pitao je do kada će trajati interna istraga i kada će se znati njeni rezultati. Pitao je gradonačelnika je li ga pročelnik Benac obavijestio o potencijalnom sukobu interesa na što je prema zakonu o sprječavanju sukoba interesa bio obvezan te dodao koja je logika bila uložiti 400.000 kuna za uređenje poslovnog prostora za koji će narednih 10 godina zakupnik platiti najamninu u ukupnom iznosu od 180.000 kuna.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako će se tek vidjeti da li se radi o aferi. Njegova intencija je bila omogućiti normalni rad uprave koji je u okolnostima koje su nastale stalnim pisanjem po novinama o nekakvim aferama bio onemogućen. Da li tu ima elemenata kaznene odgovornosti i sukoba interesa to će odrediti nadležna tijela. Dok se postupak koji provodi Interna kontrola ne završi trajat će i suspenzija navedenog pročelnika. Interna revizija češlja sve sporne predmete, a jednako tako kompletna dokumentacija upućena je i DORH-u da se i oni očituju ima li u svemu tome ikakvih nepravilnosti. Pročelnik Benac je kao i svi drugi pročelnici potpisao izjavu koja se tiče potencijalnog sukoba interesa i za sada ne vidi gdje bi se u svemu tome što se piše trebao pojaviti sukob interesa. Sve odluke koje se odnose na poslovne prostore donose se na kolegiju, a zaključci koji se donose javno su objavljeni i u svakom trenutku su dostupni. Gradonačelnik je kazao kako nije istražno tijelo niti sudac, a to nije niti vijećnik Švorinić, već postoje nadležna tijela koja određuju je li zakon prekršen. Zakonom je jasno određeno što je sukob interes, a što je kazneno djelo. Kada ti nalazi budu gotovi, naravno da će Gradkso vijeće i javnost o tome biti informirani. To je u interesu svih nas a naročito mene, bez obzira na utvrđivanje eventualne odgovornosti ili neodgovornosti.
Što se poslovnih prostora tiče, Grad raspolaže sa 2000 poslovnih prostora i svake godine se ulažu određena sredstva u njihovo uređenje, pa tako i u uređenje poslovnog tog prostora koji je se nalazi u Čandekovoj ulici. Riječ je o prostoru koji je bio prazan godinama i nije postojao interes za davanje u zakup. To što je zakupnina za takve poslovne prostore koji su van I. zone, relativno mala nije ništa čudno. Za prostore koji su na Korzu i neposrednoj blizini uvijek postoji veliki interes. Po vama poslovne prostore van I. zone bi valjda trebalo pustiti da propadnu jer nisu komercijalno isplativi poput onih na Korzu. Kad se govori o poduzetništvu, svi zagovarate poticanje poduzetništva iznajmljivanjem prostora za što manju najamninu, a istovremeno prigovarate zbog niske najamnine tih istih poslovnih prostora. Veliki prihod od najamnine mogu dati samo neke aktivnosti na Korzu. Što se tiče ulaganja u prostor u Čandekovoj ulici ne misli da je to ulaganje bilo čudno.

Vijećnik Švornić je replicirao kako je za tu godinu trećina sredstava utrošena za uređenje poslovnog prostora koji je izlicitirala tvrtka koja je isprepletena s tvrtkom pročelnika Benca. Ne radi se o sukobu interesa, nego je riječ o moralu, pročelnik je službenik i to je naprosto nekorektno i neprihvatljivo prema ostalim subjektima koji posluju s Gradom, odnosno onima koji nemaju sreće da su rodbinski vezani s osobom na mjestu pročelnika odjela.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako ne zna hoće li razgovarati o zakonima ili moralu kako ga vijećnik Švorinić doživljava. Riječ je o tome da se iznose neistine. U uređenje prostora nije uložena trećina nego petina predviđenih sredstava. Poslovni prostor je vlasništvo Grada i uređenjem mu je dignuta vrijednost te spriječeno propadanje i ujedno osigurani nekakvi prihodi. Ne postoje nikakve rodbinske veze između tvrtke koja je izlicitirala taj prostor i pročelnika Benca. Vijećniku Švoriniću ja kazao da ako već manipulira, iz svojih izlaganja ispusti riječ moral.

Predrag Miletić (Lista za Rijeku – Ri) je postavio pitanje vezano uz skulpturu orla koja bi trebala biti postavljena na Gradsku uru. Pitao je da li se zna kada će orao biti postavljen te što je sa zastavom Grada o kojoj je Gradsko vijeće prošle godine raspravljalo, odnosno da li ima kakve informacije od Ministarstva uprave, a ako ne hoće li im poslati požurnicu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je upravo vijećnik Miletić inzistirao mašući s dokumentima Ministarstva uprave iz kojih je vidljivo da će dati suglasnost za obnovljeni zahtjev koji je Gradsko vijeće usvojilo još 90-tih godina. Od spektakularnog mahanja nije se postiglo ništa. Nikakvo očitovanje nismo dobili. Što se požurnice tiče, ona je bila upućena, a na sugestiju vijećnika Miletića uputit će još jednu. Podsjetio je kako pitanje zastave nije ništa novo, Gradsko vijeće je takvu zastavu usvojilo 90-tih godina, no na žalost za sada se nije ništa promijenilo. Što se skulpture orla tiče, ona je pri završetku, rade se pripreme za njeno postavljanje i ona će, ukoliko se ne dogoditi nešto nepredviđeno, biti postavljena do kraja travnja na Gradsku uru, o čeme će svi biti obaviješteni.

Petra Karanikić (SDP) je kazala kako se imalo prilike čitati u medijima da je osnovan Savjet za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka i dva Centra kompetencija. Pitala je može li gradonačelnik konkretnije objasniti ulogu Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka i koja su očekivanja Grada Rijeke od tih tijela.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je uvođenje novog mehanizama okupljanja u jednu aglomeraciju sa zajedničkim interesima već postojalo, prije više od 20 godina, ali je to ukinuto, a sada nam ga je na žalost morala uvesti EU. Stvaranjem Urbane aglomeracije kao nosioca razvoja stvorili se preduvjeti za formiranje tijela poput Savjeta za konkurentnost. Članovi Savjeta kroz rad definiraju pravce daljnjeg razvoja gospodarstva i dizanja konkurentnosti kroz poticanje razvoja novih tehnologija i inovacija te poticanje ideje da se od tvrtki koje posluju na tim osnovama mora očekivati da, osim proizvodnje, dio sredstava moraju ulagati u razvoj i istraživanja. Članovi savjeta dolaze iz svih jedinica lokalnih jedinica lokalne samouprave koje čine aglomeraciju, pa čak iz sredina koji nisu iz jedinica lokalne samouprave članica Aglomeracije. Predsjednik Savjeta je Boris Popović, a u njemu su ugledni gospodarstvenici poput Siniše Reljića iz Navis Consult-a, Ive Usmiania iz JGL, rektora Sveučilišta, predsjednika HGK, predstavnika tvrtki poput DIP Klana i čitav niz drugih gospodarstvenika. Grad Rijeka je na temelju prijave na razne fondove kohezije i konkurentnosti formirao dva Centra za kompetenciju: Centar za kompetenciju u brodogradnji i Centar za kompetenciju Smart Cities – Pametne gradove. Oni bi trebali raditi na razini cijele Hrvatske a već sada imaju partnere iz cijele Hrvatske poput Ericsson Nikola Tesla, Institut brodogradnje iz Zagreba i dr. Centri su izradili svoje programe bazirane na novim tehnologijama za koje se očekuje sufinanciranje. Centar za kompetenciju za Pametne gradove projekte vrijedne 120 milijuna kuna, a Centar za kompetenciju u brodogradnji projekte vrijedne 40-50 milijuna. Oba centra su svojim projektima prošli prve faze evaluacije i vjeruje da će u skoro vrijeme dobiti potvrdu financiranja ovih projekata.

Sandro Vizler (HNS) postavio je pitanje vezano uz grafite u Rijeci koji su se pojavili nekoliko desetaka mjesta a koji prikazuju HNS-ovog kandidata za gradonačelnika Bukšu i Obersnela. Zna da je gradonačelnik javno zatražio istragu i dao na uvid slike kamera koje Grad posjeduje. Kazao je da uz te grafite postoji čitav niz grafita s elementima kaznenih djela na kojima se piše Fuck EU, nacrtane svastike i homofobne poruke. Pitao je u koliko je navrata gradonačelnik zatražio istragu tko je pisao te grafite i zašto mu baš prikaz budućeg gradonačelnika Rijeke, pri tom misli na Bukšu, smeta više od svastika na zidovima OŠ.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je očekivao da će vijećnik Vizler znati nešto više reći o tome. Valjda je svima jasno da mu kao gradonačelniku ne pada na pamet tako jeftin politički marketing kojim se između ostalog oštećuje gradska i privatna imovina. Kazao je kako ne razumije pitanje jer ovo nije prvi put da je policiji prijavio različite grafite kojima se oštećuje privatna i gradska imovina. Da se vijećnik Vizler htio raspitati o tome znao bi za to. Koliko mu je poznato, pokrenuti su i postupci protiv počinitelja, a sve neprimjerene grafite nastoji se ukloniti odmah ili čim prije. S obzirom na to da su vijećnik Vizler ili njegova stranka stručnjaci za grafite, zamolio je da mu dostave lokacije na kojima su nacrtane svastike i adrese škola na kojima su nacrtani ustaški pozdravi i svastike. Dodao je kako zna da su članovi HNS-a pokrenuli akciju uklanjanja grafita u kojima se spominje njihov kandidat pa im je predložio da usput uklone i ove druge za koje smatra da nisu primjereni.

Vijećnik Vizler je odgovorio kako je do sada uklonjeno preko 50 grafita, a što se tiče dostava lokacija rekao je da osobno ima fotografije preko 200 neprimjernih grafita.

Odgovarajući na repliku gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako tom problemu ne pridonosi razmišljanje vijećnika Vizlera, prema kojem nije problem što je netko napravio grafit nego je problem što je gradonačelnik taj slučaj prijavio policiji. Kazao je da, ako stranka vijećnika Vizlera nema veze s time ne zna zašto se uzrujava. Osim toga policiji su dostavljene snimke na kojima se vide počinitelji tih aktivnosti. A kad se utvrdimo tko su počinitelji netko će morati platiti štetu.

Stjepan Doboviček (HDZ) je kazao kako je Državna revizija Gradu Rijeci za 2015. g. dala Uvjetno mišljenje. Pitao je što je od tada učinjeno po nalazu Revizije.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je zahvalio vijećniku Dobovičeku što ih je obavijestio da je Revizija obavila svoj posao i da je Grad Rijeka dobio uvjetno mišljenje, jednako kao i 70 % drugih subjekata koji su bili predmetom revizije. Da je Doboviček čitao nalaz dokraja, u nalazu bi mogao iščitati obavezu da se u roku od 6 mjeseci dostavi popis radnji koje se poduzimaju da bi se ono što Revizija smatra neodgovarajućim ispravi. To smo učinili. Gradonačelnik je dodao kako je upravo započeo postupak Revizije za 2016.

Andrej Brišćik – Akcija mladih (AM) je kazao kako je od jedne razočarane Riječanke dobio pismo vezano uz zamjenu zemljišta kojom je Grad oštećen za 300.000 eura. Riječ je o otkupu zemljišta za potrebe izgradnje dvorane na Zametu. Tvrdi da je Grad dao Vitomiru Jardasu atraktivno zemljište u Marčeljevoj dragi. Svi znamo da je vrijednost zemljišta na kojem se gradila dvorana bila određena na 100 eura, a van terena za dvoranu 50 eura po m2 što je procijenjeno od strane sudskog vještaka, dok je Vitomir Jardas dobio 200 eura po kvadratnom metru, odnosno dva i pol puta više u korist Vitomira Jardasa. Pitao je kako je to moguće.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio da će vijećnik Andrej Brišćik, s obzirom na to da se radi o nečem što se događalo prije 10 godina dobiti pisani odgovor. Grad sigurno ni na koji način nije oštećen. Jednostavno je nekada, u kratkom roku potrebno riješiti imovinsko-pravnu pripremu, a mogućnosti koje su definirane zakonom su kupovina ili zamjena zemljišta. Zamjena se bazira na temelju procjene vrijednosti. Ne zna odnos kvadrature zemljišta koji je bio predmet zamjene, a trebalo bi znati ne samo vrijednost već ukupnu površinu zemljišta. S obzirom na to da se radi o nečem što je bilo davno, dobit će pisani odgovor.

Vijećnik Brišćik je replicirao da se radi o točno 2109 kvadrata s jedne i druge strane koji su zamijenjeni, moglo se počekati još koju godinu i uštedjeti novac.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio da su se gradeći Centar na Zametu rješavali i problemi objekata u neposrednoj blizini, poput škole, vrtića. U postupku povrata imovine bili smo u situaciji da moramo obeštetiti vlasnike. Ne mogu točno reći o čemu se radi i gdje se nalazilo zemljište. Komentirao je i Brišćikovo razmišljanje o tome da je trebalo čekati a ne graditi. Centar Zamet je ispunio svoju funkciju, od jutra do mraka u njemu se mladi sportaši bave sportom, a centar je postao mjesto okupljanja stanovnika Zameta i građana Rijeke.

Sandra Krpan (SDP) je kazala kako možemo biti ponosni što je Grad Rijeka za projekt Građanskog odgoja dobio priznanje Udruge gradova, što je neprimijećeno prošlo kroz medije. Zamolila je gradonačelnika da kaže nešto više o tome.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio kako Udruga gradova dugi niz godina provodi aktivnosti prepoznavanja i nagrađivanja primjera najbolje prakse u različitim kategorijama. Obično se to radi jednom u 4 godine i vezano je uz mandate gradonačelnika u hrvatskim gradovima. Mi smo se kandidirali u kategoriji Grad za građane, s nekoliko projekata. Građanski odgoj je prepoznat kao najkvalitetniji i najbolji u kategoriji Grad za građane. Odabir projekata su radili ljudi koji nisu vezani za Udrugu gradova, a među njima su bili i predstavnici vladinog Ureda za udruge. Veseli činjenica da je nakon predstavljanja tog projekata na dodjeli nagrada, veći broj prisutnih iskazao interes da na sličan način to pokuša riješiti u svojim sredinama. Naš je stav već odavno svima poznat. Spremni smo sve ono što smo do sada napravili bez naknade ustupiti svima koji su zainteresirani. To uključuje Program nastave, udžbenik kojim se Građanski odgoj koristi i sva dosadašnja iskustva vezana za edukaciju učitelja, način edukacije putem Odsjeka za psihologiju.

Hrvoje Burić (Nezavisni) je pitao koliki su iznosi naknada savjetnika koji rade za projekt Europske prijestolnice kulture, a riječ je o Frljiću, Turatu, Prijić Samaržiji i drugima.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio kako ne zna napamet, što znači da sigurno nisu veliki iznosi te dodao kako će vijećnik Burić dobiti odgovor pisanim putem.
Vijećnik Burić je replicirao kako je teško reći što je to mali iznos, ako se radi o 30.000 kuna bruto.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je ponovio da ne zna koji su iznosi, ali zna da se radi o važnom projektu na kojem nam mnogi zavide, jer bi htjeli biti na našem mjestu i zna da im ne pašu ljudi koji rade na tom projektu. Kazao je kako bi vijećnik Burić vjerojatno bio sretniji da je jedan od savjetnika Velimir Bujanac. Što se tiče iznosa od 30.000 kuna bruto, pitanje je, je li to godišnje, mjesečno ili jednokratno, te dodao kako zna da neki koje je Burić spomenuo nisu dobili ništa,

Vuk Prica (SDP)  je kazao kako Grad Rijeka ulaže u širenje mreže besplatnog interneta. Nedavno je objavljeno da se besplatan Wi-Fi uvodi i u gradske autobuse. Pitao je kakva je planirana dinamika i koji je slijedeći korak u ovom projektu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako grad Rijeka ima najširu mrežu besplatnog interneta i najbolju kvalitetu signala na području centra grada i na lokacijama zanimljivim turistima ili sugrađanima. Besplatni Internet uveden je na područje Dječje bolnice Kantrida, a sa Sveučilištem je dogovorena suradnja da se bežična mreža može koristi i na sveučilištu uz mrežu EDUROM. Isto je napravljeno i na svim gradskim lokacijama na koljima se mogu spojiti svi korisnici EDUROM-a iz sveučilišne zajednice. Sljedeći iskorak je uvođenje bežičnog besplatnog interneta u autobuse Autotroleja. Za sada je to moguće u tri autobusa koji voze na najopterećenijim gradskim linijama. U narednih mjesec-dva analizirat ćemo koliko se ta usluga koristi i ovisno o rezultatima projekta krenuti u povećanje broja autobusa u kojima će biti dostupan bežični interes. U svakom slučaju prednost će imati linije s najvećim brojem putnika i linije zanimljive turistima. Upravo smo u postupku nabavke novih autobusa u kojima će biti predviđena i ta oprema. Jedna od linija koja će biti time opremljena je linija između Rijeke i Opatije.

Tea Čaljkušić Mance (HDZ) je kazala kako proteklih dana pratimo feljton o ponašanju pročelnika jednog Odjela, bilo da se radi pogodovanju pri poništavanju natječaja, pogodovanju pri uređenju poslovnih prostora, pogodovanja pri prodaji stana. Vi to niste sankcionirali, kao što niste sankcionirali katastrofalno poslovanje Odjela za financije. Pitala je da li to ljudi rade sami krivo ili po njegovom nalogu i da li osjeća osobnu odgovornost .

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao on ne funkcionira po obrascu HDZ-a po kojem se mangupe u svojim redovima odstrani kao da se nikome ništa nije dogodilo. Ponovio je kako vijećnica Čaljkušić Mance može imati percepciju kakvu hoće, no je li nešto sukob interesa ili kršenje zakona to će utvrditi nadležna tijela. U postupku javnog natječaja odabrao je pročelnike onako kako to zakon predviđa. Dodao je kako ne razumije stalno pozivanje na Državnu reviziju. Uvjetno mišljenje dobila su i ministarstva vlada kojima su na čelu bili članovi HDZ-a. Uvjetno mišljenje nije negativno nego podrazumijeva da su svi postupci vođeni zakoni i prema propisima i da se samo u nekom manjem dijelu vide određena odstupanja. To što Čaljkušić Mance govori je pucanj u prazno.

Vijećnica Čaljkušić Mance je kazala kako nije zadovoljna odgovorom. Nije govorila o isključenju iz stranke nego o službeniku koji je povrijedio svoje dužnosti. Ponovila je pitanje, u slučaju da nadležna tijela ustanove da je došlo do povrede da li gradonačelnik osjeća osobnu odgovornost.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio kako se je Čaljkušić Mance konačno točno izrazila kazavši „u slučaju da nadležna tijela ustanove da je došlo do povrede“. Što će biti ako utvrde, znati će se ako tako bude i o tome će se razgovarati. Dodao je kako te dokumente i te aktivnosti nije provodio on nego pročelnik koji upravlja odjelom.

Skip to content