Stanje sigurnosti u Rijeci u 2017. godini ocijenjeno je zadovoljavajućim, nakon što je na gradonačelnikovom kolegiju podneseno policijsko izvješće.

Izvješće o stanju sigurnosti podnio je načelnik Sektora policije Policijske uprave primorsko-goranske Goran Gašpert, koji je iznio kako je na području grada Rijeke u 2017. godini u odnosu na godinu ranije zabilježeno povećanje broja ukupno evidentiranih kaznenih djela za 24,5 posto, smanjenje broja prometnih nesreća za 2,6%, smanjenjem broja prekršaja iz područja javnog reda i mira za 4,9% te smanjenje broja prekršaja iz ostalih zakona za 3,4%, kao i povećanje evidentiranih požara za 40,2%.
„U sveukupnoj brojci kaznenih djela tri četvrtine čine djela iz općeg kriminaliteta, ponajviše provala, teških krađa i prijevara, no isto tako policija bilježi i velik postotak razriješenosti kaznenih djela, koji iznosi visokih 76%,“ kazao je Gašpert.

Gašpert je istaknuo kako statistički podaci pokazuju povećanje kaznenih djela vezanih uz drogu ili gospodarstvo, ocijenivši kako se ne radi o rastu kriminaliteta, već o pojačanom radu policije koji je rezultirao većim brojem otkrivenih kaznenih djela.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ocijenio je sigurnosno stanje u Rijeci zadovoljavajućim, istaknuvši kako povećani broj kaznenih djela vezanih uz drogu te obiteljsko nasilje zahtjeva povećani angažman ne samo policije, svih nadležnih institucija i udruga, ali i čitavog društva.

Policija i Grad Rijeka surađuju na nizu projekata s ciljem povećanja sigurnosti u Gradu, od zajedničkih programa primarne prevencije rizičnog ponašanja djece i mladih preko osiguravanju javnog reda i mira do projekata koji se tiču sigurnosti prometa. Naime, u prometnim nesrećama protekle je godine stradalo devet osoba – dok je pet smrtno stradalo zbog alkohola i brzine, četiri osobe starije životne dobi nastradale su pri prelasku ceste.

S ciljem podizanja razine sigurnosti, odabrano je deset pješačkih prijelaza, na kojima je postavljena bolja javna rasvjeta, LED rasvjeta na kolnik te kvalitetnija vertikalna i horizontalna signalizacija. Tako su sada sigurniji pješački prijelazi na Novoj cesti kod toplane, u Strossmayerovoj ulici kod Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, potom pješački prijelaz na Rivi 10 te prijelaz pored benzinske pumpe INA-e u Osječkoj ulici.

Pozvavši građane – pješake i vozače – da se pridržavaju prometnih pravila i na taj način pridonesu sigurnosti u prometu, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako će se i dalje nastaviti s kvalitetnijim osvjetljenjem pješačkih prijelaza. Kako na protočnost, a posljedično i sigurnost u prometu uvelike utječu i nepropisno zaustavljena vozila, osim kroz suradnju policije i Prometnog redarstva, Grad će problem nastojati riješiti postavljanjem nadzornih kamera na nekoliko lokacija. Kamere, koje bi služile kao upozorenje, ali i način kažnjavanja nesavjesnih vozača, trebale bit biti postavljanje do kraja godine.