Upravna zgrada na adresi Korzo 16 dobila je certifikat za energetski razred C što predstavlja visoki energetski razred. Provedba energetskog pregleda napravljena je s ciljem javnog izlaganja energetskog certifikata o energetskim svojstvima zgrade. Zgrada Grada Rijeke je na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odabrana među zgradama javne namjene te je Fond sudjelovao u financiranju izrade energetskog pregleda i certifikata.

Odličan energetski razred obzirom na starost građevine

Upravna zgrada na adresi Korzo 16 je javne namjene i u njoj je smješten dio uredskih prostora Grada Rijeke za administrativno djelovanje jedinice lokalne samouprave. Stariji dio zgrade je izgrađen 1914. godine kao poslovna zgrada Banco di Roma. Noviji dio zgrade dograđen je šezdesetih godina 20. stoljeća. Uzevši u obzir godinu izgradnje, dobiveni energetski razred C predstavlja visoki energetski razred.

Zgrada ima sedam etaža – prizemlje, polukat i 5 katova, ukupne površine oko 4.000 m2. Sve su etaže grijane izuzev prostora ulaza, predvorja, te stubišta s dizalom. Građevinsko stanje zgrade je zadovoljavajuće. Uzevši u obzir godinu izgradnje, dobiveni energetski razred C predstavlja visoki energetski razred.

Provedba energetskog pregleda napravljena je s ciljem javnog izlaganja energetskog certifikata o energetskim svojstvima zgrade. Zgrada poglavarstva u vlasništvu je grada Rijeke. Na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odabrana je među zgradama javne namjene, te je Fond sudjelovao u financiranju izrade energetskog pregleda i certifikata.

Na krovu je instalirana fotonaponska elektrana

Objekt posjeduje vlastitu fotonaponsku elektranu snage 9,9 kW. Elektrana je tijekom svibnja 2012. godine spojena na elektroopskrbnu mrežu HEP-a i prodaje proizvedenu električnu energiju po povlaštenim otkupnim cijenama. Također, radi se o prvoj zgradi jedinice lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj koja ima postavljen uređaj za javno praćenje potrošnje energije i vode, te rada solarnih panela.

Energetskim pregledom utvrđen potencijal za energetske uštede

Izvješće o energetskom pregledu napravljeno je u obliku studije. Predmet studije je preliminarni prikaz potencijalnih mjera energetske učinkovitosti kroz analizu toplinskih gubitaka ovojnice zgrade, analizu sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije, sustava opskrbe vodom, kao i sustava pripreme potrošne tople vode, te električnih instalacija zgrade. Energetski pregled pokazao je da u zgradi postoji potencijal za primjenu mjera energetske učinkovitosti, što je detaljno obrazloženo u izvješću o energetskom pregledu.

(B.M.)