Većinom glasova gradski su vijećnici odlučili poduprijeti prijedlog odluke o prodaji dijelova poslovnog udjela Grada Rijeke u Komunalnom društvu “Energo” d.o.o. Po 17% udjela prodat će se talijanskom ponuditelju AMGA iz Udina i njemačkom Thuga iz Muenchena.

Premda su ranije pojedine stranke tvrdile kako prijedlog Poglavarstva za privatizaciju “Energa” neće proći, ipak nije bilo tako. Protiv prijedloga bilo je 14 vijećnika. Među njima, kao što su i najavljivali, članovi HDZ-a, HKDU-a, PGS-a, SNA-a, 3. hrvatskog bloka te jedan član HSS-a, Zoran Frković. Jedan od najvećih protivnika prodaje dijela “Energa”, HSLS-ovac Željko Glavan, ostao je bez potpore svojih stranačkih kolega – Marko Ivanović ruku je podigao kada se glasovalo za prijedlog, dok Alen Bošković nije došao na sjednicu. Raspletom situacije izrazito su nezadovoljni bili članovi Kluba vijećnika HDZ-a i HKDU-a. Stoga su, u znak prosvjeda, nakon glasovanja napustili sjednicu, naglasivši kako neće sudjelovati u tome.

Tom, kako je više puta istaknuto, povijesnom odlukom gradskih vijećnika novi se strateški partneri obvezuju na povećanje temeljnog kapitala “Energa” u istim dijelovima, sa po 2.040.000 eura, dok će 17% poslovnog udjela AMGA i Thuga kupiti za po 3.960.000 eura. Dobivena sredstva neće ići, naglašeno je, za “krpanje” proračunskih rupa, već isključivo za dalji razvoj “Energa” i plinofikaciju. Uz to, velik broj domaćih tvrtki sudjelovat će u realizaciji tog projekta, pa to otvara mogućnost novih radnih mjesta. Kroz taj investicijski zahvat tijekom 3 godine bit će izgrađeno više od 100 kilometara nove plinske mreže. Istovremeno će se promijeniti ili postaviti instalacije za kojima se pokaže potreba.
Također, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel, usvajanjem te odluke stvaraju se uvjeti da do dolaska zemnog plina u Rijeku 2006. godine sve fizičke i pravne osobe budu spremne koristiti ga. Taj je energent ekološki najprihvatljiviji, ali bit će i dvostruko jeftiniji od plina kojeg u Rijeci koristimo danas, rekao je Obersnel.

Ognjen Crnković ispred Kluba vijećnika HDZ-a i HKDU-a bio je protiv prodaje strancima u takvoj visini udjela, takvom iznosu te takvom postupku. Za tako strateški važno pitanje potreban je vijećnički konsenzus ili referendum među građanima. Samo znajte, glas «za» koji će neki dati, bit će prvi čavao u lijesu koalicije koja vlada Rijekom, upozorio je Crnković.
Dok je Ivan Ivaniš (SDP) predlagao vijećnicima da daju «glas za jer ćemo učiniti dobro djelo», Dušan Sekulić (PGS) predložio je da se točka skine s dnevnog reda i vrati na njega tek nakon detaljne i stručno provedene rasprave. No, za njegov je prijedlog bilo tek 7 vijećnika.
HSS-ovka Esma Halepović Džečević podržala je prijedlog, ali uz preporuku da se ubuduće takvi ugovori vijećnicima dostavljaju ranije kako bi mogli biti analizirani.
Najglasniji je bio Vladimir Bebić (3. hrvatski blok) koji ne želi strancu prodati ni lipe. Prodat ćete cijelu zemlju, ostat će samo ime, nemojte prodati, zavapio je Bebić. Gradonačelnik je u završnoj riječi objasnio kako je takav model dokapitalizacije primijenjen upravo zato da bi se spriječila tajkunizacija.
Gradski su vijećnici usvojili i prijedlog o kupnji 910 dionica dionica serije “D” Regionalne veletržnice Rijeka-Matulji. S time će ukupna ulaganja Grada u veletržnicu iznositi 791.856,00 kuna.

Aktualni sat

Sjednica Gradskog vijeća počela je neuobičajeno – čestitkom gradonačelniku Vojku Obersnelu za njegov 46. rođendan. Čestitci predsjednika Vijeća Željka Glavana pridružili su se svi vijećnici.
Dosta pitanja tijekom aktualnog sata bilo je vezano za gradnju na Potoku. Zbog čega se građane ne pita ništa nego se gradi i to na Potoku, gdje već 50 godina rastu borovi, pitali su vijećnici. Gradonačelnik je rekao kako je i sam rođen nedaleko Potoka te da tamo tada nije bilo borova, a detaljni plan uređenja Potoka donesen je još 1999. godine, nakon provedene javne rasprave. Pitanja su se odnosila i na sigurnost putnika u autobusima «Autotroleja», nabavu barokomore, smanjenje gužvi u krugu KBC-a, već gotovo tradicionalnu temu – Fenixve… Jedan od originalnijih prijedloga bio je i onaj HSS-ovca Zorana Frkovića – da se Rijeka kandidira za Zimske olimpijske igre “jer bismo tako izgradili Platak”.