Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Rijeke, dodijelivši nagradu za životno djelo glumcu Zdenku Botiću.

Zdenku Botiću nagrada je dodijeljena za cjeloživotni doprinos kazališnoj umjetnosti u gradu Rijeci. Također, dodijeljene su i Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke“ te godišnje nagrade.

Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“ dodijeljena je Klubu navijača Armada Rijeka za 30 godina bezuvjetne ljubavi voljenom gradu, Hrvatskoj udruzi za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku  mikroelektroniku-MIPRO za 40-godišnji doprinos području informacijsko-komunikacijskih tehnologija organiziranjem međunarodnih znanstveno-stručnih skupova, Nenadu Labusu za trajni doprinos na istraživanju i očuvanju kulturnog nasljeđa Rijeke i Sušaka, Hideyo Ashigaki za uspostavu bliske suradnje te dubokog ljudskog prijateljstva između gradova Kawasakija i Rijeke, Darku Jurkoviću za iznimne umjetničke kvalitete gitariste i skladatelja, koji obogaćuje kulturni život Rijeke i pronosi ime grada diljem svijeta, Zakladi Sveučilišta u Rijeci za dugogodišnje promicanje filantropije, doprinos razvoju riječke sveučilišne zajednice te potporu lokalnoj zajednici stvaranjem društva znanja, glazbeniku Davoru Tolji za 40 godina umjetničkog rada i promicanje ugleda grada Rijeke, talijanskom konzulu u Rijeci Paolu Palminteriju za uspješno promicanje gospodarske suradnje između riječkih i talijanskih gospodarstvenika te Suzani Samardžić za izniman uspjeh u 25 godina vođenja Caritasova doma sv. Ana.

Vijećnik Vuk Prica ponovno u vijećničkim klupama

Vijećnik Vuk Prica ponovno u vijećničkim klupama

Godišnje nagrade dodijeljene su prof. dr. sc. Jasminki Ledić za doprinos unapređenju visokoga obrazovanja i promicanju europske dimenzije u obrazovanju te Zlatku Viciću za impresivnu interpretaciju ovčice Wande u predstavi Wanda LaVanda Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Također, dogodila se i jedna promjena u sastavu vijeća, odnosno vijećnik SDP-a Vuk Prica, čiji je mandat zbog osobnih razloga bio u mirovanju od konstituiranja vijeća i kojeg je zamjenjivao Čedomir Salević, aktivirao je svoj vijećnički mandat.

Tihomir Čordašev razriješen funkcije predsjednika Gradskog vijeća, na njegovo mjesto izabran Andrej Poropat

Gradsko vijeće je s 19 glasova za (SDP, PGS, HSU, IDS, Laburisti, SDSS, HNS i Hrvoje Burić iz Nezavisne liste Bura) i 17 protiv (HDZ, Akcija mladih, Lista za Rijeku, Živi zid, Most te nezavisni vijećnici Marinko Koljanin i Josip Kukuljan) donijelo odluku o razrješenju predsjednika Gradskog vijeća Grada Rijeke Tihomira Čordaševa.

Donesena je i odluka da Gradsko vijeće ubuduće vodi Andrej Poropat iz HNS-a, što je prihvaćeno s 21 glasom za (SDP, PGS, HSU, IDS, Laburisti, SDSS, HNS, Lista za Rijeku te Zvonimir Peranić iz Mosta), protiv je bilo 14 vijećnika, a suzdržani su bili nezavisni vijećnik Marinko Koljanin te Hrvoje Burić iz Nezavisne liste Bura.

Razrješenje Čordaševa predložili su vijećnici SDP-a, PGS-a, HNS-a i HSU-a, pojašnjavajući kako je svojim postupcima naštetio ugledu Vijeća. Kao prvi razlog za njegovo razrješenje navedeno je kako je nesazivanjem sjednica sukladno Poslovniku, koji govori da sjednice održavaju u pravilu četvrtog četvrtka u mjesecu, prilagođavajući ga pojedincima, doveo druge vijećnike u neravnopravan položaj. Čordaševu su zamjerili što nije spriječio vijećnika Balabana da postavi pitanje koje se tiče njegovog vlastitog stambenog pitanja, što je Poslovnikom zabranjeno, dok se glavna primjedba odnosila na činjenicu što Statut Gada Rijeke nije usklađen sa zakonom. Predlagatelji smatraju kako je predsjednik Vijeća, sukladno odredbama Poslovnika, trebao usmjeravati raspravu u konstruktivnom smjeru s ciljem da Grad Rijeka ispuni svoje zakonske obveze te da je, time što ni sam nije glasovao za izmjene Statuta, poslao poruku javnosti kako je u Vijeću bitnije politiziranje od zakonitog donošenja odluka.

Novi predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat

Novi predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat

U ime predlagatelja razloge traženja razrješenja pojasnila je vijećnica Ana Trošelj (PGS), istaknuvši kako Čordašev vjerojatno više ne uživa povjerenje većine vijećnika i da je legitimno to provjeriti.

Vijećnik Josip Ostrogović je istaknuo kako HDZ ne želi sudjelovati u manipulaciji pri tumačenju Poslovnika, istaknuvši kako se u njemu samo daje sugestija o terminu sazivanja sjednica. Smatra kako Balaban nije iskoristio položaj vijećnika u svoju korist, budući da nije postavio pitanje, već samo odgovorio na repliku. Prozivanje Čordaševa za nedonošenje Statuta ocijenio je udarcem na demokratske slobode, istaknuvši kako su predlagatelji predsjedniku zamjerili davanje mogućnosti vijećnicima izabranim od građana da slobodno iznesu svoj politički stav, a Čordaševu pravo da se po vlastitoj savjesti opredijeli kod glasovanja.

Vijećnik Sandro Vizler (HNS) kazao je kako njegov ugled narušen kad se sjednica ne sazove jednom mjesečno, a on kao vijećnik za to primi naknadu. Dodao je kako je Čordašev na početku imao punu podršku HNS-a, no postepeno se podrška gubila, dodajući kako HNS smatra da Gradsko vijeće ne funkcionira dovoljno dobro te kako je odgovornost vijećnika, prije izbora kao krajnjeg rješenja, pronaći osobu koja će Gradsko vijeće odvesti u konstruktivnijem smjeru.

Vijećnik Danko Švorinić istaknuo je kako će Lista za Rijeku, ne želeći da se zablokira rad Gradsko vijeća, podržati jedinog kandidata predloženog za predsjednika Gradskog vijeća.

Vijećnik Vojko Braut je u ime kluba SDP-Laburisti-SDSS, kazao je kako je prijedlog razrješenja ustvari davanje odgovora na političko pitanje uživa li Tihomir Čordašev povjerenje vijećnika. Istaknuo je kako je Gradsko vijeće opterećeno dubokim podjelama, te da vijećnici više opterećeni međusobnim prepucavanjima, nego donošenjem odluka na dobrobit građana. „Ne mislim da je to isključivo odgovornost predsjednika, ali smo svjesni da se modus rada u Gradskom vijeću mora promijeniti te ići u smjeru šire suradnje i odgovornijeg donošenja odluka,“ kazao je vijećnik Braut.

Ističući kako su predlagatelji sami kazali koji su pravi razlozi traženja razrješenja, vijećnik Andrej Briščik je kazao kako klub Akcije mladih i Živog zida neće podržati razrješenje. Vijećnica Petra Mandić (Most) upitala se je li jedini cilj prijedloga razrješenja ponovna koncentracija vlasti u rukama vijećnika okupljenih oko SDP-a i gradonačelnika Vojka Obersnela.

Tihomir Čordašev razriješen s funkcije predsjednika Gradskog vijeća

Tihomir Čordašev razriješen s funkcije predsjednika Gradskog vijeća

Vijećnik Hrvoje Burić kazao je kako je glavni razlog zašto će glasati za razrješenje ocjena da je tijekom suradnje s Akcijom mladih kako u Gradskom vijeću, tako i u Županijskoj skupštini, ta stranka izgubila vjerodostojnost u očima Nezavisne liste Bura.

Prije izglasavanja Tihomir Čordašev je naglasio kako odredbe Statuta nisu u sukobu sa zakonom, odnosno da je nezakonit, gradonačelnik bi mogao iskoristiti svoje zakonske obveze i staviti ga izvan snage. Također je dodao kako svojim postupcima nije povrijedio ugled i čast Gradskog vijeća.

U ime predlagatelja novog predsjednika, vijećnik HNS-a Sandro Vizler kazao je kako smatra da će odlučnost i političko iskustvo Andreja Poropata omogućiti da rad Gradskog vijeća krene u konstruktivnijem smjeru. Vijećnik Kristjan Staničić (HDZ) je predložio da se odgodi odluka za mjesec dana, kako bi se vijećnici konzultirali o mogućem rješenju, dok je nezavisni vijećnik Josip Kukuljan istaknuo će s Poropatom na čelu Gradskog vijeća gradske usluge poskupjeti. Vijećnici HNS-a odgovorili su kako su se upravo oni u svom djelovanju u Gradskom vijeću zalagali za poskupljenje cijena Energa.

Nakon izbora na funkciju predsjednika Gradskog vijeća, Poropat je zahvalio na povjerenju te kazao kako se obvezuje na učinkovitost u radu, kako u korist vijećnika, tako i svih građana.