Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sudjeluje u Bruxellesu na Europskom tjednu regija i gradova uz više od 9.000 sudionika iz zemalja Europske unije.

Dominantne teme su kako Europu učiniti pametnijom, digitalnijom, povezanijom, socijalnijom i zelenijom te proračun za financijsko razdoblje između 2021. i 2027. godine koji će sigurno doživjeti promjene u svjetlu Brexita. Prijedlog financiranja europskih fondova je da se dosadašnje učešće domaće komponente od 15% podigne na 30, odnosno europsko s 85 spusti na 70%.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo kako je najavljeno smanjivanje europskog učešća u EU projektima loše za Hrvatsku

Gradonačelnik Obersnel istaknuo kako je najavljeno smanjivanje europskog učešća u EU projektima loše za Hrvatsku

Gradonačelnik Obersnel, inače potpredsjednik u Odboru regija, smatra da bi ta mjera bila loša za Hrvatsku koja je zbog kasnijeg ulaska u Europsku uniju tek nekoliko godina u mogućnosti koristiti strukturne fondove.

Stoga predlaže da se Hrvatska izuzme u sljedećem proračunskom razdoblju od te mjere kako bi nam se dala približno ista šansa koju su iskoristile države ranije primljene u europsko društvo.

Vojko Obersnel i Dražen Zima

Vojko Obersnel i Dražen Zima

Gradonačelnik Obersnel također je naglasio solidarnost kohezijske politike kao najveću vrijednost jer za cilj ima pomoći manje razvijenim zemljama europske unije u dostizanju onih naprednijih.

Skip to content