Na poziv Međunarodne organizacije za imigraciju (International Organization for Immigration) gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel proteklog je vikenda sudjelovao u radu 5. po redu Foruma gradonačelnika o Ljudskoj mobilnosti, migracijama i razvoju održanom u Marakešu u Maroku.

Na Forumu se raspravljalo o migracijama i migrantima, a okupljeni gradonačelnici potpisali su i Deklaraciju gradonačelnika kojom su utvrđeni njihovi zajednički prioriteti u postupcima praćenja i pregleda Globalnih sporazuma vezanih uz migrante i migracije svjetskog stanovništva.

Forum gradonačelnika predstavlja godišnji svjetski skup gradskih i regionalnih lidera o migraciji, razvoju i raseljavanju, uz potporu lokalnih, regionalnih i međunarodnih partnera. Ovogodišnje izdanje Foruma gradonačelnika, održano je tijekom „Migracijskog tjedna Ujedinjenih naroda“ u Marakešu pod nazivom „Vodstvo gradova u provedbi globalnih sporazuma UN-a“, a bilo je usredotočeno na tri političke teme: rješavanje posebnih potreba i smanjenje osjetljivosti; osiguravanje pristupa osnovnim uslugama; te osnaživanje migranata, izbjeglica i društava kako bi se postiglo potpuno uključivanje i socijalna kohezija, što podrazumijeva i mobilnost zapošljavanja i znanja. Za svaku od ove tri teme, gradovi su utvrdili što rade, na što se nadalje obvezuju i koji su im resursi potrebni za provedbu preuzetih obaveza.

Naime, tijela lokalne i regionalne vlasti igraju ključnu ulogu u zaštiti i pomoći kako izbjeglica tako i migranata, od zaštite preko primanja, pomoći, omogućavanja socijalno-ekonomskog uključivanja i njegovanja socijalne kohezije na terenu.

Gradonačelnik Obersnel na Forumu je bio jedini hrvatski predstavnik, a u svom je izlaganju obradio temu migracija i migranata u kontekstu riječkog projekta Europske prijestolnice kulture u čijem je programu snažno zastupljena i tema migracija.

Inače, u Marakešu će biti zaključen i dvogodišnji postupak u kojem je usuglašen i dogovoren Globalni sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju.

Nakon toga, u Ujedinjenim narodima očekuje se usvajanje globalnog sporazuma o izbjeglicama.

Radi se o prvim globalnim sporazumima kod kojih je postignuta suglasnost o zajedničkom pristupu međunarodnoj migraciji i izbjeglicama, u svim njihovim dimenzijama.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen

Skip to content