U Bruxellesu je, 6. i 7. veljače održana 133. sjednica europske skupštine lokalnih i regionalnih vlasti Europske unije na kojoj je sudjelovalo i hrvatsko izaslanstvo.

Plenarna sjednica započela je minutom šutnje za Pawela Adamowitcza, gradonačelnika Gdanjska i člana OR, koji je u siječnju preminuo od posljedica ekstremističkog napada na jednom humanitarnom događaju. To je ujedno potaknulo Odbor Regija na izradu i usvajanje rezolucije o borbi protiv govora mržnje i zločina iz mržnje kojom se želi odgovoriti na izazove radikaliziranja javnog diskursa usmjerenog protiv demokratski izabranih dužnosnika i institucija.

Sjednica je nastavljena debatom s europskim povjerenikom Tiborom Navracsicsom o budućnosti programa EU-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport u kojoj su sudjelovali hrvatski članovi. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da kultura predstavlja snažan instrument u borbi protiv ekstremizma i populizma te koristan alat za jačanje slobode mišljenja i različitosti.

Slijedom rasprave Odbor Regija usvojio je dva nova mišljenja u vezi programa Kreativna Europa (predlaže se povećanje za trećinu dosadašnjeg proračuna i veća fleskibilnost) i Erasmus (jedan od uspješnijih europskih programa). Regije i gradovi, bitni su dionici u oba programa te se traži njihova podrška u provođenju novih mjera.
Rumunjska predsjednica Vlade, Vasilica Viorica Dancila, predstavila je okupljenim članovima prioritete rumunjskog predsjedavanja Vijećem EU-a pod sloganom “Kohezija, zajednička vrijednost”. Naglasak će biti na pregovorima oko Višegodišnjeg financijskog okvira, pri čemu će se težiti uspostavljanju ravnoteža između politika rasta, kohezije, obrane i sugurnosti. Planirana je i izrada novih smjernica za održivi razvoj. Među ostalim prioritetima nalazi se uspostavljanje demokratskije Europe kroz ulaganje u obrazovanje i kulturu, pri čemu lokalne vlasti imaju snažan potencijal za značajan doprinos.

Hrvatski članovi sudjelovali su i u raspravi o podršci lokalnih vlasti u postizanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja.
Članovi Odbor Regija usvojili su mišljenja o prijedlozima Europske komisije o regulaciji Europske granične i obalne straže, implementaciji TEN-T koridora te o sigurnosti na cestama i automatiziranoj mobilnosti. Od ostalih mišljenja usvojena su ona o digitalizaciji zdravstvenog sektora, o osmom akcijskom programu za okoliš, o obnovljenoj europskoj agendi za istraživanje i inovaciju, o umjetnoj inteligenciji, te o borbi protiv dezinformiranja na internetu.

Sljedeće okupljanje predstavnika europskih lokalnih i regionalnih vlasti najavljeno je za 8. susret na vrhu europskih gradova i regija koji će se održati u Bukureštu 14. i 15. ožujka 2019.,