Riječki gradonačelnik Marko Filipović odazvao se prvom digitalnom popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj i pozvao sve građane da se do 26. rujna odazovu prvom digitalnom popisu stanovništva i iskoriste mogućnost samopopisivanja koristeći sustav e-Građanin.

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku od 13. rujna do 17. listopada 2021. provodi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u RH. Cilj Popisa je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova.

Popis stanovništva provodi se u dvije faze i na dva načina. U prvoj fazi, od 13. do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i članove svog kućanstva kroz elektronički sustav e-Građani kao što je to danas učinio riječki gradonačelnik Filipović. Nakon ispunjavanja popisnog upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice građanin dobiva jedinstvenu kontrolnu šifru koja je dokaz uspješno provedenog samopopisivanja. Nju treba zapisati na papir, slikati ili isprintati i sačuvati do druge faze Popisa (terenskog popisivanja) kako bi ispitanik kontrolnu šifru dao popisivaču zbog kontrole obuhvata popisivanja. U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivači na terenu popisivat će sve popisne jedinice koje nisu popisane u prvoj fazi Popisa, i to putem osobnog intervjua sa stanovništvom, te ujedno kontrolirati podatke prikupljene u prvoj fazi provedbe Popisa 2021.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović ujedno je danas pozvao sve građane da se do 26. rujna odazovu prvom digitalnom popisu stanovništva i iskoriste mogućnost samopopisivanja koristeći sustav e-Građanin.