Na jučerašnjem sastanku u Briselu članovi europskog Odbora regija za svog su predsjednika u idućem dvoipolgodišnjem razdoblju izabrali Karla-Heinza Lambertza (PES). Istom prilikom, riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel ponovo izabran za jednog od potpredsjednika ovog Odbora.

Danas na Odboru regija potpisivanje deklaracije o namjeri uvođenja autobusa na alternativna goriva u Europi

U Odboru regija danas se predstavlja Deklaracija o namjeri uvođenja autobusa koji koriste alternativna goriva u Europi. Riječ je o inicijativi povjerenice za promet Europske komisije Violete Bulc koja je nedavno boravila u Rijeci a koja će i danas biti prisutna na predstavljanju ove Deklaracije pred Odborom regija.

Deklaraciju potpisuju gradovi i regije, proizvođači autobusa na alternativna goriva i prijevoznici. Gradonačelnik Obersnel potpisao ju je 28. lipnja ove godine. A danas će je simbolički ponovo potpisati pred Odborom regija EU.

U Deklaraciji se među ostalim navodi da je cilj promicanja autobusa na čista alternativna goriva – poboljšanje kvalitete zraka i smanjenje razine buke te da u tome proizvođači autobusa podržavaju ambicije gradova i županija. Deklaracija predviđa ubrzanje procesa nabave ekološki prihvatljivih vozila i upućuje na suradnju tijela nadležnih za promet i proizvođača autobusa kako bi se povećao broj dostupnih autobusa, smanjile cijene i uspostavili zajednički standardi s obzirom na široku upotrebu takvih vozila. Cilj je povećati sadašnji udio autobusa na alternativni pogon sa trenutnih 20 na 30 posto do 2025., a posebnu pažnju potrebno je pritom posvetiti autobusima s nultom emisijom ispušnih plinova. Potpisnici Deklaracije dalje navode da u Europskoj platformi za uvođenje autobusa na čista, alternativna goriva sudjeluju radi organiziranja zajedničkog djelovanja, podržavaju razmjenu informacija, planiranje tehnološkog razvoja, bolje organiziranje sudionika i usklađivanje nabava, potiču investicije i promiču zajedničke inicijative. Ujedno, Zajam za čišći promet (Cleaner Transport Facility) pruža financijske mogućnosti na europskoj razini i potiče financijske institucije da podržavaju ciljeve ove inicijative putem inovativnih financijskih mehanizama. Ključni je cilj, dakako, poboljšati kvalitetu života u gradovima.

Uz navođenje ovih dijelova Deklaracije koja se danas predstavlja europskom Odboru regija, podsjećam da je Rijeka do sada za vozni park Autotroleja nabavila 40 autobusa na stlačeni prirodni plin kao ekološki i energetski prihvatljivo pogonsko gorivo. U planu je nabava još 34 autobusa u nadolazećem razdoblju i to kroz program Integriranih teritorijalnih ulaganja, odnosno u okviru projekata Urbane aglomeracije Rijeka. Planira se nabaviti 10 solo autobusa na SPP, 5 solo autobusa na dizel, 5 zglobnih autobusa na dizel, kao i 14 mini autobusa na dizelsko gorivo. Također, razmatra se i mogućnost nabave vozila na hibridni i elektro pogon.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Lea Stoiljković Medved