Drugu sjednicu zaredom, raspravljajući o cijeni toplinske energije u Rijeci, Gradsko vijeće Grada Rijeke nije prihvatilo prijedlog dijela oporbenih vijećnika da Energo, do početka nove sezone grijanja 2015./2016. godine, ne primjenjuje novu cijenu od 0,50 kn/kWh, nego cijenu prije zadnjeg poskupljenja u iznosu od 0,37 kn/kWh.

Vijeće ponovno o visini cijene toplinske energije

U ime vijećnika oporbe prijedlog zaključka pojasnio je vijećnik Danko Švorinić (Lista za Rijeku), ističući kako vijećnici smanjenje cijena traže budući da su se u javnosti nakon sjednice održane u veljači pojavile nove informacije o poslovanju Energa, a osim smanjenja cijena, zatražili su od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, koji obavlja i funkciju predsjednika Skupštine Energa, da u roku od dva mjeseca sazove izvanrednu skupštinu Energa na kojoj će se preispitati elementi poskupljenja i mogućnost i jeftinije cijene grijanja uz postizanje racionalnijeg poslovanja društva.

Za takav prijedlog oporbe glasovalo je 15 vijećnika iz HDZ-a, PGS-a, Liste za Rijeku, Akcije mladih, Hrvatskih laburista i HNS-a, protiv je bilo 17 vijećnika iz SDP-a, IDS-a, ARS-a te nezavisni vijećnik Danijel Paliska, dok su suzdržane bile nezavisne vijećnice Nataša Milčić i Ljubica Dujmić-Kosovac.

Pojašnjavajući razloge zašto je glasovao protiv prijedloga oporbe, dojučerašnji vijećnik Hrvatskih laburista Danijel Paliska pojasnio je, kako nakon što je detaljno proučio tematiku poslovanja Energa, smatra da bi prihvaćanje ovako sročenog prijedloga o smanjenju cijena, u konačnici ugrozilo i građane i Energo. Istaknuo je kako se oporba bavi politikanstvom na račun ogorčenih građana, obećavajući im da će za njih izboriti moratorij za cijene, što bi prema njegovom mišljenju bilo u suprotnosti sa zakonom.

Očitujući se na prijedlog dijela oporbenih vijećnika, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako prijedlog smanjenja cijene nije zakonski utemeljen, a smanjenjem cijena Energo ne samo da bi počinio prekršaj, budući da bi primijenio cijene drugačije od onih koje je donijela Hrvatska regulatorna agencija (HERA), već bi se doveo u pitanje daljnje poslovanje Energa, a na štetu njegovih korisnika, ne samo u segmentu toplinarstva, već i distribucije plina te javne rasvjete. Ujedno je doveo u pitanje smisao prijedloga uvođenja moratorija na cijene toplinske energije od svibnja do početka sezone grijanja, kada ionako u tom razdoblju neće biti isporuke toplinske energije. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se zalaže za rješenje problema s kojima se susreću nezadovoljni korisnici toplinske energije, ali je poručio kako se problemi rješavaju razgovorom, poštujući zakonske okvire. Očitujući se na prijedlog o sazivanju izvanredne sjednice Energa, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako će se u travnju održati sjednica trgovačkog društva, na kojoj će se razmatrati tematika vezana za proizvodnju, distribuciju i opskrbu toplinske energije.

Gradsko vijece travanj 2015

Predsjednica Dorotea Pešić Bukovac

Članovima Gradskog vijeća obratio se i član uprave HERA-e Dalibor Pudić, koji je pojasnio zašto je došlo do pojave ekstremno visokih računa korisnika toplinske energije. Naime, sustav optimalno radi kad se svi griju, pa su u zgradama gdje je, primjerice, radijatore isključilo 80 posto stanara, visoke račune dobili stanari koji su ugradili razdjelnike. Pudić je naglasio kako je jedini način da se pravedno raspodjeli utrošena energija i izbjegnu ekstremni računi 100-postotna ugradnja razdjelnika, što jedinice lokane samouprave mogu poticati davanjem poticaja ili besplatnom ugradnjom za socijalno ugrožene građane.

Vijećnik Švorinić (Lista za Rijeku) upitao je zašto se prijedlog oporbenih vijećnika smatra nezakonitim, kad je na sjednici održanoj u veljači s gradonačelnikove strane predložen istovjetan zaključak, na što je gradonačelnik Obersnel istaknuo kako se nipošto ne može govoriti o istovjetnim zaključcima. Naime, na prošloj sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka kako će se cijena od 0,37 kn/kWh primjenjivati do kraja zimske sezone grijanja ili usvajanja novog Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju, s time da će razlika u cijeni korisnicima biti obračunata nakon donošenja Pravilnika, u mjesecima do kraja godine.

Vijećnici HDZ-a su ocijenili kako su Grad Rijeka i Energo trenutnom politikom cijena toplinske energije pokazuju socijalnu neosjetljivost, na što je gradonačelnik Obersnel kazao kako smatra da se pružena mogućnost korisnicima toplinske energije da sami izaberu hoće li i dalje koristiti toplinsku energiju ne može smatrati socijalnom neosjetljivošću. Ujedno je pozvao građane da ispunjavanjem upitnika odluče o jednom od ponuđenih dugoročnih rješenja opskrbe toplinskom energijom. Rok za ispunjavanje upitnika ističe za dva dana, a do sad je odgovore poslalo 20-ak posto od oko 10 tisuća domaćinstava koje u Rijeci koriste toplinsku energiju.

Uoči sjednice ispred Gradske uprave održan je prosvjed građana sa zahtjevom za smanjenje cijena toplinske energije, pojednostavljenje postupka isključivanja iz mreže, ukidanje paušala te preispitivanje poslovanja Energa.

Rasprava o radu ustanova u kulturi u 2014. godini

Usvojeno je skupno izvješće o radu šest ustanova u kulturi, HNK Ivana pl. Zajca, Gradskog kazališta lutaka, Muzeja grada Rijeke, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Gradske knjižnice Rijeka i Art-kina. Predstavnici oporbe, vijećnici HDZ-a, Liste za Rijeku i Akcije mladih, iako su izrazili zadovoljstvo radom većine ustanova u kulturi, istaknuli su kako je dio izvješća koji se odnosi na financijsko poslovanje ustanova nedostatan, budući da na temelju takvog izvješća ne može procijeniti vodi li se ustanova na savjestan i zakonit način.
Vijećnici su se u raspravi ponajviše osvrnuli na rad HNK Ivana pl. Zajca, odnosno na gubitke u poslovanju koje je ostvarila stara uprava, prije nego što je novi intendant 1. rujna 2014. godine stupio na dužnost. Kako je u ime nove uprave kazao dramaturg Marin Blažević, idućeg tjedna bit će javno dostupan nalaz poreznog nadzora Ministarstva financija, koji pokazuje kako je prošla uprava radila mimo znanja Kazališnog vijeća i Odjela za kulturu.

Izvješće o sigurnosnoj situaciji na području grada Rijeke u 2014. godini

Izvješće o sigurnosnoj situaciji na području grada Rijeke u 2014. godini, predstavio je pomoćnik načelnice Policijske uprave primorsko-goranske Jasmin Brkljača. Odgovarajući na pitanje vijećnika na koji način Grad može utjecati na povećanje sigurnosti u Rijeci, Brkljača je kazao kako policijska uprava i Grad već imaju vrlo dobru suradnju, kao primjer navevši zajedničko otvaranje Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta, odluku Grada Rijeke o zabrani točenja alkohola na javnim mjestima te činjenicu da policijska uprava nastoji upozoriti Grad na neprimjereno radno vrijeme ugostiteljskih objekata s obzirom na sredinu u kojoj se nalaze.

2,2 milijarde kuna vrijedna ulaganja u vodne usluge

Usvojena je informacija o ulaganjima u komunalne vodne građevine vodoopskrbe i odvodnje koje provodi KD Vodovod i kanalizacija. Sveukupna ulaganja u projekte na području pružanja vodne usluge u Rijeci i okolici koji su u realizaciji, ali i pripremi, procjenjuju se na iznos od oko 2,2 milijarde kuna.

Gradsko vijeće usvojilo je izvješće o radu Savjeta mladih Grada Rijeke za 2014. s programom rada za tekuću godinu. Također, usvojeno je godišnje izvješće o radu Zaklade Sveučilišta u Rijeci za 2014. godinu, a kao jedan od osnivača Grad Rijeka se obvezao godišnje podupirati Zakladu s iznosom od 100 tisuća kuna.

vijećnik Stjepan Doboviček (HSP Ante Starčević)

Novi vijećnik Stjepan Doboviček (HSP Ante Starčević

Usvojena je Odluka o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja rashoda osnovnih škola Grada Rijeke u 2015. godini, kao i Plana rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini osnovnih škola Grada Rijeke u 2015. godini, odnosno način raspodjele gotovo 17 milijuna kuna osiguranih za ovu svrhu u državnom proračunu.

Gradsko vijeće usvojilo je Izvješće o stanju sustava zaštite i spašavanja na području grada Rijeke u 2014. godini, kao i Plan zaštite od požara za područje grada Rijeke, usklađen s novim zakonskim propisima.

Vijećnik Danko Švorinić (Lista za Rijeku) po drugi put je s dnevnog reda povukao prijedlog dijela oporbenih vijećnika, kojim se traži izmjena Plana mreže dječjih vrtića na području Grada Rijeke, i kojom se traži da zaključak o sufinanciranju djelatnosti dječjih vrtića drugih osnivača, ovisno od potrebama građana te o mogućnosti financiranja iz Proračuna Grada Rijeke, umjesto gradonačelnika, donosi Gradsko vijeće.

Svečanu prisegu položio je novi vijećnik Stjepan Doboviček (HSP Ante Starčević), koji je u vijećničkim klupama zamijenio Ivana Kirina.