Gradsko vijeće prihvatilo je izvješće o reviziji poslovanja Grada Rijeke za 2009. godini, kao i polugodišnje izvješću o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2010. godinu te izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine. Dana je i suglasnost za dodatno zaduženje Rijeka sporta za projektno financiranje Centra Zamet.

Obrazlažući izvješće o reviziji poslovanja Grada Rijeke za 2009. godinu, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je ovakvo, uvjetno mišljenje, dobilo više od 85% jedinica lokalne samouprave i uprave. S obzirom na to da su uvjetno mišljenje dobili i državni proračun te proračuni gotovo svih ministarstava, gradonačelnik je istaknuo kako je to očiti znak da valja pribjeći izmjenama zakona.

Gradsko vijeće prihvatilo izvješće o reviziji poslovanja Grada Rijeke

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijećnici HDZ-a i PGS-a istaknuli su kako se zakona, iako i nisu dobri, valja držati, dok je vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić kazao kako su i predstavnici vlasti i oporbe ovog puta u pravu: ili treba ublažiti zakonske propise ili se strogo držati zakona.

Gradsko vijeće prihvatilo je i izvješće gradonačelnika o radu za razdoblje od siječnja do lipnja 2010. godine te polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2010. godinu. Dok vijećnici koalicije SDP – HNS – IDS – HSLS – HSS – ARS – SDA smatraju kako je Grad Rijeka u okolnostima gospodarske krize uspio zadržati dostojnu kvalitetu života u svim segmentima – poduzetničkom, socijalnom i društvenom, vijećnici oporbe iz redova HDZ-a i PGS-a izrazili su zabrinutost zbog dodatnih zaduženja Grada, odnosno upitali su se hoće li Grad sa svojim trgovačkim i komunalnim društvima vraćati dugove.

Pitanje zaduženja ponovno je aktualizirano i u raspravi o davanju suglasnosti za dodatno zaduženje Rijeka sporta za projektno financiranje Centra Zamet u iznosu od 12.472.322,20 kuna. Naime, time bi se financirali povećani troškovi izgradnje objekta nastali uslijed zahtjeva projektanata, a u cilju povećanja sigurnosti objekta, što je rezultiralo ponajviše povećanjem količina materijala u čeličnoj krovnoj konstrukciji i armaturi iznad prvobitno predviđenih parametara. Povećanje troškova u manjoj mjeri je rezultat zahtjeva projektanta za poboljšanje uvjeta u Centru Zamet.

14. sjednica Gradskog vijeća (3)Tomislava Zečević-Pedić (HDZ) upitala je kako će Grad Rijeka i njegova društva poplaćati sve te kredite, na što je Ivan Ivaniš (SDP) istaknuo kako se bespotrebno uznemirava javnost, budući da Grad Rijeka uredno vraća sve kredite te ima izuzetno nisku stopu zaduženosti. Direktor Rijeka sporta Zlatan Hreljac naglasio je kako projektno financiranje Centra Zamet ne povećava stopu zaduženosti Grada.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) istaknuo je kako je izgradnja Centra Zamet preskupa, usporedivši cijenu s brojkama iz drugih gradova. Tako je, po njegovim riječima, Spaladim Arena u Splitu s kapacitom od 12,300 mjesta stajala 50 milijuna eura, varaždinska s kapacitetom od 5,200 mjesta 26 milijuna eura, dok je Centar Zamet, kapaciteta 2,300 mjesta stajao 23 milijuna eura, na što treba pribrojiti i trošak leasinga. Drugačije podatke je izrekao gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako niti od jednog izvođača radova u drugim gradovima ne mogu dobiti relevantne podatke. Po podacima koje je iznio, gradnja nove splitske dvorane stajala je 300 milijuna kuna, što će se višegodišnjim najmom na kraju iznositi 700 milijuna kuna, izgradnja varaždinske je stajala 193 milijuna kuna, a s najmom će također stajati oko 700 milijuna kuna. Što se tiče Centra Zamet, izgradnja dvorane je stajala nešto više od 90 milijuna kuna, a s povećanjem oko 100 milijuna kuna, dok se ostatak utrošenih sredstava odnosi na cjelokupni Centar Zamet, koji uključuje i prostore knjižnice, mjesnog odbora te komercijalne prostore te je u potpunosti izmijenio sliku Zameta.
“Ne možemo o tom kompleksu govoriti samo sa stajališta sportske dvorane, a pogledamo li cijene, vidimo da je njegova cijena usporediva s objektima u svijetu, odnosno da je stajao daleko ispod cijene objekata koji su građeni u Hrvatskoj,” kazao je Obersnel.

14. sjednica Gradskog vijećaGradsko vijeće dalo je suglasnost za zaduženje Energa u iznosu od 20 milijuna kuna potrebna za nastavak programa plinofikacije na području Rijeke i dijela Primorsko-goranske županije. Usvojena je i odluka o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika Grada Rijeke te odluka o sklapanju Sporazuma o prijateljskoj suradnji Rijeke i Trsta.

Uoči sjednice minutom šutnje odana je počast preminuloj članici Odbora za Statut, Poslovnik i propise Gradskog vijeća Sanji Dobrilović