Prihvativši prijedlog izgradnje Autobusnog kolodvora Zapada Žabica modelom javno-privatnog partnerstva, riječko Gradsko vijeće dalo je odobrenje za pokretanje postupka ocjene i odobravanja tog modela pred Agencijom za javno-privatno partnerstvo. Model predviđa da privatni partner preuzme izgradnju objekta, uz pravo eksploatacije komercijalnih sadržaja, dok bi Rijeka promet upravljao garažama.

Javno-privatno partnerstvo model za izgradnju Autobusnog kolodvora

Predstavljajući prijedlog izgradnje Autobusnog kolodvora modelom javno-privatnog partnerstva, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako se davanjem suglasnosti Gradskog vijeća pokreće samo prvi korak u proceduri odobravanja modela javno-privatnog partnerstva, pa će Gradsko vijeće o ovoj temi raspravljati još dva puta prije konačne odluke. Grad Rijeka je do sada u pripremu projekta, odnosno kupovinu zemljišta za izgradnju objekta te pripremu projektne dokumentacije uložio nešto manje od 52 milijuna kuna, a trenutno se ishoduje građevinska dozvola. Očekuje se da bi složen postupak odobravanja modela javno-privatnog partnerstva pred Agencijom trebao biti dovršen do kraja 2011. godine, što znači da bi gradnja mogla početi tijekom prosinca ove ili siječnja iduće godine. Privatni investitor imao bi obvezu izgradnje objekta u roku od dvije godine, a objekt bi prešao u vlasništvo Grad Rijeke nakon 27 godina.

Tijekom rasprave, vijećnici HDZ-a, PGS-a i Liste za Rijeku istaknuli su kako podržavaju izgradnju autobusnog kolodvora, no smatraju kako na temelju materijala za sjednicu, koje smatraju nedovoljno detaljnima, ne mogu donijeti odluku o tome je li model javno-privatnog partnerstva prihvatljiviji, odnosno jeftiniji za Grad Rijeku nego, primjerice, klasični model financiranja putem kredita. Vijećnici HDZ-a podsjetili su kako je postojao prijedlog da se i novi objekt Muzeja moderne i suvremene umjetnosti izgradi modelom javno-privatnog partnerstva, da bi se nakon provedenog natječaja za privatnog partnera došlo do zaključka da bi takav model bio skuplji od klasičnog kredita.

19. sjednica Gradskog vijeća

Modelom javno-privatnog partnerstva do novog Autobusnog kolodvora

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako u ovom trenutku nitko ne može reći koliko će Grad Rijeku stajati izgradnja Autobusnog kolodvora, budući da se tek sada pokreće postupak za ocjenu modela. Detaljnija analiza moći će se ponuditi tek nakon završetka druge faze postupka, odnosno nakon provedenog natječaja za izbor privatnog partnera, kada će se moći predočiti podaci o tome koliko sredstava bi grad trebao uložiti putem modela-javno privatnog partnerstva, a koliko bi stajalo dizanje kredita.

Vijećnici HDZ-a istaknuli su kako ih zabrinjava što se još uvijek nije poznat potencijalni privatni investitor, odnosno hoće li se netko, s obzirom na sadašnje teško gospodarsko stanje, uopće javiti na natječaj te još jednom istaknuli problem kašnjenja izgradnje kolodvora, čiji je početak gradnje najavljivan već krajem 2009. godine. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako su obavljeni razgovori s određenim brojem zainteresiranih potencijalnih investitora, izrazivši uvjerenje kako će se investitori javiti i na natječaj. Dodao je kako se o novom autobusnom kolodvoru u Rijeci govori posljednjih 40 godina, napominjući kako je jedan od razloga kašnjenja početka izgradnje i činjenice da Hrvatske željeznice godinama odbijaju potpisati konačni kupoprodajni ugovor za zemljište na kojem će se izgraditi kolodvor.

Vojko Obersnel i Miroslav Matešić

Vojko Obersnel i Miroslav Matešić

Prije izglasavanja odluke o modelu izgradnje Autobusnog kolodvora, sjednicu su napustili vijećnici HDZ-a, a kao razlog odlaska naveli nepoštivanje vijećnika Hrvoja Burića od strane predsjednice Gradskog vijeća Dorotee Pešić-Bukovac. Naime, vijećnik Burić zamjerio je predsjednici Pešić-Bukovac što ga je tijekom sjednice, bez njegova dopuštenja, slikala mobitelom. Iako je Pešić-Bukovac pojasnila kako često slika vijećnike, kako u ovom tako i u proteklom mandatu te je uz ispriku vijećniku što ga je slikala bez njegova dopuštenja izbrisala njegove fotografije, vijećnici HDZ-a istaknuli su kako napuštaju sjednicu, smatrajući da je svojim postupkom predsjednica Pešić-Bukovac prešla granicu. Predsjednica Gradskog vijeća kazala je, kako se znalo da će vijećnici HDZ-a tražiti bilo kakav povod da napuste sjednicu, što je vijećnica HDZ-a Tomislava Zečević-Pedić ocijenila neistinom.

Detaljni plan uređenja stambenog područja Rujevica

Gradsko vijeće donijelo je odluku o izradi Detaljnog plana uređenja stambenog područja Rujevica, prihvatilo izvješće o radu Zaklade Sveučilišta u Rijeci za 2010. godinu te izvješće o sigurnosnom stanju na području grada Rijeke za 2010. godinu, kao i izvješće o radu Direkcije za prometno redarstvo Odjela gradske uprave za komunalni sustav za 2010. godinu.