Raspravljajući o teškoj situaciji u kojoj se nalazi Brodogradilište 3. maj, Gradsko vijeće istaknulo je važnost njegova opstanka i dalo podršku novoj upravi. Od Vlade, čiji predstavnici iako pozvani da pojasne odluke vezane uz budućnost 3. maja, nisu došli na sjednicu Gradskog vijeća, zatraženo je da ne dopusti privatizaciju brodogradilišta u sadašnjim nepovoljnim tržišnim uvjetima.

Informacija o stanju i mogućnostima razvoja BI “3. MAJ” d.d. Rijeka

Unatoč tome što Grad Rijeka nije formalno-pravno nadležan za poslovanje brodogradilišta, budući da se radi o tvrtki koji je generator razvoja riječkog gospodarstva i ima nekoliko tisuća zaposlenika, o zabrinjavajućem stanju u tom gospodarskom subjektu raspravljalo je Gradsko vijeće, a prije njega i Poglavarstvo. Na sjednicu je pozvan potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji nije obavijestio o razlozima svog nedolaska u Rijeku, dok je iz Ministarstva gospodarstva stigao dopis u kojem stoji kako će o svim informacijama vezanim uz 3. maj i naporima Vlade da ga spasi, Gradsko vijeće izvijestiti Vesna Buterin. Kako se radi o vijećnici Gradskog vijeća, predsjednica Vijeća Dorotea Pešić-Bukovac istaknula je kako Buterin može nastupati kao gradska vijećnica, ali ne i kao predstavnica ministarstva.

Za razliku od predstavnika Vlade, sjednici je prisustvovali Uprava i Radničko vijeće 3. maja, župan Zlatko Komadina, predstavnici sindikata te županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Župan se založio za državni intervencionizam kako bi se spasilo brodogradilište, a predstavnici GSV-a i Radničkog vijeća pozvali su Gradsko vijeće da nadiđe stranačke razlike i pošalje zajednički zahtjev Vladi da zaustavi najavljenu trenutnu privatizaciju brodogradilišta.

Grad Rijeka neće se trajno odreći komunalne naknade

32. sjednica Gradskog vijeća

Grad Rijeka odgodit će naplatu, ali se neće trajno odreći prihoda od komunalne naknade

Gradski vijećnici gotovo su jednoglasno dali podršku novoj upravi tvrtke te od Vlade zatražili primjenu ugovaranja novih brodova za hrvatske brodare, kao hitnu mjeru prevladavanja nastale situacije. Također, bili su jednoglasni da Grad neće odustati od Generalnog urbanističkog plana, odnosno neće dopustiti prenamjenu zone brodogradilišta, kao zaštitu od eventualno zainteresiranog špekulativnog privatnog kapitala. Vijećnici HDZ-a bili su protiv stava da se Vlada nije dobro pripremila na pregovore s EU po pitanju brodograđevne industrije, a nisu bili ni za to da se napusti model hitne privatizacije. Pojašnjavajući podršku Vladi, Vesna Buterin (HDZ) kazala je kako Vlada iza sebe ima referencu, odnosno izvlačenje Viktor Lenca iz stečaja, dodavši kako njezin klub vijećnika smatra kako se sve zainteresirane strane moraju aktivno uključiti u rješavanje krize i predložiti moguća rješenja. Između ostaloga, klub HDZ-a predložio da se Grad Rijeka odrekne 6 milijuna kuna komunalne naknade.
Gradonačelnik Vojko Obersnel pojasnio je kako Grad Rijeka nikad nije postavljao pitanje oko naplate komunalne naknade, dodavši kako 6 milijuna kuna naknade ne igra preveliku ulogu u nekoliko milijardi vrijednim poslovima koje brodogradilište obavlja. Grad Rijeka odgodit će naplatu, ali se neće trajno odreći prihoda od komunalne naknade, jer ako se brodogradilište proda, moći će se od budućeg vlasnika tražiti plaćanje, a sredstva podijeliti radnicima, kao što je to već bio slučaj. Osvrćući se na konstataciju da u materijalu za raspravu nisu ponuđena rješenja, kazao je kako nije bila intencija nuditi recepte za rješenja, već kroz političko tijelo kao što je Gradsko vijeće upozoriti kako je odluka o budućnosti 3. maja prvenstveno politička odluka.

Imenovani ravnatelji gradskih ustanova

Gradsko vijeće imenovalo je Marija Kajapija za ravnatelja Doma mladih, Goranu Tuškan Mihočić za ravnateljicu Gradske knjižnice Rijeka te Jericu Ziherl za ravnateljicu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.
Rasprava se povela jedino oko izbora Jerice Ziherl, budući da je Klub HDZ-a podsjetio kako prigodom prethodnog natječaja koji je poništen, a na koji su se javile Ziherl i v.d. ravnateljice Nataša Ivančević, Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog Upravnog vijeća da se za ravnateljicu odabere Ivančević. Sadašnji izbor Ziherl vijećnici HDZ-a prozvali su političkom igrom, neprimjerenom jednoj ustanovi kulture. Stoga su glasovali protiv njezina izbora, ističući kako nemaju ništa protiv programa predložene ravnateljice, već glasaju protiv jer smatraju da Nataša Ivančević, koja se javila na prethodni natječaj, nije bila po volji gradskoj vlasti. Vijećnici pozicije i gradska vlast odbili su takve optužbe.

Suglasnost Dječjem vrtiću “Rijeka” za kredit kojim će se financirati izgradnja Dječjeg vrtića Srdoči te sanacija vrtića Potok i Galeb

Gradsko vijeće dalo je suglasnost Dječjem vrtiću “Rijeka” za podizanje kredita u iznosu od 40 milijuna kuna kod Erste & Steiermarkische banke s rokom otplate od sedam godina. Kreditom će se financirati izgradnja Dječjeg vrtića Srdoči te sanacija vrtića Potok i Galeb.

Na sjednici su imenovani predsjednik i članovi Službeničkog suda Grada Rijeke, a prihvaćen je i Program Savjeta mladih Grada Rijeke za 2009. godinu.

32. sjednica Gradskog vijeća

Aktualni sat

Aktualni sat

Vijećnik Željko Glavan upitao je hoće li Autotrojel i Energo, nakon pada cijene nafte, smanjiti cijene usluga javnog gradskog prijevoza i grijanja. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako Energo dulji niz godina nije mijenjao cijene grijanja, prije svega što Hrvatska energetska regulatorna agencija nije dala suglasnost na povećanje cijena, pa Energo i sa sadašnjom cijenom ostvaruje gubitke u djelatnosti toplinarstva. Što se tiče cijene autobusnih karti, činjenica da je došlo do smanjenja cijene nafte ne može biti dovoljan razlog za smanjenje cijena javnog gradskog prijevoza, što se može postići jedino povećanjem subvencije iz gradskog proračuna, odnosno odustajanjem od neke druge stavke iz proračuna. Naime, Autotrolej je trošak za gorivo u 2008. godini od 32,9 milijuna kuna kalkulirao s cijenom benzina od 8 kuna. Cijena se u ovoj godini kretala od 8 do 9,93 kuna, a ostane li na sadašnjoj razini od 7,27 kuna, Autotrolej će i dalje imati trošaa veći za 1,5 milijuna kuna od planiranog. Hoće li cijene za građane ovih i drugih usluga u 2009. godini biti veće, ovisit će o cijenama struje, nafte i plina.
Tomislava Zečević-Pedić (HDZ) upitala je gradonačelnika je li mu savjest čista zbog 500 tisuća kuna, koje TD Rijeka promet mora platiti zato što je Općinski sud u Rijeci donio presudu da bivši rukovoditelj Sektora cestovnog terminala Klement Grbac mora biti vraćen na posao te mu moraju biti plaćene izostale plaće. Obersnel je kazao kako mu je savjest čista i mirna, napomenuvši kako isplata ne iznosi 500 tisuća kuna, već nešto više od 100 tisuća kuna, za sudske troškove. Naime, nakon otkaza Grbcu, na njegovo mjesto nije zaposlen drugi radnik, pa da je ostao na radnom mjestu, dobivao bi plaću koja mu je sad isplaćena kao naknada.
Vijećnike HDZ-a zanimalo je što je bilo uzrok problema s kvalitetom vode, na što je gradonačelnik istaknuo kako je do privremenog zamućenja vode došlo zbog obilnih padalina, obimnijih od uobičajenih, što je rezultiralo preporukom sanitarne inspekcije da se preventivno prokuhava voda. Podsjetio je kako nije prijavljen niti jedan zdravstveni problem vezan uz konzumaciju vode, te kako je slična situacija kao u Rijeci, nakon nekoliko dana dogodila u Zadru.

Milan Šušnjar (HDZ) osvrnuo se na rješenje Grada Rijeke o prihvaćanju prigovora Vladimira Mijića iz Rijeke na imenovanje Veljka Karabaića na mjesto pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu. Zbog toga je odlučeno kako će se natječaj za mjesto pročelnika poništiti te raspisati novi, a do izbora novog, Karabaić će obavljati poslove pročelnika. Šušnjar je upitao kako je Karabaić mogao tri godine biti pročelnik, a sada v.d., ako nije ispunjavao uvjete natječaja, na što je gradonačelnik odgovorio kako se radi o različitom tumačenju dijela natječaja kojim se tražilo iskustvo u sportu i tehničkoj kulturi. Naime, Grad Rijeka je tražio osobu koja ima iskustva u sportu ili tehničkoj kulturi, budući da je teško od nekog očekivati da je netko imao iskustva u obje grane.