Brojni ICT profesionalci i manageri, obrazovni stručnjaci i poslovni ljudi iz gotovo 40 zemalja sa svih kontinenata učestvovat će na najvećem nekomercijalnom znanstveno-stručnom ICT skupu u ovom dijelu Europe – MIPRO 2016. koji se od 30. svibnja do 3. lipnja održava u Opatiji. Na konferenciji će svoja tri inovativna projekta predstaviti i Grad Rijeka.

39. međunarodnu ICT konferenciju MIPRO 2016., koja će se održavati u opatijskom Grand hotelu Adriatic, najavili su predsjednik Programskog odbora prof. dr. sc. Petar Biljanović, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić i urednica portala skupa Dijana Kaćanski.

MIPRO 2016 okupit će više od 1200 sudionika, a na skupu će biti prezentirano gotovo 400 znanstvenih i stručnih radova, na deset tematskih savjetovanja kroz pet dana.

Svečano otvaranje je u srijedu, 1. lipnja u 10 sati, a skup će otvoriti pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jure Šarić.

Pročelnik Željko Jurić istaknuo je da  Rijeku, premda je obim tradicionalnih industrija smanjen, i dalje možemo smatrati industrijskim gradom te gradom novih tehnologija, znanja i inovacija, što je upravo ono čime se udruga MIPRO i bavi.

Zavod za informatičku djelatnost Grada Rijeke u sklopu svojih komunalnih i trgovačkih društava također radi na inovativnim projektima zasnovanim na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. „Stoga će na ovogodišnjem skupu Grad Rijeka, osim u organizacijskom dijelu, biti prisutan i sa svojim štandom na kojem će predstaviti 3 projekta: iLocate, INCA i iUrban“, rekao je pročelnik Jurić.

Cilj projekta Grada Rijeke iLocate – unutarnje i vanjsko lociranje i upravljanje imovinom je razviti i primijeniti u praksi otvorenu tehnološku platformu za upravljanje ljudskim i materijalnim resursima putem unutarnjeg i vanjskog geolociranja, praćenjem promjene položaja i navigacijom. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske komisije, unutar Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT PSP) u 50% iznosu pri čemu najveći dio troškova predstavljaju plaće zaposlenika Grada Rijeke koji rade na projektu. Više informacija dostupno je na portalu projekta iLocate.

INCA – inclusive introduction of integrated care u Rijeci će razviti i uvesti informatičko rješenje, zasnovano na mobilnim uređajima i aplikacijskom sustavu u „oblaku”, koje će omogućiti integraciju lanca pružanja zdravstvene njege i socijalne skrbi. Hrvatski partneri u međunarodnom konzorciju su Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Grad Rijeka, a više informacija o projektu dostupno je na stranicama INCA.

U okviru projekta iUrban – pametni alat za gospodarenje energijom u gradovima, razvit će se i vrednovati softverska platforma koja će integrirati ICT bazirane sustave za upravljanje energijom u dva europska grada. iURBAN (akronim za engl. „intelligent URBAn eNergy tool”, tj. pametni alat za gospodarenje energijom u gradovima) će objedinjavati korisne podatke za novorazvijeni sustav za potporu odlučivanju. Sustav će potom omogućiti parametre za generiranje i daljnje funkcioniranje novih poslovnih modela. Novi poslovni modeli će se bazirati na softverskoj platformi koja će uključivati aspekte ponašanja i korisnika i proizvođača energije te će pridonijeti učinkovitom upravljanju i distribuciji energije na globalnoj razini. Partneri u međunarodnom konzorciju koji realizira projekt su Grad Rijeka i Energo, a više informacija o projektu dostupno je na internetskim stranicama projekta iUrban.

Prof. dr. Biljanović predstavio je brošuru MIPRO 2016. koja sveobuhvatno predstavlja događanja, autore, projekte i predavače.

„Gledano po profesijama sudionika, to je u velikom dijelu inženjerski skup, ali dolaze i brojni ekonomisti i pravnici jer je puno tema posvećeno i zakonskoj regulativi“, rekao je Biljanić.