Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel održao je radni sastanak sa Izaslanstvom Ministarstva trgovine NR Kine na čelu s Zhou Xiaoyan generalnom direktoricom Odjela za europske poslove u pratnji gospodarskog i trgovinskog savjetnika u Veleposlanstvu Kine u Zagrebu. Sastanku su nazočili predstavnici Lučke uprave Rijeka, zamjenik gradonačelnika Grada Bakra Tomislav Dundović te direktor Industrijske zone Kukuljanovo Irvin Badurina.

Na sastanku se razgovaralo o mogućim ulaganjima kineskih tvrtki u Rijeku, predstavljanju razvojnih projekata kineskim investitorima te sudjelovanju hrvatskih tvrtki na specijaliziranim sajmovima u NR Kini.

Izaslanstvo Ministarstva trgovine NR Kine održalo je jučer u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta 11. sjednicu Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, na kojoj se razgovaralo o mogućostima jačanja gospodarske suradnje, s naglaskom na područje trgovine, investicija, infrastrukture i turizma.

Kinesko je izaslanstvo iskazalo interes za riječku luku i ulaganje u lučku i prometnu infrastrukturu što je bio i povod za posjet Rijeci.

Izaslanstvo Ministarstva trgovine NR Kine

Kinesko je izaslanstvo iskazalo interes za riječku luku i ulaganje u lučku i prometnu infrastrukturu

Kineskom izaslanstvu predstavljene su razvojne mogućnosti i investicijski projekti Grada Rijeke, a u širem kontekstu mogućnosti ulaganja u strateške projekte na području Županije te mogućnosti koje za kinesko gospodarstvo može ponuditi riječki prometni pravac u kontekstu europskih prometnih koridora. Riječka luka snažno je orijentirana na razvoj kontejnerskog prometa, a daljnji razvoj ovisi o izgradnji odgovarajuće prometne, posebice željezničke infrastrukture. Gradonačelnik Obersnel je kazao kako Rijeka s Kinom tradicionalno njeguje dobre prijateljske, pa i poslovne odnose te dodao kako Rijeka s tri lučka grada: Qingdaom, Dalianom i Ningboom njeguje i prijateljsku suradnju. Gradonačelnik Obersnel je između ostalog izdvojio i ulaganje u Zračnu luku Rijeka koja bi zajedno s prometnom infrastrukturom, riječkom lukom i skladišnim kapacitetima u dvjema industrijskim zonama mogla poslužiti velikim kineskim korporacijama kao baza za distribuciju, doradu ili skladištenje proizvoda. U tom smislu upućena su i pisma ponude kineskoj tvrtki Alibaba, jednoj od vodećih svjetskih tvrtki za Internetsku prodaju, da razmotri mogućnost ulaganja na području Rijeke. Gradonačelnik je dodao kako interes kineskih turista za posjet Hrvatskoj raste, stoga smatra da bi bilo dobro pokušati uspostaviti zračnu liniju jednog od kineskih gradova s Rijekom.

Kineskom izaslanstvu predstavljene su razvojne mogućnosti i investicijski projekti Grada Rijeke

Kineskom izaslanstvu predstavljene su razvojne mogućnosti i investicijski projekti Grada RijekeRijeka je izabrana za Europsku prijestolnicu kulture u godini 2020, a naša je želja da se te godine u Rijeci predstave svi naši gradovi prijatelji uključujući i tri kineska grada, kazao je gradonačelnik Obersnel. Mogućnost suradnje vidi i u suradnji kineskih sveučilišta sa Sveučilištem u Rijeci posebice u području Znanstveno tehnoloških parkova.
Kineskom izaslanstvu predstavljeni su projekti Lučke uprave Rijeka i mogućnosti koje nudi Industrijska zona Kukuljanovo.