Izložba natječajnih radova za uređenje Kazališnog parka postavljena u Malom salonu izazvala je veliki interes javnosti. Zanimanje je pojačala svojedobna negativna reakcija Poglavarstva na odabrano rješenje koje je Poglavarstvo na sjednici u održanoj studenom ocijenilo nezadovoljavajućim.

S otvaranja izložbe Kazališni parkOtvorenju izložbe nazočili su brojni kulturni i javni djelatnici, autori prvonagrađenog rada, članovi ocjenjivačkog suda, a nakon uvodnih riječi pročelnika Odjela gradske uprave za urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, Milorada Miloševića, predsjednice ocjenjivačkog suda Nane Palinić i autora prvonagrađenog rada Dragutina Kiša, izložbu je otvorio gradonačelnik mr. sc. Vojko Obersnel.

Bilo je pitanje kako će na otvorenju izložbe izložene radove komentirati gradonačelnik čija je svojedobna reakcija i izraženo nezadovoljstvo odabranim rješenjem bilo najveće. Već je na press konferenciji održanoj prije otvaranja izložbe te uvidom u izložene radove bilo jasno da je vizualizacija idejnog rješenja koju je Poglavarstvo dobilo u sklopu izvješća o provedenom natječaju nije ona ista koja je prikazana u Malom salonu.
Naime, grafički prikaz idejnog rješenja dostavljen u izvješću Poglavarstvu, zbog monokromnog prikaza djelovao je prilično sumorno i sivo, pa su u prvi plan na crnoj pozadini bile istaknute vertikale projektnog rješenja kojima su dominirali čempresi.

Prava vizualizacija idejnog rješenja ponuđena na izložbi, bez crne pozadine i s unesenim prikazima svih segmenata budućeg parka, prikaz je živopisnog, bojama bogatog i raznolikim raslinjem oplemenjenog parka, u kojem su i “sporni čempresi” našli svoje mjesto.

Gradonačelnik Obersnel je stoga prilično jasno naznačio da Poglavarstvo zaista nije imalo potpuni uvid u pretpostavljeni izgled cjelokupnog odabranog rješenja te se ujedno ispričao svima koji su se ondašnjom reakcijom Poglavarstva mogli naći uvrijeđenim.
O autorskom rješenju govorio je Dragutin Kiš, autor prvonagrađenog rada koji je pojasnio pojedine segmente projekta, naglasivši da će park zadržati povijesnu matricu postavljanjem zidića i ograde oko parka, što je ujedno bio i zahtjev konzervatora, te da će kombinacijom upotrebe raslinja koje je bilo zasađeno u prvotnom rješenju parka i dodavanjem nekih novih autohtonih vrsta, park zbog malih dimenzija postati svojevrsni mirisni mediteranski vrt. Skulptura Ivana Zajca preselit će se na novu lokaciju unutar parka, a Džamonjina kugla iz fontane preseljena negdje drugdje.

Predsjednica ocjenjivačkog suda, mr.sc. Nana Palinić, ukratko je predstavila rad ocjenjivačkog suda i pročitala nagrađene radove te naglasila da je riječki natječaj prvi slučaj da je pri provedbi natječaja anketirana javnost čiji su stavovi uneseni u projektni zadatak. Zadaća nije bila nimalo laka, jer se u Hrvatskoj rijetko provode natječaji za uređenje parkova.

O projektu uređenja parka na nasutom terenu gdje se nekada nalazilo more, izrađenom prije punih 130 g. sačuvani su brojni dokumenti a na sreću Kazališni park jedini je zadržao neizmijenjen oblik, pa će u njemu biti moguće restaurirati povijesnu matricu, dok su drugi parkovi u Rijeci toliko izmijenjeni da to na žalost nije izvedivo. Ovim se natječajem simbolično obilježava 100 g. prvog javnog natječaja kojeg je 17. siječnja 1904. provela tadašnja Gradska uprava, naznačila je Palinić.

Ovaj javni natječaj Grada Rijeke prvi je koji je proveden na način da su prije izrade projektnog zadatka građani s područja na kojem se park nalazi, upitani za mišljenje o budućem uređenju. Anketu koja je realizirana sredstvima USAID-a, na uzorku 400 ispitanika proveo je Ured Grada, a projekt je vodila pročelnica Ureda, Ksenija Linić. Taj će se način rada u kojem će građani biti uključeni u realizaciju projekta već od prvog koraka, nastaviti i na drugim projektima, rekao je gradonačelnik Obersnel.
Tijekom održavanja izložbe bit će otvorena i knjiga u koju će svi zainteresirani građani moći upisati svoje stajalište o natječajnim radovima i ponuđenim rješenjima. Javna rasprava o natječajnim radovima održana je u Malom salonu, na dan otvorenja, u 15 sati. Na raspravi, koja je otvorena za javnost sudjelovali su članovi Ocjenjivačkog suda i natjecatelji.