U sklopu projekta Kortil uživo, koji se već treću godinu zaredom uključuje u manifestaciju Hrvatska volontira, nastavljeno je uređenje trga između OŠ Centar i Građevinske škole, pokraj ulice Podhumskih žrtava.

Ovogodišnje izdanje Kortila uživo najuspješnije je u posljednje tri godine. U prilog tome govori broj volontera i volonterskih sati odrađenih kroz niz aktivnosti, kao i radionice koje su prethodile samom programu.

Program uređenja trga nastavak je inicijative da se u suradnji sa susjedima i okolnim školama trg uz Ulicu Podhuskih žrtava ispuni sadržajima i učini ljepšim za boravak na njemu.

I ove godine nastavljeno uređenje trga na Sušaku

I ove godine nastavljeno uređenje trga na Sušaku

Nakon prošlogodišnjeg oslikavanja stepeništa ispod Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku koje vodi prema trgu ispred OŠ Centar, i ove su godine na trgu su osmišljene brojne aktivnosti. Od podneva do večernjih sati svi voljni građani i građanke te volonteri projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture okupili su se kako bi očistili okoliša, oslikali pločnik ispred osnovne škole, izgradili klupice oko drveća, drveće i ograde ukrasili pletivom koje su sami izradili te postavili nove vaze i posadili mediteransko bilje u njima. U akciju su bila uključena i djeca iz OŠ Centar koja su slavila dan škole.

U organizaciji programa su sudjelovali Volonterski centar udruge SMART i Galerija Kortil HKD-a na Sušaku. Pored volontera projekta Europska prijestolnica kulture, Građevinske tehničke škole i Volonterskog kluba Graditeljske škole za industriju i obrt, u aktivnosti su se uključili i članovi Matice umirovljenika Rijeka, članice udruge Korak po korak, članice radionice pletenja, umjetnici i glazbenici koji će svojim angažmanom i idejama doprinijeti da trg dobije nove sadržaje i bolji izgled. U pripremnoj fazi planiranih aktivnosti održano je nekoliko radionica i susreta s akterima iz triju škola, Matice umirovljenika, te udruga Korak po korak i ReUse centar. Naglasak je, dakako, bio na važnosti volonterskog rada za boljitak zajednice i susjedstva. Tako je u jednodnevnu akciju uređenja bilo uključeno 29 volonterki i volontera, a u svim aktivnostima ukupno 68 volontera.

U aktivnosti su se uključile i članice radionice pletenja

U aktivnosti su se uključile i članice radionice pletenja

Osim akcija ukrašavanja i čišćenja trga, održan je i glazbeni program koji je uključivao bendove Gipsy Boogie i ča god, Pachamama Streetconnection, Elian te Silk Milk na kraju.

Projekt „Kortil uživo“ podržan je kroz Riječki program lokalnog partnerstva Grada Rijeke, koji se provodi kao podrška inicijativama građana za uređenje gradskih kvartova. Kroz Riječki program lokalnog partnerstva projektu „Kortil uživo“ je u 2019. godini odobreno 18.280,00 kuna.

U drugoj fazi provedbe Programa lokalnog partnerstva planiraju se postaviti novi koševi za otpad i dodatne klupe za boravak na trgu. Aktivnosti se planiraju provoditi tijekom rujna i listopada ove godine.

Protekle su godine u sklopu projekta „Kortil uživo“ započeto uređivanje trga te oslikane stepenice koje povezuju ulicu Podhumskih žrtava sa Strossmayerovom ulicom, što je također podržano u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva.