Stolice u gradskoj vijećnici danas su bile prilično ugrijane, jer je pretposljednja sjednica prije lokalnih izbora potrajala do kasnih poslijepodnevnih sati. Najviše se raspravljalo o Mandatnom izvješću 2001. – 2005., koje je nakon iscrpne rasprave, svih kritika i komentara na kraju usvojeno, a gradski su vijećnici nakon toga “obradili” preostalih 12 točaka dnevnog reda.

Mandatno izvješće 2001. – 2005

Predstavljajući Mandatno izvješće 2001. – 2005., gradonačelnik Obersnel je napomenuo kako je teško obuhvatiti sve, pa se poslužio top ljestvicom najznačajnijih aktivnosti i postignuća ovog mandata, objedinivši ih pod geslom “Grad koji se mijenja – grad koji raste i živi”. Kao jedan od najznačajnijih događaja izdvojio je posjet Svetog oca. Od projekata najviše se osvrnuo na Rijeka Gateway Projekt ocijenivši ga najznačajnijim razvojnim projektom u proteklih 20 godina, koji će vratiti Rijeci iskonsku vezu s morem i izgubljeni mediteranski duh. Nabrojivši sve važne aspekte napretka u Rijeci, od izgradnje stanova, cesta, pročišćavanja mora, socijalnih programa pomaganja najugroženijim slojevima građanstva, preko razvoja turizma, novog lica riječke kulture, uređenja sportskih igrališta i ulaganja u sport, dolazi se do ideje koja se zapravo nastojala realizirati – a to je naš grad po mjeri čovjeka. “Zadovoljan sam što se Rijeka počela mijenjati, po mom uvjerenju na bolje, što je postala prepoznatljiv grad, grad koji nitko više ne može zaustaviti u njegovom potencijalu” rekao je na kraju Obersnel te zahvalio svim suradnicima i građanima grada Rijeke na ukazanom povjerenju, naglasivši da ukoliko prelistavajući Mandatno izvješće osjete radost, utoliko će njihovo zadovoljstvo postignutim biti još veće.

39. sjednica Gradskog vijeća

Gradonačelnik Vojko Obersnel

Na mandatno uzvješće bilo je puno komentara, što pozitivnih, što negativnih, pa konstatacija Željka Glavana da se Gradskom vijeću ovog puta ne može osporiti rad i angažman zaista stoji. Najviše je kritika upućeno iz reda HDZ-a i Nezavisnog bloka, i to na račun nerealiziranih projekata. Vijećnik Darko Franić je, doduše pomalo kontradiktorno, istaknuo kako je HDZ podržao pokretanje projekata 2001., ali kako se oni prema predviđanjima nisu ostvarili.

Željko Glavan istaknuo je previše upotrebe futura u izvješću, kao veću potrebu za izražavanjem kritičnosti i samokritičnosti, a kao najveću ovlast lokalne samouprave izdvojio je gospodarenje prostorom i zemljištem na čemu Grad Rijeka treba u buduće poraditi.

Podosta kritika, od kojih i nekoliko duhovitih, izrekao je i Vladimir Bebić ocijenivši Mandatno izvješće “virtualnim materijalom koji pokazuje kako bi Rijeka negdje u dalekoj budućnosti trebala izgledati”.

“Bolje i virtualni optimist nego nevirtualni pesimist”, konstatirao je Erik Fabijanić, podržavši izvješće. Po njegovom mišljenju, ono što je parlamentarna većina obećala, uglavnom je i ostvareno, a treba uzeti u obzir i objektivne okolnosti na koje se nije moglo utjecati.

Tome u prilog ide i napomena gradonačelnika Obersnela, a vezano za više puta spominjanu nerealizaciju Autobusnog kolodvora, da su pregovori cijene kupovine terena s HŽ trajali 18 mjeseci, u tijeku kojih se cijena s prvotno traženih 20 milijuna eura, spustila na 5.

“Svatko od vas zna da postoje stotine okolnosti na koje ne može utjecati, najčešće birokratskih, a koje realizaciju planova mogu otegnuti. Osobno bih volio da se brže rješavaju pitanja i projekti, da je proračun grada veći tako da se još više sredstava može ulagati u razvoj Rijeke, ali sam isto tako uvjeren da će za 2 godine tisuće malih Riječana trenirati plivanje u novom bazenu”, branio se od nekih napada gradonačelnik.

39. sjednica Gradskog vijeća.

39. sjednica Gradskog vijeća

Nagrade Grada Rijeke

Gradsko je vijeće jednoglasno je podržalo prijedlog da Nagrade Grada Rijeka za životno djelo u 2005. dobiju Antun Haller, te iznimno, posthumno Antun Giron za dugogodišnji doprinos povijesnoj znanosti, a osobito istraživanju povijesti Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Godišnje nagrade Grada Rijeke dobili su Jadrolinija, prof.dr.sc. Alan Šustića, mr. sc.Bojan Šober, Duje Draganje, SKD “Prosvjeta” Zagreb-Pododbor Rijeka, mr.sc. Josip Butković, muška klapa “Fortunal”. Na račun “Prosvjete” svoju je opasku iznio Ognjen Crnković (HDZ) zamjerivši im što su u jednom od svojih publikacija proglasili Ivu Vojnovića srpskim književnikom, na što je reagirao Željko Glavan izjavom da nagrada ne bi smjela biti politički obojena. Glavan je također odgovorio u ime Odbora i vijećniku Matanu na njegovoj primjedbi što se nije još dodijelila nagrada Jelku Zecu za izniman rad na području medicine, uz dužno poštovanje prigovorom, što nitko nije ni uputio takav prijedlog. Gradsko vijeće je usvojio i prijedloge o dodjeli zlatnih plaketa prof.dr.sci. Đurđi Matić Glažar, Zoranu Roji, klapi “Nokturno”, Policijskoj upravi Primorsko-goranskoj, Brodograđevnoj industriji 3. Maj, Hrvatskom radiju-Radiju Rijeka i Udruzi umirovljenika.

Vijećnici su usvojili i prijedlog za imenovanje sudaca porotnika Trgovačkog suda u Rijeci, kojim su imenovana 32 kandidata na tu funkciju.

Vijeće je usvojilo odluku o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području grada Rijeke “Eneo”. Jedinu zamjerku toj odluci dao je Željko Glavan, istaknuvši da se takve ustanove osnivaju tek kada je zakonom propisano, a napomenuo je i potrebu za osnivanjem i kulturne ustanove koja bi brinula o preraspodjeli sredstava od spomeničke rente.

Uz komentar vijećnice Nevenke Licul-Nedoh da su kandidati za članove kulturnih vijeća Grada Rijeke trebali biti predstavljeni široj javnosti na stranicama Grada, Gradsko je vijeće ipak usvojilo Prijedlog odluke o njihovom imenovanju.

Detaljni plan uređenja stambenog područja Škurinjsko Plase i dijela radne zone R-9

Gradsko vijeće usvojilo je Detaljni plan uređenja stambenog područja Škurinjsko Plase, kao i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o Detaljnom planu uređenja dijela radne zone R-9 u Škurinjama.

Izmjene Odluke o grbu i zastavi Grada Rijeke

O izmjenama Odluke o grbu i zastavi Grada Rijeke odlučivalo se samo kao inicijativi za pokretanje izmjene, što je na kraju i usvojeno.