Ovogodišnji Energetski dani donose niz aktualnih i zanimljivih predavanja eminentnih stručnjaka, a uz to i radionice za korisnike bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, upravitelje višestambenih zgrada i predstavnike lokalne samouprave,  iz triju županija, Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske.

Manifestacija Energetski dani, jedna od aktivnosti iz Akcijskog plana energetski održivog razvitka grada Rijeke (SEAP), ove se godine održava od 19. do 21. lipnja u Rijeci, Krku i Skradu.  Energetski dani uvršteni su na kartu događanja koja se organiziraju kao dio „Sustainable Energy Week“ u organizaciji Europske unije, a program manifestacije izradio je Grad Rijeka u suradnji s Regionalnom agencijom REA Kvarner iz Rijeke.

Najavljujući Energetske dane Tajana Jukić Neznanović,  viša savjetnica za energetsku učinkovitost u Odjelu za gospodarenje imovinom Grada Rijeke, kazala je kako se prvog dana, u Gradskoj vijećnici u Rijeci, održavaju dva izuzetno zanimljiva plenarna predavanja. – O učinku energetske obnove na vizuru urbanog prostora govorit će dr.sc. Srđan Škunca, pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem,  a ova je tema za Rijeku izuzetno aktualna s obzirom da će u sljedećih godinu dana veliki broj zgrada i javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja biti pod skelama zbog obnove, a kad se skele uklone izgledat će drugačije  – kazala je Jukić Neznanović. Drugo  plenarno predavanje, koje će održati predstavnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, vezano je za energetsku obnovu zgrada sufinanciranu iz fondova EU što će  biti prilika da se doznaju i neke novine i najave novi projekti koji se planiraju sufinancirati europskim novcem. Prvoga dana organizirane su i  radionice za korisnike bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, upravitelje višestambenih zgrada i predstavnike lokalne samouprave,  iz triju županija, Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske.

Sanda Hunjak  iz Regionalne energetske agencije Kvarner najavila je brojna predavanja za građane i stručnjake koja će se održavati 20. lipnja 2017. u Krku, u Vijećnici Grada Krka, te u Skradu  u PINS-u, Lokalnoj razvojnoj agenciji, 21. lipnja 2017.  – Želja je organizatora da se manifestacija Energetski dani ne održava samo u Rijeci pa su domaćini i Krk i Skrad, a vjerujemo da će predavanja eminentnih stručnjaka  o nizu aktualnih tema biti zanimljiva i korisna – kazala je Hunjak. Pritom je izdvojila izlaganje Nenada Starca s Ekonomskog instituta u Zagrebu na temu „Ususret novom Zakonu o otocima“ koje će, s obzirom na nedavnu Deklaraciju o otocima potpisanu u Bruxellesu, biti posebno aktualno.

Manifestaciju Energetski dani u ponedjeljak 19. lipnja 2017. godine u 11 sati u Vijećnici Grada Rijeke otvorit će gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Primorsko-goranske županije Ljudevit Krpan.