Dan ružičaste vrpce, humanitarna akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, obilježavat će se tijekom petka, 2. i subote, 3. listopada 2020. godine na Korzu, ispred trgovine Zara.

Program obilježavanja Dana ružičaste vrpce najavile su u Informativnom centru Grada Rijeke, Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Helena Glibotić Kresina i Ines Malić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Saša Uljančić, Medicinska škola u Rijeci i Miranda Zakarija, predsjednica Udruge Nada – Rijeka.

Kako je na konferenciji za medije izneseno, velik broj zemalja uključen je u obilježavanje Dana ružičaste vrpce. Naglasak ove akcije je na ranom i pravovremenom otkrivanju raka dojke, jedne od najčešćih kroničnih bolesti od kojih obolijevaju žene. Prema raspoloživim podacima u Republici Hrvatskoj boj žena oboljelih od raka dojke kreće se oko 2.500 godišnje, od čega u PGŽ oko dvjestotinjak. Ove zloćudne bolesti premine godišnje preko 750 žena, od čega u našoj županiji sedamdesetak. Karcinom dojke je preventibilan ukoliko se otkrije u ranoj fazi, odnosno izlječiv u više od 90% slučajeva, stoga su svi programi koji potiču njegovo rano otkrivanje izuzetno važni. U Hrvatskoj se već 13 godina provodi nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Ciklus obuhvaća 50.000 žena i traje dvije godine, a na pregled mamografije pozivaju se žene u dobi od 50-69 godina. Nalaze mamografije očitavaju dva radiologa. Za sve pozvane žene važno je da se odazovu, a ako su pregled već obavile ili se ne mogu odazvati trebaju se javiti na besplatni telefon 0800 200 041.

Ružičasta narukvica

Ružičasta narukvica

Ove godine, zbog situacije s pandemijom korona virusa Dan ružičaste vrpce u Rijeci obilježavat će se tijekom petka, 2. listopada i subote, 3. listopada 2020. godine na Korzu, ispred trgovine Zara. Cilj ovogodišnje akcije je prikupljanje sredstava za kupnju kemo fotelje Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka te za rad Udruge Nada. Svi koji se odluče uključiti u akciju donacijom, moći će na štandu kupiti ružičastu narukvicu ili ružu, odnosno ako žele uplatiti donaciju na račun Udruge Nada IBAN: HR5124020061100125580 Erste&Steiermarkische Bank d.d.

Žene oboljele od karcinoma dojke, kao i one koje su izliječene pozvane su da se uključe u rad Udruge Nada. Detaljne informacije o radu Udruge mogu se dobiti svaki dan od 8.30 do 16.30 osobno dolaskom u Udrugu Nada Rijeka, M. Smokvine Tvrdog 5/1 ili telefonom na brojeve 051/371-049, 051/371-062, odnosno na e-mail info@klub-nada-rijeka.hr ili www.klub-nada-rijeka.hr

Obilježavanje Dana ružičaste vrpce organizira Udruga žena operiranih dojki Nada- Rijeka, u suradnji sa Gradom Rijeka, Primorsko goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, Ligom protiv raka Primorsko goranske županije, Medicinskom školom, Udrugom medicinskih sestara, studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci, HNK Ivana pl. Zajca i ostalim općinama i gradovima u Primorsko goranskoj županiji.