Projekt “Školica – zdrave prehrane” provodi se već treću školsku godinu s ciljem unaprjeđenja prehrane u osnovnim školama Grada Rijeke, uvođenjem zdravih obroka kroz organiziranu školsku prehranu.

U školskoj 2017./2018. godini projektom je bilo obuhvaćeno pet osnovnih škola u prvom obrazovnom razdoblju i osam škola u drugom obrazovnom razdoblju.

Provođenje programa u protekloj godini pokazalo je kako su učenici nakon provedene edukacije značajno povećali znanje o zdravoj prehrani. Analiza anketnih upitnika ujedno je potvrdila tezu da se učenici koji znaju više o zdravoj prehrani, više bave sportom, kraće vrijeme provode pred televizorom ili igrajući igrice, svakodnevno jedu doručak prije odlaska u školu, jednom riječju – žive zdravo.

Prošlogodišnja iskustava iskristalizirala su i potrebu za jasnijim definiranjem preporuka pravilne prehrane, što je već implementirano u ovogodišnji program.

Za uvođenje zdrave prehrane neophodna podrška roditelja

U cilju usvajanja pravilnih prehrambenih navika i očuvanja zdravlja učenika osnovnih škola, projekt „Školica–zdrave prehrane“ nastavlja se s provedbom i u ovoj godini. Edukacije i radionice o prehrani provodit će se s učenicima petih razreda, na kojima će se upoznati s osnovnim principima pravilne prehrane, izvorima, značajem i funkcijom namirnica za pravilan rast i razvoj, kao i sa poremećajima koji nastaju kao posljedica nepravilne prehrane. Također će steći znanja o kupovini namirnica, sastavu industrijski proizvedene hrane te njihovom utjecaju na čovjekovo zdravlje. Da bi imali uvid u razinu znanja o prehrani učenika, kao i u uspješnost provođenja zdravstveno-edukativnog programa, provest će se anketiranje učenika prije i poslije održanih radionica.

S učenicima šestih razreda na satu razrednika provodit će se provjera stečenog znanja, organizacijom kvizova uz mogućnost korištenja web portala Školica zdrave prehrane. Na portalu će se svim dobnim skupinama pružaju edukativni i zabavni materijali kako bi lakše razumjeli i primijenili javnozdravstvene mjere unapređenja prehrane i zdravlja.

Za učenike sedmih i osmih razreda bit će organizirane radionice na kojima će uz pomoć kuhara pripremati jednostavna jela pa se tako na praktičan način približiti pripremi zdravih obroka.

Edukaciju učenika i nastavnika provode nutricionisti Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a te drugi stručni suradnici Odsjeka za unapređenje prehrane i psiholozi Odjela školske medicine.

Nastavni zavod tijekom godine će provoditi uzorkovanje i kemijsku analizu obroka hrane, kao i određivanje energetske i nutritivne vrijednosti obroka. Kako bi se intenzivnije pristupilo uvođenju zdravih namirnica, za što će neophodna biti suradnja i podrška roditelja, projekt će se s novim aktivnostima kontinuirano provoditi i u narednim godinama, a uz financijsku podršku Grada Rijeke, koji će godine za provedbu programa osigurao 20 tisuća kuna.