I u školskoj godini 2019./2020. u riječkim osnovnim školama provodit će se Školica zdrave prehrane, s ciljem unaprjeđenja prehrane te uvođenjem zdravih obroka kroz organiziranu školsku prehranu.

U protekloj školskoj godini projektom su bili obuhvaćeni svi učenici petih razreda u 23 osnovne škole Grada Rijeke. Nakon provedene edukacije učenici su značajno povećali znanje o zdravoj prehrani. Analiza anketnih upitnika ujedno je potvrdila tezu da se učenici koji znaju više o zdravoj prehrani, više bave sportom, kraće vrijeme provode pred televizorom ili igrajući igrice, svakodnevno jedu doručak prije odlaska u školu, jednom riječju – žive zdravo.

U ovoj školskoj godini putem edukacija i radionica o prehrani, učenici petih razreda upoznat će se s osnovnim principima pravilne prehrane, izvorima, značajem i funkcijom namirnica za pravilan rast i razvoj, kao i sa poremećajima koji nastaju kao posljedica nepravilne prehrane. Kao i kod prethodne generacije, provest će se anketiranje učenika.

S učenicima šestih razreda na satu razrednika provodit će se provjera stečenog znanja, organizacijom kvizova. Na portalu će se svim dobnim skupinama pružiti edukativni i zabavni materijali kako bi lakše razumjeli i primijenili javnozdravstvene mjere unapređenja prehrane i zdravlja.

Za učenike sedmih i osmih razreda, organizirat će se radionice u kojima će uz pomoć kuhara pripremati jednostavna jela pa se tako na praktičan način približiti pripremi zdravih obroka. Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a će tijekom godine provoditi uzorkovanje i kemijsku analizu obroka hrane, kao i određivanje energetske i nutritivne vrijednosti obroka.

Kako bi se intenzivnije pristupilo uvođenju zdravih namirnica, za što će neophodna biti suradnja i podrška roditelja, projekt će se s novim aktivnostima kontinuirano provoditi i u narednim godinama, a uz financijsku podršku Grada Rijeke. Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo će u Proračunu za 2020. godinu planirati sredstva za provođenje pravilne prehrane u osnovnim školama grada Rijeke u iznosu od 20.000,00 kuna.

Projekt “Školica zdrave prehrane” se započeo provoditi u drugom obrazovnom razdoblju školske 2015./2016. godine u petim razredima deset riječkih osnovnih škola, a u školskoj 2016./2017. godini projektom su bile obuhvaćene sve preostale osnovne škole.