U Znanstveno-tehnologijskom parku STEPRI Sveučilišta u Rijeci održan je poslovni susret na temu „Pametni gradovi i urbane tehnologije“.

Riječ je o događaju koji je, uz Grad Rijeku, Sveučilište u Rijeci i Centar kompetencija za pametne gradove Smart RI d.o.o, organizirao Austrijski ured za vanjsku trgovinu „Advantage Austria“ s ciljem razmjene iskustava, tehnologija i znanja između austrijskih i hrvatskih gradova, institucija i dobavljača urbanih tehnologija koji su prezentirali svoje proizvode i usluge.

Konferenciji su nazočili pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Jana Sertić, pročelnik gradskog Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, a okupljene je u svom uvodnom govoru pozdravio predsjednik Gradskog vijeća grada Rijeke Andrej Poropat, istaknuvši predanost Grada u sudjelovanju i slijeđenju europskih digitalnih strategija i smjernica, što pokazuje i sudjelovanje Rijeke u europskom projektu „Digital Cities Challenge“.

„Današnja je tema vrlo zanimljiva i važna, budući da nema isključiv fokus na komercijalni aspekt, već na sinergiju različitih sektora s ciljem nastavka razvoja i uspješnog osmišljanja i provođenja projekata sa širokom javnom namjenom“, rekao je Poropat, kazavši kako je Rijekina digitalna usmjerenost sve prepoznatljivija na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

U ime ureda „Advantage Austria“, Sonja Holocher-Ertl navela je važnost digitalnih tehnologija u rješavanju aktualnih problema klimatskih promjena i nestašice resursa, s nastojanjem da se količina ispušnih plinova i tvori svede na nulu te maksimalno poveća korištenje resursa.

Održan poslovni susret „Pametni gradovi i urbane tehnologije“

Pročelnik ZID-a Željko Jurić predstavio je strateški plan “Rijeka – pametan grad 2019.-2020.”

Tijekom programa gradski pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić predstavio je Strateški plan „Rijeka – pametan grad 2019.-2020.“ u kojem je predstavio razvoj i potencijal grada te prepoznavanje važnosti zajednice i javnog interesa prilikom apliciranjem i provođenje europskih projekata. Također, predstavnik tvrtke Smart RI d.o.o. Damir Medved predstavio je rad Centra kao mjesta gdje se samoupravni, sveučilišni i poslovni sektor spajaju s usmjerenjem na digitalna rješenja za održivi okoliš, promet i mobilnost te sigurnost, a u sklopu konferencije prezentirani su uspješni, kao i nadolazeći Smart City projekti koji će se realizirati u Rijeci u narednom periodu, čemu je slijedio poslovni sastanak.

Skip to content