U ponedjeljak, 27. veljače 2017. godine, povodom Dana socijalne pravednosti, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održano je predavanje pod nazivom „Društvo jednakih mogućnosti za djecu“. Predavanje su organizirale Udruge Centar za kulturu dijaloga i Šarolija iz Rijeke, pod pokroviteljstvom Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Organizatori predavanja, udruge Centar za kulturu dijaloga i Šarolija, osmislili su i pokrenuli u rujnu 2015. godine program „Moje mjesto pod suncem“. Riječ je o programu osnaživanja i pružanja podrške djeci koja zbog socijalnog konteksta u kojem žive nemaju jednake šanse za uspjeh. U navedenom programu djeci su osigurane besplatne instrukcije, različite radionice, izleti, posjeti muzejima, kinu, kazalištu. Time im se nastoji osigurati mjesto koje će rasti zajedno s njima, na kojem će moći razvijati svoje sposobnosti, ostvariti svoje potencijale te mjesto na kojemu će njihovi roditelji dobiti podršku kako da ih u tome podupru i usmjere.

Potom je učiteljica Vesna Perhoč u svom predavanju „Društvo jednakih mogućnosti za djecu“ prikazala kako izgleda kvalitetna odgojno-obrazovna praksa u međimurskoj školi Dr. Ivana Novaka Macinec gdje djeca Romi čine 70 posto ukupne populacije učenika škole, zašto je važan partnerski odnos s njihovim obiteljima te kako se gradi zajednica. Predavanje je bilo koncipirano kao teorijsko-praktični prikaz odgoja, kako roditeljskoga, tako i odgoja u sustavu, u funkciji smanjenja socijalne nejednakosti te pružanja jednakih šansi djeci iz marginaliziranih skupina. Osim toga, učiteljica Perhoč prikazala je i kako izgleda kvalitetan odgoj i obrazovanje u razredu te što kvaliteta znači za razvoj potencijala djeteta, pogotovo u kontekstu osiguravanja jednakih šansi za djecu iz siromašnih zajednica. Mreža podrške romskoj djeci – REYN Hrvatska – 2015. godine dodijelila je Vesni Perhoč nagradu za Najuspješniju osobu za postignuća u radu s Romima. Više o njezinom radu na socijalnoj inkluziji djece možete pronaći na sljedećoj poveznici.

U sklopu predavanja sudionici su imali prilike pogledati dokumentarni film autora Đure Gavrana i Marka Petrovića upravo o učiteljici Vesni Perhoč i međimurskoj školi ‘Dr. Ivana Novaka Macinec’. Film “Učiteljica” je snimljen u suradnji Mreže podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska, Pučkog otvorenog učilišta ‘Korak po korak’ te produkcijske kuće Pipser 2015.