U Gradskoj knjižnici Rijeka i u prostoru Dječje kuće održano je predstavljanje izvannastavnih aktivnosti programa Moja Rijeka i Građanski odgoj i obrazovanje u kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola Centar, Ivan Zajc, Pećine, Podmurvice, Srdoči i Zamet te Centra za autizam Rijeka.

U sklopu programa učenici su održali prezentaciju raznih aktivnosti i projekata na kojima su u sklopu ova dva programa radili tijekom čitave školske godine te pokazali svoje znanje o Rijeci i o temama iz Građanskog odgoja i obrazovanja.

Učenike je došao pozdraviti i poslušati njihove prezentacije i riječki gradonačelnik Marko Filipović.

„Drago mi je što se svake godine vidimo na prezentaciji svega onoga što ste savladali kroz ova dva programa u sklopu kojih ste učili o temama koje su izvan standardnog kurikuluma, a nadam se da ste se pritom, kroz učenje i dobro zabavili. Kroz program Moja Rijeka mogli ste naučiti više o našem gradu i njegovoj burnoj povijesti, dok vas je Građanski odgoj učio da propitujete, kritički se referirate na probleme oko sebe, učio vas je kako da postanete odgovorni građani što je izuzetno važno. Zahvaljujem svim učenicima koji su sudjelovali u ova dva programa kao i vašim profesorima koji su vam uz puno truda i entuzijazma prenosili znanje. Da smo s uvođenjem Građanskog odgoja u škole na dobrom putu pokazuje i činjenica da sve više gradova i županija preuzima naš model i vjerujem da će on s vremenom postati i dio nacionalnog kurikuluma. S nadstandardom u riječkim školama nastavljamo i dalje i to uvođenjem Zdravstvenog odgoja i obrazovanja koji će se od sljedeće školske godine eksperimentalno provoditi u šest riječkih osnovnih škola“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Program “Moja Rijeka” koji je pokrenut 2012. godine, pruža učenicima priliku da bolje upoznaju svoj grad, razvijaju pozitivan odnos prema njemu i izražavaju svoju kreativnost kroz razne aktivnosti. Trenutno u njemu sudjeluje 620 učenika iz 20 riječkih osnovnih škola.

“Građanski odgoj i obrazovanje” koji je uveden 2016. godine, omogućuje učenicima stjecanje znanja o građanskim pravima i odgovornostima.

Program je prepoznat i implementiran u mnogim drugim gradovima i županijama u Hrvatskoj, u Puli, Pazinu, Umagu, Labinu, Poreču, Rovinju, Sisku, Osijeku, Opatiji, Vrbovcu i Križevcima te u Osnovnoj školi Ludina kojoj je osnivač Sisačko-moslavačka županija. Program je također preuzet i od strane Primorsko-goranske županije, Istarske i Krapinsko-zagorske županije te je implementiran u program osnovnih škola kojima su navedene županije osnivači.

Što se tiče Rijeke u ovoj školskoj godini program je pohađalo 600 učenika iz 23 osnovne škole.

Valja dodati kako Grad Rijeka financira oba programa, osiguravajući besplatne materijale i podršku učiteljima i učenicima. Građanski odgoj posebno je istaknut kao primjer dobre prakse u Europskoj uniji, a do sada je osvojio brojne nagrade za svoj doprinos obrazovanju i jednakosti.