Na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Projekt Revival“, posvećena EU projektu čiji je cilj revitalizacija baštine, između ostalog vojnih bunkera u Rijeci.

Projektom Revival se nastoji revitalizirati i ponovno staviti u upotrebu izgubljena baština jadranskog krajolika te lokalnom stanovništvu kao i turistima, na siguran način, učiniti dostupnim trenutno zapuštene građevine i bunkere koji predstavljaju  važan oblik kulturne baštine sa značajnim ekonomskim, turističkim i kulturnim potencijalom.

Otvaranju izložbe prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca, predstavnica Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije Maja Vukan i predstavnica Sveučilišta u Zadru Antonija Mlikota.

Izložba izazvala veliko zanimanje građana

Izložba izazvala veliko zanimanje građana

Izložba prikazuje građevine, vojne utvrde i bunkere koji su izgrađeni kroz 20. stoljeće na području gradova koji sudjeluju u projektu – Rijeke, Zadra i Splita te talijanskih gradova Campobasso, Cesenatico i Pesaro. Riječ je o građevinama koje imaju značajnu arhitektonsku i povijesnu važnost te predstavljaju izvanredne primjere industrijske arheologije, racionalističke i modernističke arhitekture. Sve te građevine trebale bi ponovno oživjeti kroz ovaj projekt i uklopiti se u međunarodnu kulturnu rutu pod sloganom „Oživimo ih ponovo“ – Revitalizacija i ponovna upotreba izgubljene baštine 20. stoljeća.

Na području grada Rijeke izvršit će se radovi na rekonstrukciji talijanske vojne fortifikacije – bunkera Katarina B. Provesti će se manji građevinski radovi te urediti unutrašnjost bunkera i pripadajućeg krajolika. Tako uređeni bunker, trebao bi pridonijeti široj lokalnoj zajednici, a posebno ciljanim skupinama poput edukativnih ustanova, udruga civilnog društva, turista i šire javnosti.

Prezentirana i riječka vojna baština

Prezentirana i riječka vojna baština

U sklopu projekta pokrenut je Digitalni dokumentacijski centar izgubljene baštine. Web stranica ima tri najvažnija segmenta – popis lokacija, zemljovid s lokacijama i video galerije. Posjetitelji mogu pristupiti svakom mjestu i saznati glavne informacije poput tipologije, godine izgradnje, izvornog imena, stila gradnje, arhitekta i vlasnika, dok nakon toga slijede i temeljita objašnjenja tipologije i stila, arhitektonskog opisa, povijesnog i urbanog konteksta, te potencijala stvaranja nove turističke ponude. Za sve postoje i fotogalerije koje prikazuju lokalitete i daju vizualni prikaz izgubljene baštine.

Projekt Revival se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost  projekta iznosi 1.825.035,00 eura, bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 136.127,50  eura, a preostala sredstva osiguravaju partneri projekta.

Nositelj projekta je talijanski Grad Forli, a partneri talijanski gradovi Campobasso, Cesenatico i Pesaro, kao i partneri iz Hrvatske: Grad Rijeka, Grad Zadar, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te Sveučilište u Zadru.