Na čvoru Orehovica, na mjestu gdje je prije petnaest godina stala izgradnja, za Rijeku iznimno važne zaobilaznice, danas su konačno otvoreni radovi na dionici Čvor Orehovica – Sv. Kuzam.

Otvorenje radova Orehovica - Sv. Kuzam

Otvorenje radova Orehovica – Sv. Kuzam

Radi se o dionici dugoj 6,355 km koja će koštati 67 milijuna kuna. Projektnu dokumentaciju izradio je Rijekaprojekt – niskogradnja d.o.o., a radove izvodi “Konstruktor inženjering” d.d. iz Splita.
Početku izvođenja radova nazočio je predsjednik Vlade RH Ivica Račan, ministar pomorstva prometa i veza Roland Žuvanić, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, ministrica Gordana Sobol, direktor Hrvatskih cesta Vladimir Bizjak, direktor Hrvatskih autocesta Stanko Kovač, župan Primorsko-goranski te gradonačelnik Grada Rijeke i brojni uzvanici. Direktor Hrvatskih cesta Vladimir Bizjak naglasio je da je posao pripreme dokumentacije pri kraju, zatvorena je financijska konstrukcija, izrađene ekološke studije i ishodovana građevna dozvola.
Radi se o zahtjevnom poslu koji će biti reguliran putem 5 ugovora od kojih se prvi upravo realizira, do konca godine će biti potpisana još tri ugovora, dok se peti ugovor odnosi na cestu D-404. Valja istaći da se radi o izuzetno teškoj dionici od koje je 40% na objektima, odnosno dva tunela i pet vijadukata. Ukupna vrijedost investicije iznosi 166 milijuna US, a cjelokupni će pravac biti gotov do 2005.g. Za izgradnju ceste koristit će se sredstva odobrena kreditom Svjetske banke iz ugovora potpisanog prije nešto više od mjesec dana u Rijeci.

O značaju realizacije prometnog čvorišta i nastavka izgradnje zaobilaznice govorio je i župan Komadina koji je istaknuo njenu važnost u kontekstu Jadransko-Jonske autoceste, jer se radi o prometnici od izuzetna značaja za razvitak županije jer će inegrirati cjelokupni urbani prostor. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo da generacije političara snose odgovornost za to što cesta nije izgrađena do danas. Ova je generacija političara shvatila da bez izgradnje ceste i infrastrukture nema razvoja. To će se uvelike odraziti na budući razvitak Luke i unapređenje lučkih aktivnosti što će Rijeku vratiti na poziciju jedne od najvažnijih luka Mediterana.
Obersnel je također, naglasivši da poštuje i vrednuje značaj demokracije u Hrvatskoj, uputio pozdrave malenoj skupini od pet-šest protivnika izgradnje zaobilaznice koji su upornim žviždanjem i nošenjem transparenata na kojima je velikim slovima pisalo NE, pokušavali skrenuti pažnju na sebe.

Svi su se uzvanici te mnogobrojni novinari potom uputili na dionicu buduće autoceste Rupa – Rijeka kod tunela Jušići, gdje se Predsjednik Vlade RH Ivica Račan i Povjerenstvo za ceste imalo prilike upoznati sa stanjem izgradnje dionice Jušići – Jurdani koja se gradi u duljini 3,7 km.
Po obilasku gradilišta Povjerenstvo za ceste se uputilo u Rijeku gdje je održana sjednica Povjerenstva.