U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je prezentacija projekata koji su kroz program Riječkog programa lokalnog partnerstva provedeni u 2016. godini. Radi se o pet projekata, realiziranih volonterskim radom građana i donacijama brojnih tvrtki, uz financijsku i tehničku potporu Grada Rijeke.

U protekloj godini kroz ovaj je program realizirano pet projekata – uređena su dvorišta dječjih vrtića Mlaka i Galeb, ostvaren je permakulturni vrt u okolišu OŠ Gornja Vežica, oplemenjen je prostor koji se nalazi ispred Mjesnog odbora Sveti Nikola, Waldorfske škole i waldorfskog vrtića Mala vila, te uređena površina na Trgu Ivana Klobučarića ispred OŠ Nikola Tesla. Projekt školskog trga ispred te osnovne škole nagrađen je poveljom za Naj-akciju u 2016. godini, koja se dodjeljuje u sklopu akcije Gradovi i općine – prijatelji djece.

Vrijednost ovih pet projekata je 280 tisuća kuna, od čega je Grad Rijeka izdvojio 175 tisuća kuna, dok je ostatak od 105 tisuća kuna ostvaren kroz volonterski rad i sponzorstva. Naime, glavni cilj Riječkog projekta lokalnog partnerstva upravo je poticanje vijeća mjesnih odbora, udruga i građana na zajedničko sudjelovanje u rješavanju problema. U 2016. godini doprinos ovim projektima dalo je 200 volontera, te brojne tvrtke i institucije.

Zahvalivši se svim volonterima i donatorima na njihovom doprinosu u realizaciji projekata, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je u 12 godina provođenja Riječkog programa lokalnog partnerstva pokazalo kako su građani spremni uložiti svoje vrijeme, a tvrtke donirati, sve kako bi uredili okoliš za kvalitetniji život svih stanovnika. Program omogućava brže i ekonomičnije uređenje manjih javnih površina – uređenje i obnovu postojećih dječjih igrališta, izgradnju novih igrališta, uređenje zelenih ili javnih gradskih površina, saniranje manjih divljih deponija i slično.

Gradonačelnik Obersnel i pročelnik Odjela za gradsku upravu i samoupravu upravu Grada Rijeke Mladen Vukelić uručili su zahvalnice za voditelje projekta, koji su svojim entuzijazmom pridonijeli uspješnoj provedbi zamisli na oplemenjivanju javnih površina u različitim dijelovima grada.

Prezentaciji projekata prisustvovala je i ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, budući da su u protekloj godini uređena čak tri vrtićka dvorišta, dok je sve projekte predstavila ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Grada Rijeke Dragica Fadljević. Više o projektima provedenim u 2016. godini.

U proteklih 12 godina postojanja Riječkog programa lokalnog partnerstva ostvareni su projekti u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna, od čega čak 3 milijuna kuna odnosi na vrijednost volonterskog rada te sponzorstva. U razdoblju od 2005. do 2016. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva uređeno je 14 igrališta/parkova za djecu, 5 zelenih površina, 9 dijelova naselja unutar mjesnih odbora, dvije šetnice, šest dvorišnih prostora osnovnih škola te 15 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića.

Program se nastavio i u 2017. godini realizacijom sedam projekata, a natječaj za 2018. godinu bit će raspisan u studenom.