U petak, 20. svibnja 2022. godine, s početkom u 10.00 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16/prizemlje, u organizaciji Grada Rijeke i zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung, održat će se konferencija o društveno priuštivom stanovanju.

Na konferenciji sudjeluju stručnjaci iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske koji će razmijeniti iskustva u području stambenih politika i modela društvene stanogradnje koji mogu omogućiti veću dostupnost stanova prvenstveno mladima.

Konferenciju će uvodnim izlaganjima otvoriti gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i direktorica Friedrich-Ebert-Stiftung Zagreb dr. Sonja Schirmbeck.

Konferencija je podijeljena u tri dijela u kojima će se obraditi europska iskustva i hrvatski izazovi vezani za priuštivo stanovanje dok će se tijekom panel-diskusije razmijeniti politička i stručna mišljenja na ovu temu.

Službeni jezik konferencije je hrvatski uz osiguran prijevod za izlaganje na engleskom jeziku.

Konferenciju će svi zainteresirani moći pratiti i online, putem YouTube kanala Grada Rijeke, na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=qMKlJx5Jtes, odnosno putem portala www.rijeka.hr i www.mojarijeka.hr

Sudionici i kratki sadržaj konferencije društveno priuštivom stanovanju

U prvom dijelu konferencije o europskim iskustvima o priuštivoj stanogradnji izlagači su iz Beča, Ljubljane i Berlina. Prvo će Mario Holzner, ravnatelj Bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije (Vienna Institute for International Economic Studies), govoriti o značaju društvene stanogradnje u Beču. U nastavku će Sašo Rink, direktor Javnog stambenog fonda Grada Ljubljane (Javnog stanovanjskog sklada Mestne občine Ljubljana) izložiti iskustva izgradnje gradskih stanova u Ljubljani. O energetski učinkovitoj stanogradnji, na kraju prvoj dijela, govorit će Klaus Mindrup, energetski stručnjak te bivši član Parlamenta u SR Njemačkoj.

U drugom dijelu konferencije je organiziran panel s naslovom Stan zvan čežnja, a tijekom panela će političari nove generacije izmijeniti svoja mišljenja sa stručnjacima. Očekuje se interesantna rasprava u kojoj sa strane politike sudjeluju  Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva i Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba. Stručnjaci na ovu temu, koji će diskutirati sa političarima su Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem u Gradu Rijeci i Mario Holzner, ravnatelj Bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije.

U trećem dijelu konferencije razmatrat će se hrvatski izazovi, a prvi će o tome govoriti prof. dr.sc. Josip Tica, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, vezano uz instrumente i ciljeve suvremene stambene politike.

O ovoj problematici i potrebi zaokreta u stambenoj politici govorit će i  Iva Marčetić, arhitektica i autorica knjige Stambene politike u službi društvenih i prostornih (ne)jednakosti.  U nastavku će dr.sc. Damir Juričić, sa Sveučilišta u Rijeci, govoriti o priuštivosti i dostupnosti društveno poticanih stanova.

O zakladi Friedrich-Ebert-Stiftung (FES)

Friedrich-Ebert-Stiftung (FES)  je neprofitna njemačka zaklada koju financira Vlada Savezne Republike Njemačke, sa sjedištem u Bonnu i Berlinu koja se zalaže za unapređenje društveno-političkog i gospodarskog razvoja u duhu socijaldemokracije, kroz građanski odgoj, istraživanje i međunarodnu suradnju. Friedrich-Ebert-Stiftung je najstarija politička zaklada u Njemačkoj.