U Salonu Grada Rijeke potpisan je ugovor za rekonstrukciju tzv. „T-objekta“ u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić koji će postati sjedište Gradske knjižnice Rijeka. Radovi na obnovi T-objekta započet će sredinom rujna.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te Nejc Hrastnik i Bojan Žvanut, direktori odabranog izvođača radova, ljubljanske tvrtke VG5 d.o.o..

Potpisu ugovora prisustvovali su i projektant nove knjižnice Saša Randić, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Odjela za kulturu Grada Rijeke Vlasta Linić i direktorica TD-a Rijeka 2020 Emina Višnić.

„Nakon peripetija u postupku žalbi prilikom javne nabave, potpisujemo ugovor za obnovu tzv. T-objekta, posljednje zgrade koja će se urediti u kompleksu Benčić“, rekao je gradonačelnik Obersnel dodavši kako građevinska tvrtka VG5 u ovom trenutku intenzivno radi na obnovi Palače šećerane te je dobro upoznata sa situacijom na ovoj lokaciji. Ondje se obnavlja i zgrada buduće Dječje kuće, traju radovi na izgradnji infrastrukture i centralnog trga, a ranije je i uređen dio zgrade H-objekta u kojemu radi Muzej moderne i suvremene umjetnosti. „Ne sumnjam da će radovi biti završeni u predviđenom roku, a mi se nadamo i ranije, kako bi se otvaranje gradske knjižnice moglo uklopiti u završetak projekta Europske prijestolnice kulture početkom 2021. godine“, rekao je Obersnel. Bojan Žvanut, direktor komercijalnih poslova tvrtke VG5, naveo je kako u Palači šećerane traju završni radovi i naglasio iskustvo tvrtke u poslovima obnavljanja starih građevina, rekavši kako vjeruje u kvalitetno odrađen posao. Radovi na obnovi T-objekta započet će sredinom rujna.

Radovi na novom sjedištu Gradske knjižnice Rijeka u kompleksu Benčić vrijedni su 68.487.392,15 kuna (54.789.913,72 kuna bez PDV-a), od čega je iz EU fondova osigurano 38.058.443,82 kuna, a 10 milijuna kuna bespovratnih i namjenskih sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU preko Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Ova obnova realizira se u sklopu projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ čija ukupna financijska vrijednost iznosi 162.123.324,61 kn. Za ovaj projekt, Gradu Rijeci odobreno je sufinanciranje bespovratnim EU sredstvima (Operativni program Konkurentnost i kohezija) u iznosu 68.206.564 kuna, dok ostatak investicije Grad Rijeka financira odobrenim kreditom od 98.706.500 kn.

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković prilikom potpisivanja ugovora kazao je kako se svakako može reći da svjedočimo povijesnom trenutku za knjižnicu, bez obzira na preučestalo i nepotrebno korištenje ovog pridjeva. „Knjižnica je 1966. godine ‘privremeno’ smještena u Palazzo Modello gdje se nalazi i sada, a od onda se mnogo toga promijenilo, pa i knjižničarstvo, te se danas knjižnica poima kao prostor, mjesto boravka i susreta, koje je uvijek u službi lokalne zajednice“, rekao je Cvjetković, istaknuvši kontekst i dinamiku budućeg kulturnog kvarta u Benčiću koji će doprinijeti posjećenosti knjižnice.

T-objekt u kompleksu Benčić - buduće zgrade gradske knjižnice

Sadašnji izgled T-objekta – buduće zgrade gradske knjižnice

Glavni projektant zgrade, mr.sc. Saša Randić, dipl.ing.arh., naveo je kako su činjenica da se radi o obnovi starog industrijskog objekta te zahtjevi suvremene knjižnice koja nije samo skladište knjiga, nego i „dnevni boravak grada“ gdje se ljudi nalaze i susreću, dvije glavne značajke projekta koje su određivale njegov idejni nacrt. Dodavši kako će familijarnoj atmosferi knjižnice doprinijeti i predviđeni knjigomat preko kojeg će se knjige moći vraćati u svako doba dana, Randić se ponadao kako će građani Rijeke prepoznati novu knjižnicu kao mjesto interakcije i ugodnog boravka.

O budućem izgledu gradske knjižnice

Nova Knjižnica bit će moderan i funkcionalan prostor ukupne bruto površine 5.825,39 m², prilagođen osobama s invaliditetom i s odjelom za slijepe i slabovidne osobe.

Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane koji vodi u prostor u kojem će se posjetiteljima i korisnicima nuditi osnovne informacije o knjižnici i kvartu kulture u kojem se knjižnica nalazi. U predvorju će biti pult s radnim mjestima djelatnika, a na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade, te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe koji će biti opremljen audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Simulacija - Gradska knjižnica Rijeka i Dječja kuća

Simulacija – Gradska knjižnica Rijeka i Dječja kuća

Iz ulaznog prostora, stubište se penje na 1. kat na kojem će biti smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, dok će se dalje iz središnjeg prostora 1. kata stubištem penjati na odjel stručne literature koji će biti na 2. katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama.

Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja i sastanke. Korisnicima će biti dostupan i prostor bibliotečne zbirke s nekoliko studijskih mjesta, budući da se u ovom odjelu neće raditi o posudbenoj zbirci.

U zgradi će biti smješteni i prostori za osoblje, pomoćni prostori (sanitarije, čajna kuhinja, odmor, spremište), ali i tehničke prostorije (CNUS, računalno srce) i radno mjesto domara. Osoblje će imati zaseban ulaz s istočne strane objekta i izdvojeno dizalo kojim je moguć direktan prijem građe u distribucijski centar i službu nabave i obrade knjižne građe.

Ova se građevina sastoji od suterena, prizemlja i tri etaže. Građevina ima neospornu arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije proizvodnih građevina. Rekonstrukcija objekta poštivat će i slijediti izvorne gabarite građevine, izvorne otvore, konstrukcijska i oblikovna rješenja, materijale i tehniku gradnje.

Radovi u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić

Za potrebe smještaja ustanova u kulturi i stvaranja kvarta kulture, u infrastrukturnom dijelu velikog kulturnog projekta Europske prijestolnice kulture iduće godine, u kompleksu Benčić odvijaju se radovi ukupne financijske vrijednosti od oko 260 milijuna kuna koji, prema riječima gradonačelnika Obersnela, predstavljaju najveće ulaganje u institucije u kulturi u bližoj i daljoj povijesti Rijeke.

Uz knjižnicu, u Benčiću se gradi novi prostor Muzeja grada Rijeke koji će useliti u Upravnu zgradu bivše tvornice, tzv. Palaču šećerane, zatim Dječja kuća kao jedinstveni projekt u Hrvatskoj kroz kojeg će više gradskih ustanova u kulturi stvarati i provoditi programe za djecu i nakon završetka EPK, te radovi na izgradnji infrastrukture i uređenju javnih površina i budućeg trga. Još u rujnu 2017. godine u tzv. H-objekt uselio je Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Europski fond za regionalni razvoj