Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija potpisali su pismo namjere o realizaciji projekta zamjene umjetne trave na nogometnom igralištu „Robert Komen“.

Pismo namjere su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, polazeći od zajedničkog interesa za unaprjeđenje i razvoj sportske infrastrukture na području Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te aktivnog poticanja bavljenja sportom, prvenstveno kod mlađih uzrasta. Potpisivanju ugovora nazočili su i pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković te direktor Rijeka sporta Igor Butorac.

Pismom namjere Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija izražavaju spremnost da do kraja 2021. godine osiguraju po 1.000.000,00 kuna u svojim proračunima, odnosno da zajednički osiguraju 2 milijuna kuna za obnovu travnjaka na igralištu.

Grad Rijeka je također spreman u suradnji s tvrtkom Rijeka sport poduzeti sve aktivnosti kako bi se stvorili preduvjeti za realizaciju projekta, odnosno da bi se pribavila sva potrebna dokumentacija, proveo natječaj za nabavu materijala i potrebnih radova te obavile sve potrebne radnje koje omogućavaju realizaciju ovog projekta.

Ugovor su potpisali župan Komadina i gradonačelnik Obersnel

Ugovor su potpisali župan Komadina i gradonačelnik Obersnel

Zamjenom travnjaka do ispunjavanja kriterija za održavanje treninga i utakmica

Gradonačelnik Obersnel podsjetio je kako je umjetna trava na nogometnom igralištu na Podmurvicama prvi put postavljena sredinom 2000-tih, a potom obnovljena u suradnji s HNK Rijekom 2013. godine.
„Stadioni s umjetnom travom, kao i svi ostali, u stalnoj su eksploataciji i njima se koristi izuzetno velik broj korisnika, odnosno koriste se i puno više nego što bi po deklaraciji samih proizvođača trave oni uopće smjeli koristiti. Stoga je nakon određenog vremena potrebno zamijeniti travu da bi odgovarala svim kriterijima za održavanje sportskih treninga i natjecanja. Uz ovaj teren, postoje još dva terena s umjetnom travom koja bi trebalo obnoviti, ali odlučili smo se krenuti s ovim terenom na Podmurvicama“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Godine 2013. godine igralište je renovirano, adaptirane su svlačionice te sanitarni čvorovi. Radove vrijedne 4 milijuna kuna financirali su HNK Rijeka i Rijeka sport. Igralište je na službenom otvaranju 17. svibnja 2013. godine preimenovano u Nogometno igralište „Robert Komen“, prema prerano preminulom dugogodišnjem djelatniku HNK Rijeka, koji je u svom djelovanju vršio funkcije predsjednika Kvarnerske rivijere, predsjednika te dopredsjednika kluba.

U protekle dvije godine u nabavku opreme i uređenje sportskih terena Grad Rijeka uložio je preko 3 milijuna kn, od čega je najveći dio izdvojen za uređenje stadiona NK Orijenta na Krimeji.

Zajedničkom suradnjom do ulaganja 2 milijuna kuna u obnovu travnjaka nogometnog igrališta na Podmurvicama

Zajedničkom suradnjom do ulaganja 2 milijuna kuna u obnovu travnjaka nogometnog igrališta na Podmurvicama

Ulaganja Županije u sport u Rijeci i diljem županije

Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem ovog pisma namjene, župan Komadina istaknuo je kako se radi o nastavku ulaganja Primorsko-goranske županije u sportske objekte u Rijeci i diljem županije. Unatoč situaciji u društvu uzrokovanom pandemijom koronavirusa, u ovoj godini Županija je povećala izdvajanja za sport za milijuna kuna, godišnje ulažući 10 milijuna kuna u sport.
„Ulažemo oko 5 milijuna kuna u javne potrebe u sportu, u omladinske pogone, u nabavku opreme, a u zadnje vrijeme, koliko možemo, pomažemo klubovima koji su prvenstveno većinom riječki klubovi (odbojka, košarka, rukomet, vaterpolo i drugo. Zahvaljujem i našoj poslovnoj banci koja donira sredstva u naš proračun te time alimentiramo iznose za ovakva ulaganja“, kazao je župan Komadina.

Podsjetio je kako je Primorsko-goranska županija izgradila čitav niz školskih sportskih dvorana, a uskoro kreće i izgradnja dvorane Medicinske škole u Rijeci, koje služe za bavljenje sportom djece i mladih, kako u školi, tako i za treninge raznih klubova.

„Logični je nastavak da se to dogodi i u gradu Rijeci sa strane Županije, da damo ruku Gradu za izgradnju tih objekata. Zahvaljujem našim nogometašima koji su dali inicijativu i našem Saši Matijašu iz NK Orijenta i ljudima iz NK Lokomotive i ostalim klubovima, kojima trebaju ovakvi sportski objekti za treninge i za utakmice u ligaškim natjecanjima“, kazao je župan Komadina.

Potpisu ugovora prisustvovali i pročelnik Ivanković i direktor Rijeka sporta Butorac

Potpisu ugovora prisustvovali i pročelnik Ivanković i direktor Rijeka sporta Butorac

Nogometno igralište „Robert Komen“

Nogometno igralište „Robert Komen“ izgrađeno je 1975. godine kao igralište „Podmurvice“. Danas  njime upravlja tvrtka Rijeka sport d.o.o. Rijeka, čiji je osnivač i vlasnik Grad Rijeka.

Ukupna površina objekta iznosi 10.532 m². Od toga površina nogometnog igrališta iznosi 8.620 m², dok ostatak objekta čine pomoćni prostori, odnosno svlačionice i uredski prostori. Gledalište ima 4.000 sjedećih mjesta.

Ulaganja Grada Rijeke u izgradnju, obnovu i opremanje sportskih objekata

Grad Rijeka brine o preko 40 objekata sporta i tehničke kulture osiguravajući visoke standarde održavanja i opremljenosti u cilju omogućavanja svih potrebnih uvjeta za provedbu programa sporta. Time se Rijeka nadovezuje na svoju sportsku baštinu i omogućuje nastavak postizanja vrhunskih sportskih rezultata.

S 19 najvažnijih i najvećih sportskih objekata upravlja trgovačko društvo Rijeka sport d.o.o. koje je u 100% vlasništvu Grada Rijeke. Sredstva za upravljanje i održavanje objekata djelomično osigurava TD Rijeka sport kroz vlastitu djelatnost, a preostala potrebna sredstva osiguravaju se Proračunom Grada Rijeke.

Od 2000. do 2020. godine Grad Rijeka, odnosno Rijeka sport d.o.o. uložili su u izgradnju, obnovu i opremanje sportskih objekata gotovo 660 milijuna kuna.

Za nogomet, odnosno u nogometni stadion Kantrida i u nogometno igralište Krimeja, od 2018. do 2020. godine uloženo je nešto više od 2 milijuna kuna.

Nogometno igralište "Robert Komen" na Podmurvicama

Nogometno igralište “Robert Komen” na Podmurvicama

Javne potrebe u sportu Grada Rijeke

Putem Javnih potreba u sportu Grad Rijeka osigurava i održavanje oko 40-ak tradicionalnih i prigodnih sportskih manifestacija, sudjelovanje sportaša na značajnim međunarodnim natjecanjima, praćenje posebnih programa mlađih dobnih kategorija na nastupima u zemlji i inozemstvu, sportske programe u dječjim vrtićima, natjecanje gradske lige školskih sportskih klubova te studentska ligaška i turnirska natjecanja, sportsku rekreaciju građana, razne manifestacije poput Festivala sporta i rekreacije na Korzu Homo si teć, jedriličarske regate Fiumanka i slično.

Grad Rijeka, također, financira projekt Rijeka pliva kojim je godišnje obuhvaćeno preko tisuću učenika drugih razreda iz osnovnih škola Grada Rijeke a provodi se od 2008. godine. U suradnji Grada Rijeke, Riječkog sportskog saveza i riječkih osnovnih škola, u svibnju 2017. godine započet je projekt Ri Move koji promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima među najmlađima, uključivanje djece u sport, porast njihovih psihofizičkih sposobnosti te stjecanje elementarnih znanja i vještina o sportu. Od 2018. godine u Rijeci djeluje i sportska ambulanta, u kojoj se godišnje besplatno pregleda oko 3.000 registriranih sportaša grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.