Na Nogometnom igralištu Krimeja predstavljen je novi semafor, postavljan krajem prosinca čija je nabavka i postavljanje vrijedno nešto više od 70 tisuća eura.

Novi LED Display semafor dimenzija 6,72×3,84 m, odnosno 25,80 m², sastoji se od 28 međusobno spojenih kabineta veličine 960×960 cm, a postavljen je na sjeveroistočnom dijelu igrališta, odnosno iza sjevernog gola.

Uz semafor nabavljen je i software za dislocirano upravljanje, odnosno software za nogometne utakmice s primjenom na LED ekranu te za prikazivanje ostalih video sadržaja. Software je vezan na audio sustav čime je omogućeno da se s jednog mjesta na tribini upravlja i sa semaforom i s audio sustavom.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 70.500,00 eura, od čega su po 25.000,00 eura osigurali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, dok je Rijeka sport osigurao 20.500,00 eura.

Prigodne riječi na predstavljanju uputili su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, župan Zlatko Komadina, direktor Rijeka sporta Igor Butorac te predsjednik kluba Nogometnog klub Orijent Saša Matijaš.

Direktor Rijeka sporta Butorac podsjetio je da se radi o trećem projektu ulaganja u sportsku infrastrukturu koji je realiziran zajedničkim sredstvima Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke. Podsjetimo, do sada su zajedničkom suradnjom Grada i Županije obnovljena dva nogometna igrališta, Robert Komen na Podmurvicama i igralište u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Belveder, na kojima je, pored ostalog, zamijenjena umjetna trava, uređene svlačionice i vanjski dijelovi stadiona.
„Intenzivno se ulaže u unaprjeđuje standarda sportske infrastrukture Grada Rijeke, između ostaloga i  Nogometnog igrališta Krimeja“, kazao je direktor Butorac.

Predstavljanje novog semafora na Nogometnom igralištu Krimeja

Slaviša Bradić, Sonja Šišić, Marinko Koljanin, Igor Butorac, Zlatko Komadina, Marko Filipović, Saša Matijaš, Iva Erceg i Danijela Bradamante

U proteklom razdoblju u Nogometni stadion Krimeja uloženo 1,3 milijuna eura

Gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo što se uspješna suradnja Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, dogovorena na početku njegova gradonačelničkog mandata, nastavlja daljnjim ulaganjem u sportsku infrastrukturu Grada Rijeke.
„U proteklom razdoblju uložen je velik trud i značajna sredstva u visini od 1,3 milijuna eura da se ovaj gradski stadion, izgrađen davne 1923. godine, učini prikladnim domom NK Orijenta te pogodnim za utakmice 2. HNL lige. Ulaganja su ujedno omogućila da se jedan širi krug Riječana bavi nogometom, ali predstavljaju i zalog da će neke nove generacije stasati upravo na Krimeji i dobiti priliku potvrditi se kroz  rezultate, rekao je Filipović, podsjetivši da ove godine NK Orijent obilježava značajnu, 105. obljetnicu kluba.

„Ovo je nastavak dobre suradnje Županije i Grada na revitalizaciji nogometne infrastrukture, što je logično, jer se najveći broj mladih i djece bavi upravo nogometom. Drago mi je da mladi igrači Orijenta imaju krasan teren i lijepi stadion“, rekao je župan, naglasivši kako će Županija nastaviti podupirati ulaganja u sportska igrališta u Rijeci.

Uz zahvale Županiji i Gradu, Matijaš je rekao da mu je novi semafor bila dugogodišnja želja, no da ne misle stati samo na tome te najavio daljnje investicije u obnovu ulaza u stadion s prodajnim prostorom.

Predstavljanje novog semafora na Nogometnom igralištu Krimeja

Pioniri NK Orijenta

Radovi na postavljanju semafora trajali su od kraja rujna do kraja prosinca 2023. godine, a obuhvaćali su i izradu nosive čelične konstrukcije i to na način da korisnici mogu i dalje nesmetano koristiti teren iza gola s umjetnom travom, kao i popratne elektroinstalaterske, zemljane i ličilačke radove.

Usluge nabave i montaže semafora izvela je tvrtka Sport net inženjering d.o.o. iz Zagreba, čija je ponuda ocjenjena najpovoljnijom, a sukladno uvjetima iz postupka javne nabave. Ostale radove izveli su tvrtke Madra nakovanj – Viškovo, P.audio – Čavle, El-mont – Rijeka i Guste zidine – Kastav.

Predstavljanju su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić, dopredsjednik NK Orijenta Marinko Koljanin te sa članicom Izvršnog odbora Danijelom Bradamante, koja je ujedno i predsjednica Odbora za sport i tehničku kulturu Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Predstavljanje novog semafora nogometnom utakmicom proslavili su pioniri NK Orijenta.

Nogometno igralište Krimeja

Nogometno igralište Krimeja izgrađeno je 1923. godine. Površina objekta iznosi 12.475 m2, a površina pratećih prostorija iznosi 579 m2. Osnovni dio objekta je glavno nogometno igralište, a pomoćni prostorni su svlačionice, uredski i klupski prostori. Kapacitet gledališta je 1002 sjedećih i 800 stajaćih mjesta. Igralište koristi Hrvatski Nogometni klub Orijent 1919, a u 2023. godini zabilježeno je 15.535 ulaza korisnika. Igralištem upravlja TD Rijeka sport.

Predstavljanje novog semafora na Nogometnom igralištu Krimeja

Nogometno igralište Krimeja sagrađeno 1923. godine

Podsjetimo, tijekom 2019. godine izvedeno je uređenje i opremanje Nogometnog igrališta Krimeja, izvršeni su radovi na tribinama, svlačionicama, prilazu stadionu te sustavu polijevanja i drenaže vrijedni 1.375.000,00 kuna, čime je podignut standard objekta, kako za sportaše tako i za gledatelje te dobivena licenca za odigravanje utakmica druge HNL. Radove je financirao Grad Rijeka.

Na stadionu su uklonjene postojeće drvene klupe na zapadnoj tribini, sanirana betonska konstrukcija tribine te postavljene nove sjedalice s leđnim naslonom, prema FIFA i UEFA standardima. Takvim rješenjem dobiven je ukupni kapacitet od 1.002 sjedećih mjesta za gledatelje od kojih je 300 natkrivenih.

Ulaganja Grada Rijeke u sportske objekte

Grad Rijeka je na ime kapitalnih ulaganja u sportske objekte i opremu od 2021. godine ukupno izdvojio oko 1,7 milijuna eura.

U 2023. godini u tu je svrhu izdvojeno 1.097.784,00 eura.

Podsjetimo, u kolovozu 2023. godine završeni su radovi na zamjeni umjetne trave u sklopu SRC Belveder ukupno vrijedni 444.525,02 eura, od čega je 132.722,81 eura osigurala Primorsko-goranska županija. Dodatno je utrošeno još 22.414 eura za cjelovito uređenje i energetsku obnovu objekta.

U listopadu prošle godine su završeni radovi na postavljanju sportske podloge – parketa u dvorani SRC 3. maj u vrijednosti 208.647,00 eura.

Predstavljanje novog semafora na Nogometnom igralištu Krimeja

Ove godine stadion na Krimeji slavi 101. godinu

U prosincu je završena i druga faza obnove Košarkaške dvorane Brajda koja je obuhvatila postavljanje novog balona i nove sportske podloge. Radovi su bili ukupno vrijedni 230.990,00 eura.

Nabavljen je i postavljen novi semafor na Nogometnom igralištu Krimeja vrijedan 70.500,00 eura, od čega su po 25.000,00 eura osigurali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija dok je Rijeka sport osigurao 20.500,00 eura.

Kroz Natječaj Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske dobivena su sredstva za nabavu startnih blokova i rampi za osobe s invaliditetom na Bazenima Kantrida ukupne vrijednosti  71.931,00 eura, od čega 32.608,13 eura sufinanciralo Ministarstvo turizma i sporta, dok je preostali iznos osigurao Grad Rijeka.

U 2023. godini Grad Rijeka je financirao nabavku opreme za sportske objekte koji su u vlasništvu Grada Rijeke, a kojima upravlja TD Rijeka sport s iznosom od 69.363,57 eura.

Također, izvan navedenih najvažnijih kapitalnih projekata, Grad Rijeka je u 2023. godini osigurao 3.117.378,87 eura za pokriće troškova poslovanja i troškova redovnog rada 15 sportskih objekata u vlasništvu Grada Rijeke kojima upravlja Rijeka sport, te 754.349,94 eura za zakup 4 sportska objekta i 1 objekta tehničke kulture za potrebe provedbe javnih potreba u sportu Grada Rijeke.

Valja podsjetiti i da Grada Rijeka putem Programa javnih potreba u sportu sportskim udrugama osigurava besplatno korištenje svojih sportskih objekata. Ova dotacija sportskim udrugama koje provode javne potrebe u sportu na godišnjoj razini iznosi više od 5,5 milijuna eura.