U organizaciji Zajednici tehničke kulture Rijeka i Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, u prostoru Laboratorija STEM vještina, predstavljena je izrada zaštitnih medicinskih vizira za lice pomoću laserske tehnologije.

Riječ je tehnologiji koja u odnosu na 3D print, omogućava dvostruko brži i jeftiniji način izrade zaštitnih vizira.

ZTK Rijeka podržala je na samom početku pandemije korona virusa, inicijativu Hrvatske zajednice tehničke kulture za izradu zaštitnih vizira putem 3D printa. S obzirom na to da tehnologija 3D printa zahtjeva dulje vrijeme za izradu pojedinačnog, tim polaznika u STEM laboratoriju radio je na prilagodbi laserske tehnologije.

Stručnoj službi Zajednice prikupljala je iskustva s izrezivanjem elemenata koji moraju zadovoljiti specifične uvjete koji su postavljeni, pri čemu su im znatno pomogli Poduzetnički inkubator PISAK iz Siska, Leo modeli iz Čakovca, te riječke tvrtke Pruša i Reflex.

Predstavljena izrada zaštitnih medicinskih vizira za lice u STEM laboratoriju

Zdravko Ivanović, Karla Mušković, Kazimir Mihić i Đordano Bucci

Uspješnim rješavanjem  tehničkih problema, ostvarena je mogućnost da se u STEM laboratoriju serije vizira rade 100 puta brže nego 3D printanjem, pri čemu su ukupni troškovi materijala za izradu vizira ispod 10 kn po komadu. Prema procjenama ZTK-a, u radnom vremenu od 8 sati moguće je izrađivati preko 200 vizira. Nakon osiguranja potrebnih uvjeta, u prvoj fazi se planira izrada 1000 komada zaštitnih vizira. Cijeli proces nadgledaju stručno osposobljeni mentori.

„Naš odjel za zdravstvo i socijalnu skrb biti će logistička potpora cijelom ovom projektu, napravit ćemo jedan screening, među ne samo zdravstvenim ustanovama nego socijalnim ustanovama jer oni su u velikoj potrebi a isto tako udrugama koje dolaze u kontakt i s oboljelima i koje skrbe s onima koje su u najvećoj potrebi“, kazala je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Partneri u ovom projektu su Zajednica tehničke kulture Rijeka, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Savez inovatora PGŽ Rijeka uz potporu Grada Rijeke.

Glavni cilj STEM laboratorija je organizacijom i provedbom izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladeži doprinijeti njihovom razvijanju vještina i kompetencija u području tehnike te informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ovim projektom dosad je obuhvaćeno oko 450 mladih koji su educirani kroz izvannastavne aktivnosti u područjima robotike, programiranja i praktičnog rada na opremi s kojom raspolaže STEM laboratorij.

Zajednica tehničke kulture Rijeka započela je početkom 2019. godine provedbu projekta Laboratorij STEM vještina u suradnji sa školama partnerima, a oprema STEM laboratorija osigurana je bespovratnim sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz nekoliko projekata.