Predstavljeno je deset od ukupno 32 nova autobusa KD Autotrolej nabavljenih u sklopu projekta “Jačanje sustava javnog prijevoza” za koji su sredstva osigurana putem ITU mehanizma u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.

Riječ je o 10 novih dizel minibus vozila Otokar Navigo C, koji imaju kapacitet 47 putnika i raspolažu s 21 sjedećim mjestom. Ukupna vrijednost 10  novih dizel minibus vozila iznosi 10.058.125,00 kn s PDV-om. Ova vozila koristit će se na gradskim i županijskim linijama koje imaju manji broj putnika.

Predstavljanju su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i Nikola Ivaniš, direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš i Mario Fabek, direktor tvrtke Auto Hrvatska Prodajno servisni centri d.o.o sa suradnicima.

Predstavljanje deset novih autobusa Autotroleja

Nikola Ivaniš, Mario Fabek, Alberto Kontuš i Marko Filipović

Zamjenik gradonačelnika Filipović izrazio je zadovoljstvo predstavljanjem, a time i stavljanjem u promet novih deset autobusa.
„Cilj EU projekta Jačanje sustava javnog prijevoza je, uz modernizaciju voznog parka, povećanje sigurnosti prometa, ali i kvalitete prijevoza putnika, kako u Rijeci, tako i na Autotrolejevim linijama koje idu i izvan Rijeke. Vjerujem da je pred ovim autobusima mnogo sigurnih kilometara, što želim vozačima i putnicima Autotroleja“, kazao je zamjenik gradonačelnika Filipović.

Direktor Autotroleja Kontuš istaknuo je kako raduje stavljanje u promet novih minibus vozila, koja su nedostajala u voznom parku riječkog javnog prijevoznika.
„Minibus vozila su neophodna kako bi prometovali i u periferiji grada te u prigradu, na dionicama gdje su ceste uske. Radi se o novim vozilima koja zadovoljavaju stroge standarde EURO 6 norme ispušnih plinova, uz koje ćemo sigurno moći pružiti kvalitetnu i sigurnu uslugu našim korisnicima, i u kojima će naši vozači udobnije raditi svoj posao“, kazao je Kontuš.

U ime dobavljača, direktor tvrtke Auto Hrvatska Prodajno servisni centri Fabek izrazio je zadovoljstvo što će se novodostavljenim autobusima povećati kvaliteta usluge javnog prijevoza u Rijeci i okolici.

Uskoro u prometu na riječkim ulicama sva 32 nova autobusa

Podsjetimo, sredinom veljače ove godine predstavljeno je sedam zglobnih niskopodnih autobusa gradskog tipa marke MAN Lions City G, kapaciteta 143 putnika ukupne vrijednosti 21.997.937,50 kuna s PDV-om.

Uskoro će u promet biti pušteno i 10 solo vozila na stlačeni prirodni plin. To su vozila Crossway Low entry Iveco, gradsko-prigradskog tipa, kapaciteta 76 putnika i vrijedni 21.009.375,00 kuna s PDV-om.

Također, u sklopu spomenuta 32 vozila, u promet će biti pušteno i 5 solo prigradskih autobusa marke Iveco Crossway, dizel vozila kapaciteta 73 putnika koja su opremljena klimom i vrijedna 8.165.625,00 kn s PDV-om.

Kako je kazao direktor Autotroleja Kontuš, u narednih mjesec dana očekuje se isporuka ostatka autobusa, koja se trenutno prilagođavaju potrebama Autotroleja.

Sredstva EU fondova dobivena putem Urbane aglomeracije Rijeka

Ukupno 32 nova autobusa KD Autotrolej nabavljena su u sklopu projekta “Jačanje sustava  javnog prijevoza” za koji su sredstva osigurana iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) za Urbanu aglomeraciju Rijeka.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 81 milijun kuna, odobrena EU bespovratna sredstva unutar ovog iznosa su oko 54 milijuna kuna, a ostatak sredstava od oko 25,5 milijuna kuna osigurali su KD Autotrolej d.o.o. te projektni partneri Grad Rijeka i Rijeka promet d.o.o.

 

Ukupna vrijednost do sada ugovorenih projekata putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) za Urbanu aglomeraciju Rijeka iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija iznosi oko 410 milijuna kuna, od toga je za Urbanu aglomeraciju Rijeka do sada odobreno ukupno oko 225 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Putem dva EU projekta nabavljena 54 nova autobusa

Projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“ predstavlja modernizaciju postojećeg voznog parka, odnosno nabavku i stavljanje u funkciju 32 nova autobusa, uvođenje informativnih displeja na autobusnim stajalištima, postavu pametnih semafora na šest raskrižja te izradu mobilne i web aplikacije najave dolaska autobusa.

Ciljevi projekta su unaprjeđenje kapaciteta kroz povećanje brzine putovanja i smanjenja operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, povećanje broja putnika u javnom prijevozu u odnosu na osobna vozila, prilagođavanje EU standardima uvođenje modernih sustava obavješćivanja putnika te povećanje dostupnosti informacija za putnike.

Predstavljanje deset novih autobusa Autotroleja

Uskoro na riiječkim ulicama sva 32 autobusa iz EU projekta “Jačanje sustava javnog prijevoza”

Nabavka ovih novih 32 autobusa u sklopu projekta “Jačanje sustava javnog prijevoza” nastavak je procesa modernizacije voznog parka Autotroleja u sklopu koje su prošle godine EU sredstvima kupljena 22 nova autobusa i to putem projekta „No regret“ iz Kohezijskog fonda EU, kada je osigurano 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Kroz ova se dva projekta vozni park Autotroleja obnavlja se s ukupno 54 nova autobusa.

KD Autotrolej trenutno raspolaže sa 156 vozila i nabavkom ukupno 54 spomenuta nova vozila prosječna starost voznog parka KD Autotrolej iznosit će 6 godina.

Podsjećamo, Autotrolej je posljednjih godina nabavio i 40 novih autobusa vrijednih 74 milijuna kuna koji kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin.

KD Autotrolej javni gradski prijevoz obavlja na 17 gradskih, lokalnih linija, te ne 33 prigradske, odnosno županijske linije. Radnim danom se na gradskim linijama obavi 1183 polazaka, dok se na prigradskim linijama obavi 855 polazaka.

Kohezijski fond