Međunarodno udruženje EUROCITIES – mreža velikih europskih gradova, dodijelilo je Gradu Rijeci prestižnu nagradu za ICT for Energy Efficiency – Informatičke i komunikacijske tehnologije za energetsku učinkovitost u gradovima. Rijeka je priznanje dobila u sklopu Zelene Digitalne povelje (Green Digital Charter) u konkurenciji s gradovima Amsterdamom i Valencijom.

Nagrade su dodijeljene u okviru konferencije „Cities in transition – the role of digital in shaping our future cities“ koja je održan 25. siječnja 2017. godine u Microsoft Innovation Centru u Bruxellesu. Na konferenciji je sudjelovalo preko 100 sudionika uključujući predstavnike gradova, stručnjake za pametne gradove, delegate iz EU institucija kao i partnere i predstavnike iz privatnog sektora. Za nagradu Green Digital Charter prijavljen je 21 projekt od strane 14 europskih gradova. Opisi prijavljenih projekata se mogu pogledati u brošuri na službenoj web stranici.

U ime Grada Rijeke nagradu je primila Tatjana Perše, Voditeljica Službe za eUpravu u Zavodu za informatičku djelatnost Grada Rijeke, predstavnica Grada Rijeke u EUROCITIES Knowledge Society Forumu te voditeljica radnog paketa diseminacije u projektu iURBAN.

Komisija sastavljena od stručnjaka za pametne gradove u sastavu: Miimu Airaksinen (VTT, Finland), Peter Bosch (TNO, Netherlands), Jan Dictus (GOJA Consulting, Austria), and Cristobal Irazoqui (European Commission, DG CNECT) odabrali su slijedeće finaliste u 3 kategorije:

  • Reykjavik, Utrecht, and Zaragoza u kategoriji ‘Citizen participation and their impact on society’
  • Bristol, Lisbon, and Zagreb u kategoriji ‘Creation of European added value’
  • Amsterdam, Rijeka, and Valencia u kategoriji ‘Promoting open and interoperable solutions’

Dodjela prestižne nagrade za projekt iURBAN (Foto: http://www.eurocities.eu/eurocities/news/-Cities-in-transition-conference-GDC-awards-winners-WSPO-AHYLLL)

U kategoriji ‘Citizen participation and their impact on society’ pobjedio je grad Zaragoza s projektom ‘Zaragoza Citizen Card’, u kategoriji „Creation of European added value“ grad Lisabon s projektom „Lisbon’s integrated management system for energy efficiency“ i grad Rijeka s projektom „iURBAN – Intelligent Urban Energy Tool“ u kategoriji ‘Promoting open and interoperable solutions’

EUROCITIES

Međunarodno udruženje EUROCITIES – mreža velikih europskih gradova osnovana 1986. te okuplja 130 velikih gradova i 35 partnerskih gradova iz 35 europskih država. EUROCITIES mreža zastupa interese svojih članica i sudjeluje u dijalogu s europskim institucijama o širokom rasponu politika koje se odnose na gradove. Te politike obuhvaćaju: gospodarski razvoj, okoliš, promet i mobilnost, društvena pitanja, kulturu, društvo informacija i znanja, i usluge od općeg interesa.
Digitalne inovacije pokretač su održivog urbanog razvoja diljem svijeta. Premda se načini postizanja najboljih rješenja, razlikuju od jednog do drugog pametnog grada, otvorena i interoperabilna rješenja svakako igraju veliku ulogu u osiguranju održivosti tzv. „pametne infrastrukture“.

Green Digital Charter (Zelena digitalna povelja)

EUROCITIES je pokrenuo Zelenu digitalnu povelju (Green Digital Charter) kao dio šire inicijative Green Shift Europe. Cilj je da europski gradovi preko inovacija pronalaze nova i kreativna rješenja za suočavanje sa klimatskim promjenama. Najveća sredstava za inovacije leže u iskorištavanju informacija i komunikacijskih tehnologija (ICT), pridonoseći zelenijem digitalnom svijetu. Green Digital Charter obvezuje gradove da zajednički surađuju na ostvarivanju klimatskih ciljeva EU koristeći se digitalnom tehnologijom koja povećava energetsku efikasnost, olakšava smanjenje emisije štetnih plinova i sprječava klimatske promjene.
Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel je 24. 2. 2010. u Bruxellesu potpisao Zelenu digitalnu povelju za Grad Rijeku.

Više informacija o Zelenoj digitalnoj povelji možete pronaći na web stranici projekta.

Tekst Zelene digitalne povelje.

Riječki iURBAN projekt

Cilj projekta je poticanje energetske učinkovitosti u gradovima. Kroz ovaj projekt 26 objekata Grada Rijeke i Energa opremljeno je pametnim mjeračima, koji u realnom vremenu daju podatke o potrošnji energenata i razvijeno je novo informatičko rješenje za praćenje potrošnje energenata u javnim zgradama. U dizajn rješenja su izravno bili uključeni krajnji korisnici – lokalni stanovnici, energetske tvrtke i javna uprava. Glavni ciljevi projekta realizirani su kroz različite faze. U fazi integracije integrirali su se postojeći i novi pametni sustave mjerenja za vodu, grijanje, plin i električnu energiju i provodio se potpuni nadzor i sinkronizacija mjernih uređaja sa Smart City bazom podataka.
Novi pametni sustav služi za potporu odlučivanju s ciljem razvijanja baze podataka pametnog grada u kojoj će biti pohranjeni svi podaci vezani uz energiju, koji su generirani u gradu.
Na temelju prikupljenih podataka novo rješenje sugerira Gradu kako se ponašati energetski učinkovitije, a tvrtki Energo pomaže pri optimizaciji tarifnih politika prema korisnicima, uvođenju novih poslovnih modela te učinkovitijem nabavljanju primarne sirovine.
Poboljšane sposobnosti analize podataka, komunikacije i predviđanja daje mogućnosti boljeg upravljanja, otkrivanja incidentnih situacija, prilagodbe potražnje, a sve kako bi se osigurale predvidljivije, pouzdanije i ekološki prihvatljive energetske usluge. To ujedno znači i postizanje ciljeva smanjenja uporabe primarnih energenata te smanjenje emisije stakleničkih plinova. Više informacija o projektu na službenoj web stranici.

Više o dodjeli nagrade možete pogledati na službenoj stranici EUROCITIES.

Skip to content