Za članove Gradskog vijeća održana je prezentacija Nacrta prijedloga Strateškog plana Rijeka Pametan grad za razdoblje 2019.-2020., koji se do 5. listopada nalazi na javnom savjetovanju.

Prezentaciju, koja je bila namijenjena prije svega članovi Odbora za gospodarstvo i razvoj, ali i svim drugim zainteresiranim članovima Gradskog vijeća, održao je pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić. Na ovaj način vijećnici i članovi Odbora dobili su priliku dati svoj osobni doprinos konačnom prijedlogu Strateškog plana.

Pojam Pametan grad, eng. Smart City, od može se definirati kao model razvoja grada putem korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije. Kako je kazao pročelnik Jurić, Grad Rijeka je već prepoznat kao pametan grad temeljem niza provedenih projekata te posjeduje respektabilnu tehničku infrastrukturu koja je preduvjet za realizaciju projekata. Naime, od 1993. do 2017. godine Grad Rijeka je realizirao preko 250 projekata koji se mogu podvući pod koncept Pametnog grada, puno ranije nego je taj koncept postao dio strateških odrednica Europske unije.

S obzirom na to da je utemeljen Strategiji razvoja Grada Rijeke za razdoblje 2014.-2020. godine, ne radi se o novoj strategiji, već više o akcijom planu. Stoga ovaj strateški plan čini i lista realno ostvarivih projekta u naredne dvije godine s obzirom na tehničke i ljudske kapacitete, a lista će se dodatno usklađivati s mogućnostima proračuna Grada Rijeke i raspoloživim europskim sredstvima.

Na listi se nalazi 13 projekata, od modernizacija Podatkovnog centra Grada Rijeke preko projekta e-Uprave, odnosno uprave bez šaltera i papira, do informatizacije sustava javne nabave, socijalne skrbi i sporta.

Skip to content