Stručnjaci povijesti farmacije, muzeologije, turizma i ljekovitog bilja iz 11 zemalja okupili su se u Jadran galenskom laboratoriju s ciljem rada na projektu koji je u procesu kandidature za kulturnu rutu Vijeća Europe.

Riječka farmaceutska kompanija JGL domaćin je drugog internacionalnog foruma „Hygeia Legacy“, edukativno-stručnog događaja realiziranog u suradnji sa španjolskom udrugom Aromas Itinerarium Salutis, JGL Muzejom farmacije, Turističkom zajednicom grada Rijeke, a uz podršku Ministarstva kulture i medija, Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke.

Internacionalni forum 'Aromas Itinerarium Salutis' u JGL-u

Međunarodni forum „Hygeia Legacy“

Forum je okupio stručnjake na polju povijesti farmacije, muzeologije, turizma i ljekovitog bilja iz 11 europskih zemalja, koji će se tijekom naredna dva dana posvetiti radu na projektu „Europska ruta povijesnih ljekarni i vrtova ljekovitog bilja”. Ista uključuje specifična mjesta s obiljem znanja o aromama poput samostanskih ljekarni, povijesnih ljekarni, povijesnih knjižnica, botaničkih i ljekovitih vrtova u regijama Europe gdje takvo znanje potiče interkulturni i interreligijski dijalog od davnina.

„Europska ruta povijesnih ljekarni i ljekovitih vrtova je prekrasno, povijesno putovanje otkrića koje povezuje narode i kulture Europe. Ovih ćemo dana u Rijeci pokazati veliki potencijal kulturne i prirodne baštine, materijalne i nematerijalne, za promicanje identiteta, društvene kohezije i ljudskog razvoja u Europi, uzimajući u obzir ciljeve održivog razvoja i druge međunarodne sporazume poput Europskog zelenog plana”, naglasila je María Luisa Vázquez de Ágredos Pascual, direktorica Aromas Itinerarium Salutis, udruge osnovane na Sveučilištu Valencija, koja je nositelj projekta. Danas okupljaju sudionike iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Rumunjske, Portugala, Švicarske, Bugarske, Francuske, Mađarske, Litve te Bosne i Hercegovine, a projekt je u procesu kandidature za dobivanje certifikata kulturne rute Vijeća Europe.

Internacionalni forum 'Aromas Itinerarium Salutis' u JGL-u

Gradonačelnik Marko Filipović

Sudionicima foruma uvodno se obratio i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je istaknuo kako je Rijeka, kao grad s bogatom tradicijom, oduvijek bio na raskrižju kultura i ideja, stoga predstavlja prirodni izbor za okupljanje stručnjaka i zaljubljenika u povijest farmacije, posebice uzimajući u obzir značaj koji u našoj regiji ima Jadran galenski laboratorij i njegov Muzej farmacije čijim je osnivanjem na moderan, atraktivan i edukativan način prikazana povijest, ali i važnost ljekarništva u Rijeci.

„Ovaj forum predstavlja važan korak u očuvanju i promicanju materijalne i nematerijalne europske baštine vezane uz povijest farmacije te se sjajno nadovezuje na niz prigodnih događanja kojima je prije dvije godine obilježena i 750. godišnjica ljekarništva u našoj zemlji. Ljekarnička baština Rijeke čini neodvojivi dio povijesti našega grada, ponajviše što su, uz svoju primarnu svrhu, ljekarne znatno pridonosile kulturi života i urbanoj arhitekturi proteklih stoljeća“, rekao je Filipović i zahvalio timu Jadran galenskog laboratorija što kroz organizaciju ovakvih događanja naglašava neupitnu važnost farmaceutske industrije za Rijeku.

Internacionalni forum 'Aromas Itinerarium Salutis' u JGL-u

Međunarodni forum „Hygeia Legacy“

Osim niza predavanja, drugo izdanje „Hygeia Legacy“ foruma organizirano je s ciljem poticanja znanstvene i stručne aktivnosti članova te otvaranja novih mogućnosti za suradnju i razmjenu ideja.

„Iznimno smo ponosni što dio ovog vrijednog projekta i što smo ga uspješno organizirali baš kod nas u Rijeci, JGL-u i JGL Muzeju farmacije. Vjerujemo da ćemo kandidaturom rute pri Europskom vijeću, dijeljenjem znanja o farmaciji, kao i prenošenjem istog na naredne generacije zaista doprinijeti očuvanju naše ljekarničke baštine i afirmaciji ljekarničke struke, što i jest osnovna misija JGL Muzeja farmacije“, naglasila je Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnog odbora JGL-a koja upravlja projektom razvoja JGL Muzeja farmacije, dodajući kako se nada da će ruta, ukoliko dobije europski certifikat, doprinijeti razvoju turizma u našem gradu, ali i cijeloj Hrvatskoj.