Izložba „750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske“ nastala je u suradnji JGL Muzeja farmacije i Muzeja Grada Rijeke, a posjetiteljima će približiti brojne zanimljivosti iz farmacije kroz protekla stoljeća.

Prema dostupnim povijesnim zapisima, priča o ljekarništvu u Hrvatskoj započela je na središnjem gradskom trgu u Trogiru prije 750 godina, što je bio i povod za postavljanje ove izložbe.

Pozdravne riječi okupljenima su na otvorenju izložbe uputili riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i voditelj i kustos JGL Muzeja farmacije Marin Pintur.

„Farmacija je dala neporeciv doprinos ljudskoj civilizaciji i kulturi. Tijekom duge povijesti, lijekovi su se izrađivali isključivo u ljekarnama, a ljekarnički je laboratorij predstavljao pravu malu farmaceutsko-kemijsku tvornicu lijekova. Danas su, pak, izazovi i očekivanja od farmaceutske industrije, u ovom dramatičnom vremenu pandemije COVID-19, veći nego ikad i presudni za zdravlje naše civilizacije. S obzirom da JGL ove godine slavi 30 godina postojanja, a JGL Muzej farmacije danas obilježava uspješnu godišnjicu rada, smatramo se odgovornima odati počast ljekarnicima i farmaceutskoj struci“, kazao je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

Zadovoljstvo otvorenjem ove izložbe, ali i suradnjom Muzeja grada Rijeke s JGL-om iskazao je i gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović. „Ova izložba je dokaz da spoj znanja, znanosti, iskustva, kulture i muzejske struke sa gospodarstvom može polučiti izvrsne rezultate. Ljekarnička baština Rijeke čini neodvojivi dio povijesti našega grada, ponajviše zato što su, uz svoju primarnu svrhu, ljekarne znatno pridonosile kulturi života i urbanoj arhitekturi proteklih stoljeća. Osnivanjem Muzeja farmacije je, na moderan, atraktivan i edukativan način, prikazana povijest, ali i važnost ljekarništva u Rijeci“, rekao je gradonačelnik Filipović. „JGL je najveća hrvatska farmaceutska kompanija za koju vjerujem da će i u budućnosti nastaviti s uspješnim poslovanjem, a dokaz tome su investicije na Kukuljanovu i na Svilnom koje su upravo u tijeku i biti će završene tijekomd iduće godine. To je sigurni jamac uspješnog i stabilnog poslovanja kompanije u budućnosti, a time naravno i nastavak suradnje lokalne zajednice, Grada Rijeke i JGL-a“, zaključio je gradonačelnik Filipović.

Da je ljekarništvo jedna od istaknutijih profesija, kojima se Hrvatska može ponositi, svjedoči jedan od ukupno šest segmenata izložbe, posvećen 120. obljetnici izdanja „Hrvatsko-slavonskog ljekopisa“. Radi se o prvoj farmakopeji na hrvatskom jeziku, koju je struka proglasila jednom od najkvalitetnijih u Europi. Izložba o 750 godina ljekarništva u Hrvatskoj je velik događaj i za muzeje, smatra Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

„Otvorenjem Palače i postavljanjem stalnog postava novije riječke povijesti, kao i otvorenjem JGL Muzeja farmacije dobili smo važne muzejske kuće i bitno osnažili riječku muzejsku sliku. Priređivanjem ovakvih specijaliziranih izložbi, u suradnji s uspješnim tvrtkama, poput JGL-a iz Rijeke, svi smo na dobitku. Ovo je izvrsna promocija struke, koja u Rijeci ima svoje jake predstavnike, ali i promocija našega muzeja“, naglasio je Dubrović.

Uz Trogir, doprinos povijesti ljekarništva dale su i ljekarne u Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci, čiju će zanimljivu građu imati prilike upoznati svi posjetitelji izložbe. Prilika je to da se ocijeni doprinos ljekarni i razvoju sredina u kojima su djelovale kroz stoljeća.

Autor izložbe je Marin Pintur, voditelj i kustos JGL Muzeja farmacije, a izložba u Palači šećera ostaje otvorena do 9. siječnja 2022. godine.