S obzirom na uspjeh Riječkog programa lokalnog partnerstva, u sklopu kojeg je u samo u 2013. godini provedeno 8 projekata vrijednih 439 tisuća kuna, a u kojima je svoj doprinos na uređenju manjih javnih površina dalo čak 550 volontera, na gradonačelnikovom kolegiju dana je podrška za nastavak programa i u idućim godinama. Nastavit će se i s projektom Start up inkubatora, a po prvi put raspisat će se natječaj za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija po socijalnim kriterijima.

Riječkim programom lokanog partnerstva omogućeno je brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture kod onih građana i mjesnih odbora koji su bili spremni na osobno angažiranje i učešće u rješavanju problema, a čiji su projekti odabrani.

Riječki program lokalnog partnerstva u 2013. godini okupio 550 volontera

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako je kazao pročelnik Odjela za gradsku upravu i samoupravu Mladen Vukelić, ukupna vrijednost realiziranih projekata u 2013. godini iznosi 439 tisuća kuna, od čega je iz gradskog proračuna osigurano 183 tisuće kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz ostvareni volonterski rad, donacije i sponzorstva u navedenim projektima iznosi 256 tisuća kuna.

Uređena su dvorišta pet dječjih vrtića (Mirta, Krijesnica, Oblačić, Veseljko i Vežica) te dvorišta Osnovne škole Gornja Vežica i Centra za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju, a uređene su i površine oko dvije komunske šterne na području Mjesnog odbora Drenova. Projekti uređenja dvorišta triju vrtića predstavljaju nastavak aktivnosti iz prošlih godina.

“Za sudjelovanje u programu, u sklopu kojeg će se tijekom 2014. godine provesti 9 projekata i koji doprinosi pozitivnom imidžu našeg grada, postoji veliko zanimanje građana,” kazao je pročelnik Vukelić, dok je riječki gradonačelnik Obersnel dao podršku nastavku programa, koji se uspješno provodi od 2005. godine, zahvalivši se pritom svim sudionicima, posebice volonterima.

36_ kolegij 2

Start up inkubator kao uspješan model poticanja poduzetništva mladih kreativaca
Gradonačelnik Obersnel dao je podršku i nastavku rada Start up inkubatora, uz uvođenje poboljšanja na temelju dosadašnjeg iskustva. Projekt je pokrenut u cilju stvaranja poticajnog okuženja za samozapošljavanje mladih kroz realizaciju vlastitih poslovnih ideja, podizanja radnih kompetencija za zapošljivost mladih te utjecaja na razvoj poduzetničke kulture mladih.

Kroz proces šestomjesečne inkubacije prošle su dvije generacije, a u sklopu pilot-projekta pokrenutog 2013. godine na razvoju projektnih ideja uz pomoć 30 mentora-volontera radila su 33 tima, sveukupno 79 mladih ljudi. Uspješnost modela potvrđuje činjenica da su nakon razdoblja inkubacije u Rijeci osnovane tri nove tvrtke s četiri zaposlene osobe te jedna u inozemstvu, dok je pet mladih ljudi našlo je posao u postojećim tvrtkama zahvaljujući radu na realizaciji vlastite ideje. Jedan je sudionik projekta koristio mjere potpore razvoja poduzetništva, dok pokretanje poduzetničke aktivnosti planira troje mladih Riječana.

Dopuna Liste reda prvenstva za POS-ove stanove
Usvojene su izmjene Odluke o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po programu društveno poticane stanogradnje, kojom će se omogućiti raspisivanje poziva za dopunu Liste reda prvenstva za POS-ove stanove.

36_ kolegij 3Naime, s obzirom na to da je u zgradama POS-a na Drenovi i Hostovom bregu ostalo neprodanih stanova, odnosno građani koji se nalaze na Listi reda prvenstva ili nisu bili u mogućnosti kupiti stanove ili su u međuvremenu na neki drugi način riješili stambeno pitanje, a s obzirom na velik interes za kupnju stana od strane građana koji nisu na listi, raspisat će se poziv za formiranje dopunske liste. Po toj dopunskoj listi stanovi će se prodavat nakon što se svim potencijalnim kupcima sa važeće Liste iz 2013. godine ponude svi raspoloživi stanovi.

“Zanimanje građana za kupnju preostalih stanova na Drenovi, koji su izgrađeni, ili pak stanova na Hostovom bregu, koji bi trebali biti useljeni do kraja godine, bit će nam dobar indikator za planiranje budućih POS-ovih stanova, u prvom redu projekta na Martinkovcu,” kazao je pročelnik Odjela za gospodarenje imovinom Vladimir Benac.

Također, ovo je prva gradska odluka usklađena s nedavno usvojenim Zakonom o životnom partnerstvu osoba istoga spola, koji, između ostalog, regulira imovinsko-pravne odnose između partnera, partnersku stečevinu i nasljeđivanje.

Po prvi put natječaj za socijalne stipendije
Uskoro će se raspisati javni natječaj za dodjelu 14 stipendija za učenike srednjih škola te 6 stipendija za studente prema socijalnim kriterijima u školskoj/akademskoj 2014./2015. godini. Pojedinačna stipendija iznosit će 850 kuna mjesečno te će stipendisti primati stipendiju kroz razdoblje od 12 mjeseci s početkom u listopadu.

Grad Rijeka bit će pokrovitelj 10. Sajma stipendija i visokog obrazovanja u Rijeci, koji će se održati u četvrtak, 16. listopada na Filozofskom fakultetu, a Grad Rijeka će obilježiti i Svjetski dan učitelja.

I u ovoj školskoj godini Grad Rijeka će s 250 tisuća kuna financirati provođenje izvannastavne aktivnosti “Moja Rijeka” u 18 riječkih škola. Cilj programa je omogućiti osnovcima stjecanje većih znanja o vlastitom gradu. Program se počeo provoditi prije dvije godine u 5. i 6. razredima, a ove je godine nastavljen u 7. i 8. razredima, s ciljem da se proširi na sve osnovne, a potom i srednje škole. U sklopu programa izdani su i udžbenici, besplatni za učenike, a za kojima postoji veliko zanimanje i kod učenika koji nisu uključeni u program.

36_ kolegij 4

Informacija o upisu učenika u osnovne škole
Na početku ove školske godine u 24 osnovne škole Grada Rijeke nastavu pohađa 8433 učenika, a iako ove godine školu polazi 37 učenika manje nego prošle godine, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj kazala je kako je ipak posljednjih godina zaustavljen veliki pad broja učenika. Osnovnu waldorfsku školu, čiji je osnivač Društvo prijatelja waldorfske pedagogije, polazi 51 učenik.

U jednoj smjeni radit će 17 osnovnih škola grada Rijeke, od kojih OŠ Vladimir Gortan po prvi put, te Osnovna waldorfska škola, u dvije smjene u potpunosti će raditi osnovne škole Pehlin i Fran Franković, a djelomično osnovne škole Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Kantrida, Turnić i Zamet.

Odgoda postupka ovrhe nad tvrtkom 3. MAJ motori i dizalice
Prihvaćen je zahtjev trgovačkog društva 3. MAJ motori i dizalice za odgodu pokretanja postupka ovrhe duga komunalne naknade i naknade za uređenje voda, za razdoblje od svibnja 2013. do rujna 2014. godine, najkasnije do 30. lipnja 2015. godine. Odgađanjem naplate duga Grad Rijeka pomaže nastojanju tog društva da u nedostatku financijskih sredstava u razdoblju odgode pokuša isplatiti svojim zaposlenicima zaostale plaće.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako ovo nije prvi put da Grad Rijeka odgađa naplatu ili čak otpisuje dugovanja 3. maju, a sve s ciljem da se očuva brodogradnja kao strateška prerađivačka industrija na području Rijeke.

Rezidencijalni boravak knjževnice Camille Stockmarr
U razdoblju od 5. do 30. studenoga u Rezidencijalnom programu Kamov na prijedlog Hrvatskog društva pisaca boravit će književnica Camille Stockmarr.