Grad Rijeka poziva građane da prijave svoje manje projekte te uljepšaju svoju ulicu, kvart, naselje i mjesni odbor u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva.

Građani Rijeke, udruge, mjesni odbori, formalne i neformalne grupe mogu do 30. studenog prijaviti svoje projekte uređenja manjih javnih površina kao što su školska i vrtićka dvorišta, igrališta, parkovi, saniranje divljih deponija i sličnog, na površinama u vlasništvu Grada Rijeke i u onom omjeru za kojeg nisu potrebne lokacijske, građevinske i ostale dozvole. Grad Rijeka će odabrane projekte sufinancirati sukladno njihovim prijavnicama i karakteristikama, pri čemu jedan projekt može dobiti maksimalan iznos od 40 tisuća kuna.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel pozvao je svoje sugrađane da prijave svoje projekte na natječaj RPLP-a te unaprijede dio svoje životne sredine. „Želim naglasiti važnost programa koji se u proteklih 13 godina pokazao izuzetno uspješnim, a koji potiče volontiranje, međusobno pomaganje, solidarnost i lokalno zajedništvo“, rekao je gradonačelnik, navodeći kako je Riječki program lokalnog partnerstva jedan od elemenata tzv. participativnog budžetiranja u kojem građani biraju kako će se trošiti dio novaca iz gradskog proračuna te sudjeluju u samoj realizaciji projekta. Gradonačelnik je naveo kako je u proračunu za RPLP izdvojeno 200 tisuća kuna, te podsjetio na nedavnu prezentaciju projekata izvršenih u 2017. godini.

Ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu u Odjelu za gradsku samoupravu i upravu Dragica Fadljević kazala je kako prijavitelji projekata moraju ispuniti obrasce za prijavu i proračun projekta, uz kojih mogu dodati priloge, poput fotografija. U prijavnici se opisuju podaci o projektu kojeg se želi prijaviti, kao što su informacije o podnositelju projekta, osnovne informacije o samom projektnom prijedlogu, plan aktivnosti, a prijave će razmatrati neovisno tročlano povjerenstvo koje se formira iz radnika u civilnom sektoru te medijima. Fadljević je kazala kako će povjerenstvo nastojati odabrati što veći broj projekata za realizaciju, pri čemu se projekti uređenja objekata neće sufinancirati.

S ciljem edukacije i motiviranja građana za prijavljivanje projekata, Grad Rijeka će zajedno s udrugom Smart sutra, 13. studenog od 14 sati u Gradskoj vijećnici organizirati dvosatnu radionicu na kojoj će se potencijalni prijavitelji moći upoznati s dokumentacijom i procedurom potrebnom za uspješnu prijavu projekta na natječaj. Igor Bajok iz udruge Smart pozvao je sve zainteresirane građane da dođu na radionicu, kazavši: „Ovime želimo pridonijeti nastavku trenda inovativnih i kvalitetnih projekata, promovirati volonterstvo i doprinos udruženih građana, ali i poslovnih subjekata kojih se poziva na donaciju“.

U 13 godina Riječkog programa lokalnog partnerstva realizirano je osamdeset tri projekata ukupne vrijednosti više od 5.3 milijuna kuna, od čega 2.1 milijun kuna spada na gradske novce iz proračuna.