U Salonu Grada Rijeke predstavljen je prvi od sedam programskih pravaca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture pod nazivom „27 susjedstava“.

Riječ je o pravcu čiji se kulturni sadržaj neće odvijati samo u Rijeci, već diljem cijele Primorsko-goranske županije, čije će lokalne zajednice u suradnji sa partnerima iz svih ostalih 27 država Europske unije osmišljati, proizvoditi i provoditi nove i raznovrsne kulturne aktivnosti. Fokus „27 susjedstava“ je povezivanje i surađivanje stanovnika otoka, obale, zaleđa, gorja i grada Rijeke sa europskim građanima, međusobna razmjena znanja, iskustava, običaja i svakodnevice koji će Rijeku i njenu okolicu učiniti međunarodnom, europskom prijestolnicom.

Dvadeset sedam susjedstava čine: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.

Izrazito bogat program pravca „27 susjedstava“ predstavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić te glavna voditeljica programa 27 susjedstava Rijeke 2020 Branka Cvjetičanin.

„Ovaj pravac među svim ostalim pravcima Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture ima najveću europsku dimenziju jer neposredno povezuje naš kraj s članicama Europske unije, no radi se prvenstveno o povezivanju zajednica i ljudi, a ne institucija visoke kulture“, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel, zahvalivši uključenima u „27 susjedstava“ navodeći kako je učinjen izniman poduhvat pri pronalasku 27 sredina koje će se uhvatiti u koštac s ovakvim izazovom, kao i pronalasku 27 europskih partnera koji će učiniti isto. Obersnel je istaknuo kako ovakva vrsta promocije sveeuropske kulture omogućava ljudima da u svojoj sredini pokažu kreativnost te potaknu ozbiljnije promišljanje kulture koje će predstavljati naslijeđe ovog velikog projekta, uz zaključak: „Kad se pokrene kotač kulture, teško će se moći zaustaviti!“.

Predstavnice PGŽ-a, važnog partnera projekta Europske prijestolnice kulture, Marina Medarić i Sonja Šišić iskazale su značaj povezivanja ovog kraja s udaljenim sredinama Europske unije u kojem će brojne male zajednice postati mjesta intenzivnijih kulturnih zbivanja. „Međunarodno povezivanje na najbolji će način prenijeti bogatstvo različitosti naše županije“, rekla je Medarić, dok je Šišić izdvojila trajni poticaj pravca stvaranju i njegov doprinos kvaliteti života lokalnog stanovništva. „Za PGŽ je najvažnije da se EPK širi po cijelom području županije, od Lovrana i Opatije, preko otoka i Gorskog Kotara do Crikvenice i Novog Vinodolskog, gdje će se svaka zajednica baviti i povezivati kroz temu koja je njima najinteresantnija“, rekla je Šišić.

Opisavši „27 susjedstava“ kao netipičan kulturni program, direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić navela je kako ovaj pravac nema veze sa spektakularnim velikim programima koji se ne bave širim društvenim efektima. „Htjeli smo pokazati da EPK nije samo program velikih grandioznih sadržaja, nego projekt koji ima dugoročne društvene posljedice za obične ljude i u manjim mjestima“, rekla je Višnić, osvrćući se na postavljen izazov stvaranja europskog identiteta s kojim se susreće današnja EU, a koji se ne može graditi na način kao što se to činilo do sada. „U ovom pravcu je manje bitan sadržaj i to što će se događati, a više stvoreni ljudski odnosi te društveni kapital“, kazala je direktorica.

Predstavivši tek djelić gustog rasporeda pravca „27 susjedstava“, koji započinje trodnevnom Zvončarskom simfonijom u Čavlima, 7. veljače 2020. godine uz Grobničke dondolaše te zvončare iz cijele Europe, glavna voditeljica Branka Cvjetičanin navela je kako su predispozicije županije njena različitost u geografskom i kulturnom smislu, što se može upotrijebiti u stvaranju kulture zajedništva, razmjene i solidarnosti te prostora za razgovor i debatu. „Razmjena znanja naših i EU susjedstava je glavni aspekt pravca, a u svakoj će se sredini obrađivati različite teme koje će ispričati 27 različitih priča“, navela je Cvjetičanin, spomenuvši neke od uspostavljenih suradnji. Tako će se susjedstvo Turnić-Mlaka povezati s francuskom „Silicijskom dolinom“, institucijom Camp preko koje će se spojiti i s Međunarodnom svemirskom postajom, Matulji uspostaviti suradnju s Akademijom izvedbenih umjetnosti iz Praga, a Opatija s Bečom na temu ekologije u turizmu.

U proteklom su razdoblju u susjedstvima izvršene pripreme za nadolazeći dio kulturnih i umjetničkih programa gdje će lokalne zajednice i njihovi europski partneri prezentirati svoje sadržaje pod kapom „Festivala susjedstava“, a prema riječima glavne voditeljice pravca, trenutno traje završna faza detaljnih dogovora s europskim suradnicima. Uz festivalski, aktivni dio pravca, njegov stalni aspekt bit će održavanje „dnevnih boravaka“ u uključenim susjedstvima, kao mjesta susreta s lokalnom zajednicom, informiranja, uključivanja u rad, volontiranja te sudjelovanja u aktivnostima kulturnih programa kroz čitavu 2020. godinu. „Dnevni boravci“ predstavljaju svojevrsne nasljednike lokalnih čitaonica, knjižnica i domova kulture koji su nekad bili centri okupljanja, druženja, razmjene znanja te općenito kulturnog i umjetničkog života zajednice.

 

Skip to content