Naziv programskog pravca

Naziv programskog pravca – 27 susjedstava – simbolički se referira na 27 zemalja Europske unije koje čine europsko susjedstvo Hrvatske.

Hrvatska susjedstva su:

Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.

Ovi se gradovi i mjesta povezuju s 27 organizacija, gradova ili mjesta iz zemalja Europske unije: Immenstad (Njemačka), Prag (Češka), Trst (Italija), Ružomberok (Slovačka), Selnica ob Dravi (Slovenija), National Museum of Archaeology (Malta), Urban Gorillas (Cipar), Roma Education Fund (Rumunjska), Camp (Francuska), Bilbao (Španjolska), Riga (Latvija), Estonski prirodoslovni muzej (Estonija), Kaunas (Litva), Kinvara (Irska), Gornja Bela Rečka (Bugarska), GreenWise People (Velika Britanija), Oulu (Finska), Lydenskab (Danska), Pomeranija (Poljska), Disorder (Švedska), Stichting Bewegend Beeld (Nizozemska), Global Water Partnership Mediterranean (Grčka), Center for Ecological Learning (Luxembourg), 4iS (Portugal), Pečuh (Mađarska), Mons (Belgija), Beč (Austrija).

Vrijednosti povezivanja i suradnji europskih građana

Projekt Europske prijestolnice kulture u osnovi povezuje europske građane predstavljanjem i upoznavanjem kulturnih različitosti zemalja koje čine ukupno bogatstvo Europe te ugrađuje kulturu u dugoročni razvoj europskih gradova.

Na tom tragu, osmišljen je ovaj programski pravac koji građanima Rijeke i Primorsko-goranske županije, uključenim sudionicima, kao i budućoj programskoj publici u 2020., nudi i mnogo više od zanimljivog izvedbenog programa.

Okupljanjem 27 susjedstava diljem Primorsko-goranske županije te njihovim povezivanjem sa susjedstvima iz 27 zemalja članica Europske unije spajaju se u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice stanovnici otoka, obale, zaleđa, gorja, grada Rijeke i Europe. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020.

Proces izgradnje programa za 2020. u okviru ovog programskog pravca, za njegove sudionike i susjedstva u kojima žive i djeluju, donosi i specifičnu dimenziju rasta i osnaživanja u području kulture i društvenog angažmana oko pojedinačno bitnih tema. Lokalne zajednice u udaljenim urbanim i ruralnim područjima postaju mjesta kulturnih događanja, a zahvaljujući ostvarivanju međusobnih suradnji, i onih s europskim partnerskim organizacijama i zajednicama građana, razvijaju se vrijednosti dobrih međuljudskih odnosa, razmjene iskustava i kreira se atmosfera uživanja u različitostima i učenja na različitostima.

Europska unija jedinstvena je zajednica europskih država nastala kao rezultat procesa suradnje i integracije. Danas još uvijek broji 28 zemalja članica i oko 508 milijuna stanovnika.

Države Unije okupljene su oko istih ciljeva promicanja mira, vrijednosti i dobrobiti svojih građana kojima se jamči sloboda, sigurnost i pravda bez unutarnjih granica. Potiče se održivi razvoj, konkurentno tržište s punom zaposlenosti i društvenim napretkom.  Štiti se okoliš i bori protiv socijalne isključenosti i diskriminacije. Zemlje članice EU obvezale su se na promicanje znanosti i tehnologije, jačanje ekonomskog, socijalnog i teritorijalnog zajedništva, kao i na solidarnosti među državama članicama. Sve zemlje poštuju bogatu kulturnu i jezičnu raznolikost Europe.

To je kontekst i to su vrijednosti pod kojima se kreira program za 2020. godinu u okviru ovog programskog pravca projekta Europske prijestolnice kulture.

 

Kulturni program u 2020. – Festivali susjedstava

Tijekom 2020. godine kada Rijeka, kao urbano središte Primorsko-gorasnke županije, nosi titulu Europske prijestolnice kulture, u 27 susjedstava održavat će se Festivali susjedstava. Radi se o različitim kulturnim i umjetničkim programima, kroz koje ove susjedske zajednice progovaraju o različitim aspektima svoje svakodnevice, ali i o problemima koji su sastavni dio urbanih i ruralnih sredina, šuma, otoka, obale, gradova i sela.

U nastavku donosimo opise programa koji su sastavni dio Festivala susjedstava i to kronološkim redoslijedom (po terminima izvođenja tijekom 2020).

 

ZVONČARSKA SIMFONIJA – SUSJEDSTVO ČAVLE

7. – 9. veljače 2020.

Mjesto održavanja: Čavle – Trg hrvatskih branitelja, Dom kulture Čavle, Kaštel Grad Grobnik, Platak

Nositelji inicijative: Turistička zajednica općine Čavle, Udruga Grobnički Dondolaši, Udruga Palentar (Čavle), Općina Čavle

Grobnički dondolaši i različite zvončarske skupine iz čitave Europe okupljaju se i druže kroz tri dana smotre i različitih programa. Zvončarsku smotru predvode gosti iz europskog susjedstva Immenstad iz Njemačke. Zvončari – čađavih lica, ogrnuti ovčjim krznom, s rogatom krabujom lubanje bika na glavi i crnom maramom oko vrata – kad se okupe u kolo, ples i snažna zvona stvaraju magični krug koji predstavlja povratak korjenima. Zvončari uvode publiku u Festivale susjedstava. Raspored programa:

 • petak 7.2.2020. – Okupljanje zvončara iz Hrvatske i cijele Europe – cjelodnevni program;
 • subota 8.2.2020. – Zvončarska simfonija – međunarodna smotra zvončarskih skupina, ophodi sela i domaćinstava, upoznavanje europskih zvončarskih skupina, koncerti, ritual pripravljanja palente kumpirice – cjelodnevni program;
 • nedjelja 9.2.2020. – Valjanje u snijegu – okupljanje na planini Platak – cjelodnevni program.

 

ZVONA SU SPONA– SUSJEDSTVO MATULJI

22. – 25. veljače 2020.

Mjesto održavanja: Matulji – Zvončarska muzejska zbirka, Rukavac, Lipa, Frlanija, Jurdani, Mune, Bregi, Rupa, Centar Matulji, Šapjane, Permani, Brgud, Pasjak, Žejane, Zvoneća

Nositelji inicijative: 22 Mjesna odbora Općine Matulji i Udruge Općine Matulji

Zvončari ovog kraja ostali su vjerni tradiciji i utabanim stazama po kojima se kreću Žejanski, Munski, Brežanski, Ćićski, Korenski, Brgujski zvončari. Ova zvončarska smotra uvodi u magične zvončarske ophode i pusne običaje, ali s posebnim naglaskom na prikupljanje znanja o tradiciji, kao inspiraciji za nove naraštaje. Specifično iskustvo o načinima mobiliziranja zajednice, kao što je to slučaj u vrijeme pusta, dio je inspiracije za buduću Školu znanja i zanata, fizički prostor u kojem bi se prenosilo znanje o tradiciji. Škola je zamišljena kao edukativni program iz područja primjenjenih umjetnosti, scenografije, lutkarstva, kulturnog menadžementa inspiriranih i temeljenih na tradiciji. Susjedstvo Matulji u svojem programu surađuje s jednom od najvažnijih institucija iz područja izvedbenih umjetnosti – Akademijom izvedbenih umjetnosti i Katedrom alternativnog i lutkarskog teatra iz Praga.

 

KAMPUS ZA SVE – SUSJEDSTVO KAMPUS

2. – 5. ožujka 2020.

Mjesto održavanja: Sveučilišni Kampus na Trsatu

Nositelj inicijative: Sveučilište u Rijeci

Program susjedstva Kampus Sveučilišta u Rijeci obuhvaća 19 cjelogodišnjih projekata u izvedbi sveučilišnih profesora i studenata te Razglednice kojima se otvaraju vrata znanja skrivenih sveučilišnih odjela. Programi i projekti u sveučilišnih profesora i studenata uključuju Pametne STEM radionice, KPR kiosk, Čarobnu matematiku, Inspiracije iz nano svijeta, Putujuće znanstvenike, Memoriju sjećanja, umjetnički kolektiv Ja:To, Projekt Sušak, U potrazi za super voćem i druge, a ti će  programi biti otvoreni za sve. Ovo je ujedno i primjer suvremene sveučilišne kampus kulture koja uspostavlja veze sa zajednicom i gradom. Kampus se u vremenu samog festivala ovog susjedstva povezuje s Trstom koji u 2020. nosi prestižnu titulu Europske predstolnice znanosti i partnerskom organizacijom Trieste International Foundation for Scientific Progress and Freedom s kojom planira održavanje zajedničke konferencije.

 

TAJNE LUJZIJANE – SUSJEDSTVO DELNICE

19. – 22. ožujka 2020.

Mjesto održavanja: Delnice

Nositelji inicijative: Turistička zajednica grada Delnice, Grad Delnice, Kotar Teatar (Delnice), Udruga Runolist (Delnice)

Partner: European Union Creative Europe Programme (Bruxelles, BE)

              Tajne Lujzijane uključuju različite segmente umjetničkog programa kojim se kazuje priča o nekoliko važnih segmenata života u Delnicama. Povijesnom – u kojem su Delnice svjedočile nastanku Lujzijane kao važnog prometnog pravca, sadašnjem – u kojem Delnice više nisu na karti važnih prometnih putova i ostaju bez perspektive ekonomskog razvoja i značaja, te budućem – koji sagledava kulturu kao bogatstvo i nudi novi zamašnjak u razvoju ovog grada. Program Kartografija divljine uključuje postavljanje klupica i stvaranje fizičkih mjesta za odmor u šumama Gorskog kotara, predstavom Luizijana Magic Tour umjetnički kolektiv Trafik započinje u Delnicama svoju svjetsku premijeru inspiriranu filmovima ceste koju rade u koprodukciji s Kotar teatrom, a umjetnici uključeni u europski projekt Centriphery istražuju priče, mitove i legende Delnica – Jagodinu ljubavi, Pesnike i Delničke podzemne tunele. Od svojih susjeda Ružomberok iz Ziline regije u Slovačkoj susjedstvo Delnice razmjenjuje iskustva o suživotu sa šumama.

 

U POTRAZI ZA SRCEM KOSTRENE – SUSJEDSTVO KOSTRENA

2. – 4. travnja 2020.

Mjesto održavanja: Kostrena – Kompleks Kluba Croatia Line

Nositelj inicijative: Općina Kostrena

U audio dokumentarnom kolažu Brod Kostrena u luci Santo Domingo u režiji Ljubice Letinić i izvedbi stanovnika/ca Kostrene bit će zabilježena kostrenska mikro-povijest utkana u svakodnevicu ovog mjesta. Ovi audio zapisi bit će emitirani kao audio-podcast zapisi na internetu, odnosno u programima Hrvatskog radija. Jedinstvena i neponovljiva priča nastaje kroz sjećanja kostrenskih pomoraca i njihovih obitelji, ali i kroz osvrt na tranzicijske momente, imovinska pitanja i stvaranje Kuće pomoraca. Audio kolaži donose bezbroj priča o kostrenskim toponimima, ljudima, pomorskoj ili nasuprot tome, ženskoj povijesti, dijalektalnim specifičnostima, gradnji brodova, čitaonici iz 1876., doprinosu žena Kostrene NOB-u. A kolaži priča zajedno s predmetima iz privatnih obiteljskih zbirki objedinjeni su izložbom Zapisi života. Općina Kostrena otvara i prostor dijaloga okruglim stolom i konferencijom o temi državne imovine i statusa nekadašnje kompanije kroz primjer slučaja nekadašnje kompanije Croatia Line. U tome im se pridružuje i europsko susjedstvo Općine Selnica ob Dravi iz Slovenije.

 

ARHEOLOŠKI TRAGOVI RABA – SUSJEDSTVO OTOK RAB

17. – 19. travnja 2020.

Mjesto održavanja: Otok Rab

Nositelji inicijative: Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica grada Raba

Vođeni idejom muzeja na otvorenom, susjedstvo Otok Rab, u suradnji s Heritage Malta – National Museum of Archaeology, Malta, kao europskim partnerom i brojnim stručnjacima iz zemlje i inozemstva, sistematizira arheološku baštinu otoka stvarajući preduvjete za edukativne aktivnosti i razvoj turizma s naglaskom na kulturnu baštinu. Arheološki lokaliteti povezuju se pješačkim i biciklističkim stazama, a veliko otvorenje i predstavljanje arheološkog muzeja na otvorenom obilježava se utrkom Rab Archaeological (T)races 2020. Stotine trkača i hodača iz Hrvatske i svijeta, zaljubljenika u prirodu i u otkrivanje drevne povijesti obilazit će arheo-staze otoka Raba.

MUZEJ ZIME – SUSJEDSTVO MRKOPALJ

23. – 26. travnja 2020.

Mjesto održavanja: Mrkopalj – Dom kulture Mrkopalj, domaćinstva lokalnih stanovnika, Bijele i Samarske stijene

Nositelji inicijative: Općina Mrkopalj, Turistička zajednica općine Mrkopalj, Udruga mladih Malo po malo (Mrkopalj), Udruga Vunarice Gorskog Kotara (Mrkopalj), Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije (Rijeka)

Partner: European Union Creative Europe Programme (Bruxelles, BE)

              Muzej zime počinje programom pričanja priča, prikupljanja mitova i legendi, prisjećanja na prve oblike turzima i ugošćivanja putnika namjernika. U Mrkopalj dolazi nizozemski kolektiv Hogefronten koji će sa stanovnicima Mrkoplja raditi na temi Muzeja zime. U fokusu programa je i ono po čemu je Mrkopalj poznato i priznato središte, a to je Škola mira koja nastavlja svoj rad u širem kontekstu međunarodne zajednice kroz Memorijal mira i programe kojima se zagovaraju važne teme mirovnih integracija i tolerancije u društvu. U sklopu Memorijala održat će se I međunarodna konferencija o miru. Mrkoplju u goste stižu ciparski susjedi iz kolektiva Urban Gorillas kako bi razmijenili iskustva i ideje o zdravim i socijalno uključivim sredinama.

 

ZAJEDNO U RAZLIČITOSTI – SUSJEDSTVO PEHLIN

6. – 9. svibnja 2020.

Mjesto održavanja: Pehlin, Rijeka – Dom kulture na Pehlinu, Osnovna škola Pehlin, plato na Rujevici, Češki dom

Nositelji inicijative: Mjesni odbor Pehlin (Rijeka), Češka beseda Rijeka; Vijeće romske nacionalne manjine (Rijeka), Udruga EU-ROM (Rijeka); Osnovna škola Pehlin (Rijeka), Dom Kulture Pehlin (Rijeka), Matica Umirovljenika grada Rijeke

Pehlinski program započinje Đurđevdanom, tradicionalnom feštom pehlinske romske zajednice, a završava Majevom zabavom češke nacionalne manjine.  Pehlinska inicijativa potiče međusobno upoznavanje i bolje razumijevanje, uz koncerte, izložbe i priredbe te obilje gastronomskih delicija. Tu je i program Osnovne škole Pehlin Bogatu djecu uče ljudi, siromašnu ekrani, a s njima se povezuje europsko susjedstvo Rumunjska i Roma Education Fund Romania.

 

CENTAR SVEMIRA – SUSJEDSTVO TURNIĆ – MLAKA

14. – 17. svibnja 2020.

Mjesto održavanja: Rijeka,Turnić-Mlaka

Nositelji inicijative: Galerija Nebeska (Rijeka), Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo (Rijeka), IN klub inovatora Rijeka, Radio klub Kvarner Rijeka, Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Batinić (Rijeka)

Partner: INA-Industrija nafte, d.d. (Zagreb)

Susjedstvo Turnić – Mlaka objedinjuje dva riječka kvarta povezana urbanim životom industrijskog nasljeđa modernizma i socijalizma te stvaranjem i razvojem riječke alternativne scene. Program započinje izložbom u Galeriji nebeskoj evocirajući sjećanja na Neboder smrti i umjetničku inicijativu spašavanja nebodera iz 2004. godine. Turnić-Mlaka we have a problem inicijativa je radio-amatera koji priređuju svakodnevno slušanje zvukova dubokog svemira, a u programu za 2020. se petominutno spajaju s Međunarodnom svemirskom postajom (ISS). Potvrdila NASA! U sklopu programa održat će se slet na nogometnom igralištu Robert Komen, večeri jazza i poezije te nezaboravni i virtualno – neponovljivi Čovjek Laser, serijal kratkih video uradaka. Suradničko susjedstvo Turniću-Mlaki čini francuska silicon valley institucija Camp.

 

POSOLJENA KULTURA – SUSJEDSTVO MALINSKA

 1. – 24. svibnja 2020.

Mjesto održavanja: Malinska, otok Krk

Nositelj inicijative: Udruga Termen (Malinska)

Program u susjedstvu Malinska dotiče okuse, zvukove, mirise i boje. Food Revolution day i Međunarodni kongres na temu industrije hrane tiče se okusa. Zvukovi se šire kroz program Jazz na jazu. Mirisi se šire kroz Posoljena pluća pri čemu mještani i gosti sade nova stabla i educiraju se o u prirodi o prirodi. Boje se šire kroz Kreativni rast, akciju i izložbu također na temu soli i mora, u koju su uključeni svi uzrasti. Malinska i Bilbao (Španjolska) začeli su prijateljstvo. Tim susjedstva Malinska jedan je od najmlađih timova programskog pravca 27 susjedstava, okupljen je u udruzi Termen. Baš kao naziv udruge koji u prijevodu s bodulskog znači Ciklama njihov rad predstavlja pozitivnu promjenu donoseći atmosferu svježine mlade generacije odrasle na otoku.

 

ČAgaj 2020 – SUSJEDSTVO KRK

 1. – 31. svibnja 2020.

Mjesto održavanja: Grad Krk i okolna sela: Bajčić, Brusići, Brzac, Kornić, Lakmartin, Linardići, Milohnići, Muraj, Nenadići, Pinezići, Poljica, Skrbčići, Vrh i Žgaljići

Nositelj inicijative: Udruga Kreativni Krk

ČAgaj 2020 – nov je, neuobičajen i zabavan festival plesa u kojem mladi i stari, domaći i gosti, profesionalci i amateri plešu po ulicama, trgovima, plažama i svim mogućim i nemogućim mjestima grada Krka. To je festival plesa i glazbe tj. novih plesnih izričaja i neuobičajenih spojeva tradicijske i suvremene glazbe. Skladbe i koreografije koje nastaju kroz suradnje glazbenika, koreografa, zajednice, folklornih društava i turista imaju za cilj razvoj međugeneracijskog dijaloga, kao i zbližavanje domaćeg stanovništva i stvaranje atmosfere neopterećene sezonskim ciklusima turizma. Viva la Polka, Folklori napadaju, Movementality, Nova baština – svaki od ovih elemenata festivala bavi se plesom i kretanjem na osebujan i drugačiji način i kroz program se spaja grad i selo, Krk i okolica. Za ovako ambiciozan zahvat susjedstvo Krk združilo se s Latvijskom Rigom.

NA BRODU RAZLIČITIH KULTURA – SUSJEDSTVO BROD NA KUPI

 1. – 6. lipnja 2020.

Mjesto održavanja: Brod na Kupi, Prirodoslovni muzej Rijeka, Kaštel Zrinski, Osnovna škola Fran Krsto Frankopan, most na Kupici, Zapolje brodsko, obala Gustog Laza

Nositelji inicijative: Prirodoslovni muzej Rijeka, OŠ Fran Krsto Frankopan – PŠ Brod na Kupi

Inicijativu susjedstva Brod na Kupi vodi jaka i iskusna riječka institucija – Prirodoslovni muzej grada Rijeke kroz svoj izdvojeni stalni postav u Kaštelu Zrinski u kojem se program odvija tijekom cijele godine. Večeri u Kaštelu Zrinski u Brod dovode koncerte, predstave, znanstveno-popularna predavanja, izložbe, projekcije filmova. Odrastanje s muzejom zbližava zajednicu i Muzej kroz edukativne proslave rođendana. Mala škola prirodoslovlja namijenjena je učenicima 4. razreda osnovne škole, dok program Mali kustosi educira osnovnoškolsku djecu o interpretaciji stalnog postava Muzeja. Županijski projekt Putovima Frankopana okuplja širu publiku nudeći interpretacijske šetnje i edukativni program. Kao europska dobrosusjedska institucionalna suradnja širi se u Estoniju i Estonski prirodoslovni muzej.

 

ŠKURINJE – KULTURA S POGLEDOM – SUSJEDSTVO ŠKURINJE

 1. – 14. lipnja 2020.

Mjesto održavanja: Škurinje – Mjesni odbor Škurinje, škurinjski balkoni, međuprostori, potpornji zidovi, šetnice, zapušteno igralište

Nositelj inicijative: Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž (Rijeka)

Program Škurinje – kultura s pogledom u istražuje procese povijesti i budućnost ovog riječkog naselja. Program uključuje kreativno i umjetničko aktiviranje susjedstva, oblikovanje angažiranije zajednice te održavanje programa edukacije o urbanim „zelenim“ temama i stvaranje prostora u funkciji kulture i umjetnosti. Provode se kreativne radionice na temu balkonskog vrtlarstva Kultura na balkonu. Zelena knjižnica okuplja knjige zelene tematike i formira prostore razmjene i to u portunima stambenih zgrada u škurinjskom naselju, tu su i predavanja, razmjene sjemenja i sadnica te gerilske zelene akcije. Da bi se osnažili i produbili svoja aktivistička kvartovska iskustva Škurinje suradnju proširuju s europskim susjedstvom Kaunas 2022.

 

PRETVORIT ĆU TE U DRVO LOVORA! – SUSJEDSTVO LOVRAN

 1. – 21. lipnja 2020.

Mjesto održavanja: Lovran – Kuća lovranskega guca i kule, galerija Laurus, Društveni dom za mlade u Lovranskoj Dragi, Učka, lovranski mul, stara gradska jezgra i dvorišta

Nositelji inicijative: Udruga Interval (Lovran)

Partner: Općina Lovran

Prirodni elementi mora i planine s jedne strane i zajednice uokvirene povijesnom jezgrom s druge, objedinjeni su kulturno-umjetničkim programom koji se fokusira na oživljavanje stare gradske jezgre kroz umjetničke rezidencijalne programe Udomljavanje umjetnika. Program Od kalca do kalca, posvećen elementu pitke vode i kalićima – drevnim prostorima prikupljanja velikih planinskih voda, osvještava važnost suživota prirode i zajednice te suodnosa mora i čovjeka. Tematizira se suodnos čovjeka i mora, život pomorca i ribara kroz gradnju jedinstvenog lovranskog broda guc. Cjelokupna priredba upotpunjuje  se regatom tradicionalnih barki na jedra i plesnjakom za sve generacije. Kinvara iz Irske dijelom je programa Small Towns Big Ideas – Galway 2020, gdje su se s lovranskim susjedstvom i upoznali, zavoljeli i krenuli razmjenjivati ideje i programe.

 

OBRNI KOLO! – SUSJEDSTVO VRBNIK

 1. – 28. lipnja 2020.

Mjesto održavanja:Vrbnik – Dom kulture, luka Namori,  Vajavina – lokacija budućnosti,  Vitezićev dom

Nositelji inicijative: Turistička zajednica općine Vrbnik, Kulturno umjetničko društvo Frankopan (Vrbnik), OŠ Fran Krsto Frankopan – PŠ Vrbnik

Susjedstvo Vrbnik tradicionalni folklor povezuje se sa suvremenim glazbenim izričajima, u program uvodi jezik i gastronomiju, a s europskim susjedstvom dijeli ideju o očuvanju jedinstvenog pisma – hrvatske glagoljice. Program Pisek je inspiriran i posvećen sopelama i predstavlja školu za mlade naraštaje sopaca pod vodstvom Nikole Kovačića. U programu Putevima glagoljice Vrbnik njeguje tradiciju glagoljaštva održavajući ljetne škole glagoljice, crtanje na Škujici, izložbe na otvorenom, instalacije i igrokaze na temu glagoljice. U programu se okupljaju i stručnjaci za glagoljicu, entuzijasti i kreativci koji stvaraju inspirirani glagoljaškom baštinom. Nezaobilazna Manjaža autentična je gastro priredba susjedstva Vrbnik. Na perilu Kelk u luci Namori zajedno kuhaju vrbenske kumpanije. U cijelu priču savršeno se uklopilo bugarsko susjedstvo Gornja Bela Rečka sa svojim Goat and Milk festivalom, a s Vrbnikom ih je povezuje glagoljica, hrana i glazba.

 

GOMIRJE HARMONIKA MUNDIJAL 2020. – SUSJEDSTVO GOMIRJE

 1. – 11. srpnja 2020.

Mjesto održavanja: Gomirje – Dom kulture Gomirje, obala Dobre, Kamačnik, vrt manastira u Gomirju

Nositelj inicijative: Udruga Gomirje u srcu 1599 (Gomirje)

Partner: Manastir i crkva Sv. Jovana Preteče (Gomirje)

Festival u Gomirju, mjestu s najzapadnijim manastirom Srpske pravoslavne crkve, ne predstavlja samo festival svjetske glazbe već i svjetske kulture. Međunarodni festival harmonike Gomirje Harmonika Mundijal manifestacija je koja ukazuje na bogato kulturno nasljeđe naselja Gomirje u Gorskom kotaru, postavljajući Gomirje u širi kontekst europske i svjetske glazbene scene kojim se kroz instrument harmonike predstavljaju različite kulture i glazbeni izričaji.  Gomirje Harmonika Mundijal kroz glazbu povezuje kulture i običaje te stavlja Gomirje na kartu promotora svjetske glazbe i harmonike kao instrumenta. Upoznavanje europskog susjedstva iz Velike Britanije, organizacije GreenWise People u program unosi preobražaj i dodaje još jedan element – Šumsku školu za djecu i odrasle.

 

PRAZNIK U ČAST VJETRU – SUSJEDSTVO UNIJE

 1. – 19. srpnja 2020.

Mjesto održavanja: Otok Unije – Riva, obala, Nogometno igralište, Kapelica

Nositelji inicijative: Udruga Riba Ribi (Zagreb), Vijeće mjesnog odbora Unije

Partneri: Hrvatska matica iseljenika (Rijeka), VMO Unije, Grad Mali Lošinj, TZ Mali Lošinj, Udruga Unije Plus Slow Food i Udruga Obala naših unuka (Lovran)

Praznik u čast vjetru slavlje je zajedništva i festival puštanja zmajeva izrađenih od recikliranih materijala te konstantno podsjećanje na suživot čovjeka i prirode, energiju vjetra, njezinu snagu i mogućnosti primjene. Ljeto donosi i Dan iseljenika, zabavni i sportski program uz pučku feštu kojim se obilježava dan posvećen sumještanima iseljenima diljem svijeta. Unije svoje europske probleme i dileme dijele s potencijalnom budućom prijestolnicom kulture Oulu 2026 iz Finske.

 

NOVLJANSKI LJETNI ŠUŠUR – SUSJEDSTVO NOVI VINODOLSKI

 1. – 30. srpnja 2020.

Mjesto održavanja: Novi Vinodolski – Šetnica, plaža, otočić Sv. Marin, Park, dvorište Rodne kuće braće Mažuranić, Stari grad, Centar za kulturu

Nositelj inicijative: Grad Novi Vinodolski

              Novljanski ljetni šušur  započinje programom Zemlja čudesa kada na stotine barki ispovljava prema otočiću Sv. Marina uz glazbu, svjetlost i puštanje lampiona.

Okolotorno  je manifestacija koja obuhvaća šetnje osvjetljenim i uređenim ulicama starog grada uz važne znamenitosti povijesne jezgre, oživljene likove iz prošlosti, klape i glazbenike, folklorne ansamble, autohtone proizvode lokalih zanatlija, umjetnika i obrtnika. U šušuru sudjeluju i europski susjedi iz Danske i njihov glazbeni kolektiv Lydenskab.

 

SRETNO SELO KUTI – SUSJEDSTVO KUTI

 1. – 9. kolovoza 2020.

Mjesto održavanja: Gornji Kuti

Nositelj inicijative: Udruga Hrvatska čitaonica sela Kuti (Gornji Kuti)

Partneri: Općina Brod Moravice, EU-Japan Fest Japan

Program Sretnog sela Kuti potiče i stvara sadržaje za djecu i mlade. U Kutima je 1936. nastala prva Hrvatska čitaonica sela Kuti. Nekad sretno selo, danas broji samo tridesetak stanovnika i čak devet tisuća knjiga!  U njemu tijekom 2020. borave umjetnici, književnici i ilustratori dječje književnosti stvarajući nova djela koja se uprizoruju u šumi, a ideja sretnog sela širi se cijelom općinom Brod Moravice i njihovih 38 sela. Buna bunar umjetnički rad japanske umjetnice Akiko Sato inspiriran je čarobnim prirodnim okruženjem sela Gornji Kuti. Tajni red Čuvara knjiga poput “tajnog društva” preuzima uloge značajne za Čitaonicu. Izrađen je Manifest tajnog društva, osmišljeni simboli, te dodjeljene titule: Čuvar ključar, Čuvar Arhivar, te Čuvar najmanje knjige, Čuvar Misala i Čuvar Kajdanke. Izabrani čuvari imaju mandat u kojem preuzimaju određene obaveze prema Čitaonici. Šuma priča umjetničke su rezidencije u susjedstvu Kuti u kojima borave ilustratori i dječji književnici, a nastale priče prepričavaju “šumska bića”.  Kućice knjižnice skrivaju se po šumi i baš kao i znanje zahtjevaju da ih se pronađe. Inspiracija Kutima njihovo je europsko susjedstvo, poljska regija Pomeranija i sela koja su pokrenula inicijativu tematskih kulturnih lokaliteta i projekt prenamjene seoskih imanja i prostora u kulturno edukativne centre i programe.

 

OTOK ČINE LJUDI – SUSJEDSTVO CRES

 1. – 29. kolovoza 2020.

Mjesto održavanja: Cres – stara gradska jezgra

Nositelj inicijative: Grad Cres

Partneri: Otra d.o.o. (Cres), Creski muzej, Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Rijeka, Udruga Ruta (Cres), Županijska lučka uprava Cres, Klapa Teha (Cres), Klapa Burin (Cres), Zajednica Talijana Cres-L’Unione Italiana, EU-Japan Fest Japan

U Cresu se putem radionica, susreta i razgovora o konzervaciji i revitalizaciji razmišlja o prostoru. Održava se i izložba Otok čine ljudi, a fotografija Cresana i Cresanki začinjena je klapskom pjesmom koja će se kantat po starom. Vješanje rublja na tiramole u programu Rublje naše svagdašnje kreirat će putokaze za posjetitelje, a glavni događaj – Svjetlo u kantunu razigrat će umjetnički kolektiv Svetlobna Gverila iz Ljubljane (SI). Kroz staru gradsku jezgru posjetitelje vode Štorije,  dok se kao posebna suradnja papirnatom arhiktonskom izložbom predstavlja Most i suradnja s Japan EU Fondacijom. Europska dimenzija proširuje se suradnjom sa švedskim kolektivom Disorder.

 

PRAPUTNJAK KULTURNI KRAJOLIK – SUSJEDSTVO PRAPUTNJAK

 1. – 5. rujna 2020.

Mjesto održavanja: Praputnjak – Pošta, prostor Udruge u Područnoj školi Praputnjak, Takala – prezidi iznad Bakarskog zaljeva, Dolčina, Dom kulture i šire područje (od mora – Melića, do planine – Tuhobića)

Nositelj inicijative: Udruga Praputnjak – kulturni krajolik (Praputnjak)

Program susjedstva Praputnjak namijenjen je onima koje zanima avantura, druženje i igra. Istraživačke radionice i doživljavanje prostora praćeno je izložbom fotografija praputnjarskog kraja. U Praputnjaku se održavaju šetnje, radionice slaganja gromača i počivala, poezija i pjesma. Svoju priču Praputnjak dijeli s nizozemskom organizacijom Stichting Bewegend Beeld, razgovarajući o selima diljem Europe koja su u mnogočemu slična po pitanju tradicije naspram razvoja, po pitanju iseljavanja i brzini promjena.

 

DAN KAD JE PUKLA BRANA – SUSJEDSTVO JELENJE

 1. – 13. rujna 2020.

Mjesto održavanja: Jelenje – izvor Rječine, brana Valići, PD Hahlić, Grobničke Alpe, Dražice, Lukeži

Nositelji inicijative: Općina Jelenje, Turistička zajednica općine Jelenje

Partner: Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci

Svojim programom susjedstvo Jelenje otvara temu gospodarenja vodom, uz akciju čišćenja korita Rječine te izložbu slika i fotografija umjetnika koji su u proteklom razdoblju boravili u programu umjetničkih rezidencija: Marc Rader (DE), Jasenka Bulj (HR), Lala Rašćić (HR/BIH). Izložbe se postavljaju u prostorima nekadašnjih čitaonica, u kojima danas djeluju različite udruge. Da bi usmjerili pažnju na probleme zagađenja korita rijeke i financijske potpore za održavanje i praćenje vodostaja, odrona i prirodnih nepogoda, u suradnji s Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i profesorom Ladom Kranjčevićem predstavlja se 3D video simulacija pucanja brane i poplavljivanja Delte na području Rijeke.  Partner susjedstvu Jelenje je grčki Global Water Partnership Mediterranean iz Atene.

 

NA KOTOR! – SUSJEDSTVO CRIKVENICA

 1. – 20. rujna 2020.

Mjesto održavanja: Crikvenica, brdo Kotor

Nositelji inicijative: Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić (Crikvenica), Gradska knjižnica Crikvenica, Muzej Grada Crikvenice

Partner: Grad Crikvenica

Crikveničani se u svojem programu bave starim selom na vrhu brda Kotor, jednim od rijetkih lokaliteta koje nije zahvatio val apartmanizacije.  Program Na Kotor! predstavlja  ideju širenja zelene zone grada. Kulturom, umjetnošću i aktivizmom ovo susjedstvo želi obraniti Kotor od apartmanizacije. Program se odvija kroz razne aktivnosti te uz uključivanje šire zajednice. Kotor u dvorištu edukacijski je program o suhozidnoj baštini namijenen učenicima, nastavnicima i roditeljima koji završava demonstracijom novostečenih vještina i obnovljenim suhozidima vinograda na Kotoru. Postavljanjem edukativnih ploča stvara se Poučna staza na temu Kotora. Organiziraju se brojna predavanja i okrugli stol, a poziv je uručen i europskom susjedstvu Prirodoslovnog muzeja i projekta CELL – Center for Ecological Learning iz Luxembourga.

 

PRVI I DRUGI RAZRED – SUSJEDSTVO FUŽINE

 1. – 27. rujna 2020.

Mjesto održavanja: Fužine i okolica – Lič škola, jezero, šuma, ličko polje, područja uz prugu – most između Liča i Fužina,  plato u Liču i Belom Selu

Nositelji inicijative: Općina Fužine, Udruga dr. Franjo Rački Fužine

Partneri: Universität für angewandte Kunst Wien, Institut für Kunst und Technologie (AT)

Prvi i drugi razred  program je koji se bavi temom depopulacije Gorskog kotara. Program obuhvaća boravak umjetnika i umjetničkih kolektiva koji će raditi s s mještanima u zajednici. Uspostavljena je suradnja s bečkom Akademijom primijenjene umjetnosti, točnije Katedrom za znanost i umjetnost pri čemu se zajedno s profesorima, studentima i lokalnom zajednicom radi na modelu razvoja i podrške alternativnim programima edukacije za djecu i odrasle u Fužinama. Održava se i Kultura ponašanja u šumi, predavanja o suživotu ljudske i šumske zajednice. Posjetitelji će sudjelovati i u Lovu na gljive – akcijama sakupljanja gljiva i natjecanja u izboru najveće i najljepše gljive. Glazbeni program nastaje u suradnji s puhačkim orkestrom, koji brojem svojih članova čini 10 posto stanovništva Fužina.

 

SAČUVAJMO UGROŽENE JEZIKE! – SUSJEDSTVO KASTAV

 1. – 4. listopada 2020.

Mjesto održavanja: Kastav

Nositelji inicijative: Grad Kastav

Partneri: Udruga Čakavski Senjali (Kastav), Udruga Kastavsko kulturno leto (Kastav), OŠ Milan Brozović (Kastav), Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav; Dječji vrtić Poneštrica (Kastav)

Susjedstvo Kastav bavi se pitanjima ugroženih jezika i jezičnih prava manjina. Program Kastva sastoji se od nekoliko osnovnih elemenata: natjecateljske Čitalnice za djecu i odrasle, eudukativnih programa i međunarodne znanstvene konferencije na temu očuvanja jezične baštine koja će obuhvaćati teme zakonskih odredbi, važnost očuvanja identiteta, kulturne i jezične baštine Europe. Predstavlja se kurikulum zavičajne baštine i zavičajnog govora i izniman projekt ČAI – Chakavian Artifical Inteligency idejni projekt susjestva Drenova koji podpisuje Damir Medved. Umjetna inteligencija uči čakavski jezik kako bi on ostao živ I dostupan I nakon što nestanu njegovi izvorni govornici. Zabavni dio programa naslanja se na tradicionalnu proslavu Bele nedeje. U europskom kontekstu spajaju se grad Kastav i mađarski grad Pečuh (Pécs) kao nekadašnja Europska prijestolnica kulture 2010. godine. Kastavskom čakavštinom danas govori manje od 1000 ljudi i zato je ona u fokusu programa ovog susjedstva.

 

GRANIČNA ČETVRT – SUSJEDSTVO DRENOVA

 1. – 11. listopada 2020.

Mjesto održavanja: Drenova – Zavičajni muzej Drenova

Nositelji inicijative: Udruga Bez granica (Rijeka), Udruga Dren (Rijeka), Muzej Grada Rijeke – Zavičajni muzej Drenova

Program Granična četvrt pokreće ideja iskorištavanja onih potencijala u naselju koja mogu postati zamašnjak razvoja raznih sadržaja, usmjerenih  kvalitetnom provođenju slobodnog vremena. Kroz Dan kulture predstavit će se drenovska mikro-kulturna atmosfera uz otvorenje izložbe, zborsko pjevanje, promociju drenovskih šetnica i predstavljanje europskog susjedstva belgijskog grada Monsa te svjetske arhive znanja instituta Mondeanum. Dan prirode cjelodnevni je boravak u prirodi i posvećuje posebnu pažnju drenu kao super biljci, uz njeno kušanje te izložba posvećena drenovskom Arboretumu. Digitalni dan demonstracija je naprednih digitalnih tehnologija, umjetne inteligencije, ČAI projekta (kao i u susjedstvu Kastav), digitalnih asistenata i novih uloga robota u muzejima. Program je popraćen okruglim stolom.

 

OKIZA – OPATIJSKA KULTURA I ZELENI AKTIVIZAM – SUSJEDSTVO OPATIJA

 1. – 18. listopada 2020.

Mjesto održavanja: Opatija

Nositelji inicijative: Udruga Žmergo (Opatija)

Partner: Grad Opatija, Klub 60+ (Opatija)

Opatija je centar povijesti i kulture turizma i zato njeni građani, odrasli u toj kulturi, postavljaju pitanje ekološke budućnosti  bez otpada u turizmu. Ovaj program inicijativa je udruge Žmergo, a zamišljen je kao međunarodni umjetnički natječaj na kojem stručni žiri, publika i zajednica izabiru radove koji se realiziraju u 2020. godini. Tema Bez otpada u turizmu dio je i međunarodne tribine u koju se uključuje europsko susjedstvo Grad Beč s programom ÖkoKaufen Wien. Održava se i akcija pošumljavanja Učke BudiBukvalan te popratna izložba fotografija i interaktivne kartografije katastra posađenih bukvi u 2019. godini.

 

 

Cjelogodišnji programi u Susjedstvima

 

MREŽA KINA NA EGZOTIČNIM LOKACIJAMA

Cjelogodišnji program 2020.

Mjesta održavanja: Novi Vinodolski, Lovran, Unije, Delnice, Drenova, Otok Rab – Lopar, Matulji, Vrbnik, Gomirje, Kostrena

Organizatori: Nositelji inicijativa susjedstava Novi Vinodolski, Lovran, Unije, Delnice, Drenova, Otok Rab – Lopar, Matulji, Vrbnik, Gomirje, Kostrena

Partneri: Restart lebel – Kinedok (Zagreb), Liburnija film festival (Rijeka), European Union Creative Europe Programme (Bruxelles, BE), HAVC Hrvatski audiovizualni centar (Zagreb)

Ideja organizacije kulturno-umjetničkih sadržaja na posebnim lokacijama, izvan uobičajenih prostora, stvorila je program Mreža kina na egzotičnim lokacijama kao neformalno okupljanje ljubitelja dokumentarnih filmova, u suradnji s KineDok mrežom – zajedničkim projektom sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju dokumentaraca. Projekcije filmova na egzotičnim lokacijama, o pričama običnih ljudi, održavaju se pod vedrim nebom, u dvorištima muzeja ili u uličicama starih gradskih jezgri, u lukama, na dječjim igralištima i drugim lokacijama susjedstava:  Lovran, Delnice, Drenova, Novi Vinodolski, Rab, Unije, Vrbnik, Matulji, Gomirje i Kostrena

Program:

Egzotično kino Lovran

 • Lokacija: Trg sv. Ivana
 • Vrijeme: 2., 9., 16., 23. i 30. svibnja i 6. lipnja 2020.
 • Lokalcija: Plaža Cipera (Lungomare)
 • Vrijeme: 13., 20. i 27. lipnja, 11. srpnja, 1. i 15. kolovoza 2020.
 • Lokacija u slučaju kiše: Kuća lovranskega guca

Egzotično kino Delnice

 • Zimska lokacija: Radnički dom
 • Vrijeme: 12. i 13. ožujka, 9. travnja, 8. svibnja, 11. rujna, 9. listopada, 13. studenog, 11. prosinca 2020.
 • Ljetna lokacija: Park kralja Tomislava
 • Vrijeme: 12. lipnja, 10. srpnja, 13. i 14. kolovoza 2020.

Egzotično kino Drenova

 • Zimska i ljetna lokacija: Zavičajni muzej Drenova – vrt muzeja
 • Vrijeme: 29. svibnja, 5., 12., 19. i 26. lipnja, 3., 10., 17., 24. i 31. srpnja 2020.

Egzotično kino Novi Vinodolski

 • Zimska i ljetna lokacija: Dvorište Dom braće Mažuranić
 • Vrijeme: 11. i 18. srpnja, 8. kolovoza 2020.

Egzotično kino Rab

 • Ljetna lokacija: Dvorište Kina Rab
 • Vrijeme: 7. srpnja 2020.
 • Zimska lokacija: DVD Lopar
 • Vrijeme: 3., 10. i 17. studenog 2020.
 • Zimska lokacija: Kino Rab
 • Vrijeme: 1. prosinca 2020.

Egzotično kino Unije

 • Lokacija: Dječje igralište uz more
 • Vrijeme: 10., 11. i 12. kolovoza 2020.

Egzotično kino Vrbnik

 • Lokacija: Trg Opjica
 • Vrijeme: 4. srpnja 2020.

Egzotično kino Matulji

 • Lokacija: Zgrada Memorijalnog centra „Lipa pamti“
 • Vrijeme: 8. i 9. kolovoza 2020.

Egzotično kino Gomirje

 • Lokacija: Nogometno igralište.
 • Vrijeme: 1., 8., 15., 22. i 29. srpnja 2020.
 • Lokacija u slučaju kiše: Dom kulture

Egzotično kino Kostrena

 • Ljetna lokacija: Narodna čitaonica u Kostreni
 • Vrijeme: 31. ožujka, 28. travnja, 26. svibnja, 25. kolovoza, 29.rujna, 27. listopada 2020.

 

VITAMIN D – mreža umjetničkih rezidencijalnih programa

Nositelji inicijativa: TZG Delnice, Općina Kostrena,TZO Mrkopalj, Prirodoslovni muzej Rijeka, Udruga „Interval“, Udruga „Riba Ribi“, Hrvatska čitaonica sela Kuti, Grad Cres, TZO Jelenje, Općina Fužine

U ovom programu spaja se europski sjever i europski jug, na način da se u iznimnim mjestima Primorsko-goranske županije ugošćavaju umjetnici i umjetnice, čiji radovi nastaju u kontekstu lokacije na kojoj borave i u kontekstu same zajednice.

Vitamin D podrazumijeva boravak umjetnika izvan glavne turističke sezone i uobičajenih kulturnih i umjetničkih ruta, koji postaju privremeni sugrađani. Uz direktan rad sa stanovnicima susjedstava i otvaranje tema specifičnih za određenu lokaciju, ovim umjetničkim rezidencijalnim programom otvara se mogućnost stvaranja međunarodnih umjetničkih suradnji.

Rezidencije se nalaze na različitim mjestima Primorsko-goranske županije, a u skladu s time, najrazličitije teme otputovat će u Europu i svijet, zajedno s umjetnicima i njihovim utiscima.

 

Rezidencije, umjetnici i vrijeme boravka umjetnika:

 • Delnice – od 23.2.2020. do 18.03.2020.
 • Kostrena – 31.3.2020. do 1.4.2020.
 • Mrkopalj – 23.3.2020. do 23.04.2020.
 • Brod na Kupi – od 25.5.2020. do 3.6.2020.
 • Lovran – od 8.6.2020. do 18.6.2020.
 • Unije – od 6.7.2020. do 15.7.2020.
 • Kuti –  27.7.2020. do 6.8.2020.
 • Cres – od 17.8.2020. do 26.8.2020.
 • Jelenje – od 1.9.2020. do 10.9.2020.
 • Fužine – 14.9.2020. do 23.9.2020.

 

DNEVNI BORAVAK – UPOZNAJMO SUSJEDE

                   Dnevni boravak mjesto je susreta i druženja u svakom od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, kojim se potiče stvaranje ugodne atmosfere u svakom pojedinom susjedstvu, u prostorima u kojima se i domaći i gosti osjećaju kao kod svoje kuće.

Dnevni boravci 27 susjedstava smišljeni su kao svojevrsni nasljednici lokalnih čitaonica, knjižnica i domova kulture, koji su bili centri okupljanja i druženja, razmjene znanja te općenito kulturnog i umjetničkog života zajednice. Primjerice, kroz povijest je to bila bila kastavska čitalnica iz 1866. godine, zatim čitalnica općine Jelenje, čitaonica sela Kuti ili brojni društveni domovi sagrađeni u vrijeme socijalizma. Kroz ta mjesta širio se preporod, izrastao je čitaonički pokret i stvarane su nove generacije obrazovanih naraštaja. U tim mjestima događala se kultura koja je okupljala zajednice.

Svaki od lokaliteta Dnevnih boravaka u svih 27 susjedstava ujedno je i središnje mjesto informiranja o samom susjedstvu, zajednici i mogućnostima uključivanja u rad, volontiranja i/ili sudjelovanja u aktivnostima programa susjedstava. Dnevni boravci mjesta su u kojima se susjedi mogu sretati kroz čitavu 2020. godinu.

Lokacije Dnevnih boravaka 27 susjedstava i kontakti:

Čavle

 • Lokacija: Čitaonica Cernik, Trg antifašističkih boraca 1, 51218 Čavle
 • Vrijeme: svakodnevno uz predhodnu najavu osim vikendom
 • Kontakt: Ivan Salamon m: 091/400 66 77 e: info@tz-cavle.hr

Matulji

 • Lokacija: 22 Mjesna odbora Općine Matulji
 • Vrijeme: različiti termini uz predhodnu najavu
 • Kontakt: Đeni Šamanić m: 091/952 73 52  e: samanic.deni@gmail.com

Sveučilišni Kampus

 • Lokacija: Sveučilište u Rijeci, Trg braće Mažuranića 10, 51000 Rijeka
 • Vrijeme: radno vrijeme UNIRI 08 do 16 sati
 • Kontakt: Kristina Tolić tel: +385 (0)51 584 861; e: kristina.tolic@uniri.hr

Delnice

 • Lokacija: Park Kralja Tomislava, 51300 Delnice
 • Vrijeme: svaki treći petak u mjesecu
 • Kontakt: Petar Hrg m: 099/ 592 27 35; e: tz.delnice@gmail.com

Kostrena

 • Lokacija: Narodna čitaonica u Kostreni; Sveta Lucija 14, 51221, Kostrena Sveta Lucija
 • Vrijeme: utorkom u 18:30 do 21:00 sati
 • Kontakt: Borka Reljac, m: 091/ 570 82 11; e: borka.reljac@kostrena.hr

Otok Rab

 • Lokacija: Arheološke staze otoka Raba, Grad Rab, 51280 Rab
 • Vrijeme: uz predhodnu najavu
 • Kontakt: Tonka Kavran, m: 099/ 814 07 12; e: czk@lopar.com

Mrkopalj

 • Lokacija: Dom kulture/Zelena tržnica, Novi Varoš 1, 51315 Mrkopalj
 • Vrijeme: svakog petka od 16 – 19 sati, u ljetnom periodu od 17 – 20 sati
 • Kontakt: Goranka Tuhtan, m: 091/ 262  61 03; e: tz.mrkopalj@gmail.com;

Pehlin

 • Lokacija: Dom kulture Pehlin, Minakovo 30, 51000 Rijeka
 • Vrijeme: svaki dan od ponedjeljka do petka od 17 do 20 sati
 • Kontakt: Vesna Rudanović, m: 098/ 928 99 94 e: mo.pehlin@rijeka.hr

Turnić – Mlaka

 • Lokacije: Galerija Nebeska –Čandekova 8 neboder
 • Vrijeme: svakodnevno uz predhodnu najavu
 • Kontakt: Tatjana Ćirić, m:091/ 945 01 63,  e: tanya.ciric@yahoo.com

Malinska

 • Lokacija: Jog Sv. Vid Miholjice, Sv. Vid 54, 51511 Malinska
 • Vrijeme: ljetni termini od 21 sati, od 1. rujna i ostatak godine u 19 sati
 • Kontakt: Toni Kraljić, m: 098/ 946  33 65, e: toni.kraljic@gmail.com

Grad Krk

 • Lokacija: Jogovi grada Krka, Grad Krk, 51500 Krk
 • Vrijeme: svake prve nedjelje u mjesecu od 11 do 14 sati
 • Kontakt: Luka Adžić Kapitanović, m: 092/  331 94 41, e: lukaak007@gmail.com

Brod na Kupi

 • Lokacija: Kaštel Zrinskih, Kralja Tomislava 1, 51301 Brod na Kupi
 • Vrijeme: utorak – petak od 09 do 19 sati, subota i nedjelja od 10 do 18 sati
 • Kontakt: Klara Bukovac, m: 051/ 629 301; e: klara@prirodoslovni.com;

Škurinje

 • Lokacija: Dvorana mjesnog odbora Stan Save Jugo Bujkove 44, 51000 Rijeka
 • Vrijeme: Petkom od 17 do 19  sati;
 • Kontakt: Kristian Benić, m: 091/ 782 45 70; e: kilekile@gmail.com

Lovran

 • Lokacija: Prostori udruge Interval, Stari grad 5, 51415 Lovran
 • Vrijeme: uz predhodnu najavu
 • Kontakt: Marko Žele, m: 098/ 177 50 33; e: asmahram@gmail.com;

Vrbnik

 • Lokacija: Zadružni dom Vrbnik, Trg Škujica 7, 51516 Vrbnik
 • Vrijeme: subotom od 9 do 14 sati, ostale dane uz predhodnu najavu
 • Kontakt: Sanja Polonijo, m: 091/ 234 50 58, e: info@vrbnik.hr

Gomirje

 • Lokacija: Mjesni odbor Gomirje, Jove Mamule 17  i Nogometni klub Gomrije, Jove Stojanovića b.b., 51327 Gomirje
 • Vrijeme: uz predhodnu najavu
 • Kontakt: Nikolina Kosanović, m: 099/ 788 01 50, e: nikolina.kosanovic@gmail.com

Unije

 • Lokacija: Mjesni odbor Unije, Unije 81/I, 51562 Unije
 • Vrijeme: Tijekom ljeta od 15.07. – 15.09. od 18 do 22 sata; ostatak godine: utorkom i subotom od 18 do 20 sati
 • Kontakt: Koraljka Haberle, m: 091/ 669 02 67, e: kkoraljka@gmail.com

Novi Vinodolski

 • Lokacija: Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski – Trg Vinodolskog zakona 1; Mala sala Centra za kulturu – Korzo hrvatskih branitelja 2, 51250 Novi Vinodolski
 • Vrijeme: svakim danom uz predhodnu najavu
 • Kontakt: Đurđica Krišković, m: 091/ 244 22 66 e: muzej.novi.vinodolski@ri.t-com.hr  Barbara Kalanj Butković, m: 091/ 244 14 13, e: citaonica@novi.tcloud.hr

Gornji Kuti

 • Lokacija: Hrvatska čitaonica sela Kuti, Gornji Kuti 10 a, 51312 Brod Moravice
 • Vrijeme: svaka druga subota u mjesecu uz predhodnu najavu
 • Kontakt: Gordana Crnković, m: 091/ 566 99 83, e: gordana@margor.hr;

Cres

 • Lokacija: Zgrada Zajednice Talijana, Trg Frane Petrića 14 51557 Cres
 • Vrijeme: svakodnevno od 10 – 20 sati
 • Kontakt: Karmen Surdić Benvin, m: 098/ 162 68 80, e: karmen.surdic@cres.hr;

Praputnjak

 • Lokacija: Praputnjak P.S. – Pošta susreta, Praputnjak 101, 51225 Praputnjak;
 • Vrijeme: uz predhodnu najavu
 • Kontakt: Ivona Miloš, m: 095/ 818 96 27, e: ivona.milosh@gmail.com

Jelenje

 • Lokacija: Čitaonice: Lukeži, Dražice, Podkilavac, Zoretići, Podhum;
 • Vrijeme: uz predhodnu najavu
 • Kontakt: Jasminka Matrljan, m: 091/406 09 00, e: turizam@jelenje.hr;

Crikvenica

 • Lokacija: Muzej Grada Crikvenice, Preradovićeva 1; Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić – Trg Stjepana Radića 3/III; Gradska galerija Crikvenica, Strossmayerovo šetalište 21 i Gradska knjižnica Crikvenica, Vinidolska 1, 51260 Crikvenica
 • Vrijeme: svakodnevno u radno vrijeme institucija
 • Kontakt: Tea Rosić, m: 091/ 124 11 01, e: kustos@mgc.hr

Fužine

 • Lokacija: Čitaonica Franjo Rački, Vrata 31, Fužine 51322
 • Vrijeme: Petkom od 17 do 18 sati
 • Kontakt: Stanka Lončarić, m: 091/ 244 81 45, e: udrugaf.racki@gmail.com;

Kastav

 • Lokacija: Turistička zajednica grada Kastav, Trg Matka Laginje 5, 51215 Kastav
 • Vrijeme: zadnji četvrtak u mjesecu od 18 do 19 sati
 • Kontakt: Ema Harej Čargonja, m: 099/ 317 65 49, e: ema.harej.cargonja@kastav.hr;

Drenova

 • Lokacija: HUB Drenova, Drenovski put 138 a, 51000 Rijeka
 • Vrijeme: svaka srijeda od 19 do 21 sat
 • Kontakt: Damir Medved, m: 091  365 41 37, e: dmr.medved@gmail.com;

Opatija

 • Lokacija: Gradsko društvo Crveni križ Opatija i Klub 60+, Ulica Joakima Rakovca 15, 51 410 Opatija
 • Vrijeme: svaki ponedjeljak od 10 do 12 sati
 • Kontakt: Helena Traub, m: 051/ 271 459, e: helena@zmergo.hr;