Glavna ideja programskog pravca

Ovaj dio programa koji će se održati u Rijeci od 26. ožujka do 12. srpnja 2020. godine donosi izložbe, kazališne predstave i operu, ali i zabavne spektakle koje prati bogat izdavački program.

Dopolavoro se prvenstveno bavi tehnologijom i novim oblicima rada koji nisu postojali ili nisu bili rašireni do prije desetak godina. Priroda rada neprestano se mijenja pod utjecajem novih tehnologija, a teme povezane s radom podrazumijevaju i teme povezane sa stanjem nerada, slobodnog vremena i ljenčarenja koje se obrađuju u suradnji s međunarodnim umjetnicima iz područja vizualnih, izvedbenih i novomedijskih umjetnosti.

Program Dopolavoro posjetiteljima Rijeke u 2020. godini donosi priče o lukama, moru, piratima, radu i radnicima. Koriteći različite medije, briškulu i trešetu, izložbe, robote, predstave, simpozije, instalacije, konferenciju i poneka iznenađenja. Rijeka će ovim programom otvoriti neke sasvim nove teme i potaknuti na razmišljanje o budućnosti rada i tehnologija i vremenu koje dolazi.

Osnovne teme kojima se bavi program Dopolavoro su automatizacija kreativnog rada i novi oblici rada koji iscrpljuju prirodne resurse na zemlji, a donosi i pogled na legalno rubne načine organizacije rada. Teme kojima se Dopolavoro bavi su europske teme, jer dotiču budućnost stanovništva cijelog kontinenta, ali i svijeta.

Kulturni program u 2020. – Dopolavoro

Program Dopolavoro donosi 9 izložbi, 6 umjetničkih instalacija, 6 predstava, 8 glazbenih događanja te 3 simpozija i veliku međunarodnu konferenciju na temu tehnoloških promjena i budućnosti rada. Da ne bi bilo zabune, radi se o umjetničkom programu koji o radu progovara iz umjetničke perspektive.

Pirati, algoritmi koji mijenjaju svijet, roboti i ljenčarenje – samo su neke od tema kojima se bavi 9 izložbi nastalih specifično za program Rijeke 2020

Izložbe koje čine program Dopolavoro nastale su kao nove izložbe specifično za umjetnički program projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a bave se temama rada i tehnologije kroz radove hrvatskih i svjetskih umjetnika.  Središnja izložba programa Dopolavoro je Usijano more koju prati manjih izložbi; Histerične mašine, Ghosting the ghost, Terra Effluviens, Raditi za nestanak rada, Treća smjena, Rad je mrtav, živo rad!, Shema stvari, Work hard. Have fun. Make history. i Piratska skrb.

Usijano more je središnja izložba Dopolavoro programa koja se otvara 25. ožujka u Exportdrvu. Ova velika, međunarodna skupna izložba bavi se nevidljivim ekonomijama povezanim uz more. Umjetnici svjetskog glasa, koje je okupila njemačka kustosica Inke Arns, ovom izložbom donose pogled na more kao prostor slobode za bogate i moćne, te more kao prostor najgorih oblika iskorištavanja planete i ljudi. Rijeka je najveća hrvatska luka, a Europa je pomorski kontinent i ovim dijelom programa Rijeka komunicira temu koja ju s Europom čvrsto povezuje. Na skupnoj izložbi svo je radove predstaviti dvadesetak umjetnika i umjetničkih kolektiva; DISNOVATION.ORG, Harun Farocki, Forensic Architecture, Femke Herengraven, Lauren Huret, Jacob Hurwitz-Goodman i Daniel Keller, Lawrence Lek, Katja Novitskova, Jenny Odell, Ovidie, Elisa Giardina Papa, Alexandra Pirici, Lisa Rave, Marie Reinert, Tabita Rezaire, RYBN, Tamás S. Auby i Hito Steyerl.

Prvi robotski rock band na svijetu – Compressorhead nastupa u legendarnoj Harteri

Koncert robotskog rock benda Compressorheada, održat će se u legendarnoj riječkoj Harteri 25. svibnja 2020. godine. Compressorhead je prvi rock bend na svijetu u kojem prave instrumente uživo sviraju roboti. Bend je poznat po instrumentalnim obradama kultnih bendova kao što su Motörhead, AC/DC, Ramones, Pantera i Rage Against The Machine, a 2017. godine objavljen im je prvi album Party Machine. Bubnjar Stickboy ima 4 ruke i 2 noge, gitarist Fingers 2 ruke i 76 prstiju, a basist Bones 2 ruke i samo 8 prstiju.

Bendu se 2017. godine pridružio 350 kilograma teški „pjevač“ Mega-Wattson, izgrađen uz pomoć sredstava prikupljenih putem kampanje na platformi Kickstarter. Glavnom vokalu glas posuđuje Rob Wright iz legendarnih kanadskih punk-rock bendova Nomeansno i Hanson Brothers, koji se 2014. godine, zajedno s bratom Johnom Wrightom, također članom spomenutih bendova, pridružio Compressorhead timu kao glazbeni direktor i skladatelj.

Upravljanje gigantskom rukom koja drobi aute i let na robotskoj ptici

Atraktivne, interaktivne umjetničke instalacije također su dio programa Dopolavoro. Američki umjetnik Christian Ristow poznat je po izradi velikih robotskih instalacija koje kao atrakcije gostuju na festivalima poput Burning Mana, osmodnevnog festivala koji se svakog ljeta održava u SAD-u u pustinji u državi Nevadi.

Ne moramo putovati do Nevade kako bismo doživjeli instalacije Christiana Ristowa jer on sljedeće godine dolazi u Rijeku s čak dvije instalacije; velikom mehaničkom pticom koju pokreće čovjek zvanom Ptić i osam metara dugačkom, gigantskom robotskom rukom koja je sposobna podignuti i zdrobiti automobile – Rukom čovjeka.  Publika će pomoću suvremene tehnologije moći isprobati kakav je osjećaj velikom mehaničkom rukom bez napora podizati, gnječiti i bacati goleme objekte, a moći će se  popeti i stepenicama na instalaciju Ptić i smjestiti se u njezin prsni koš, sjesti na sjedalo i zauzeti položaj biciklista koji ležeći vozi bicikl. Okretanjem pedala posjetitelj pokreće zamršenu kompoziciju lanaca, lančanika, zupčanika i poluga koje otvaraju i zatvaraju krila, savijajući ih prema tijelu, baš kao i kod pravih ptica.

U srpnju 2020. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, održat će se neobična predstava ReCALLAS MEDEA koju čine opera, ples i robotika. Ova robotska operna izvedba istražuje odnos operne umjetnosti i novih tehnologija, a ujedno je i hommage Mariji Callas, najvećoj opernoj divi svih vremena. Pjevači sami kroje glazbenu pratnju pokretima vlastitog tijela koji, zbog posebno programiranih kompjutera, proizvode određene zvukove. Tako sami postaju odgovorni za izvedbu, tempo i interpretaciju, što je izazov, ali im istovremeno pruža prostor za rast i bolje upoznavanje vlastitog umjetničkog izričaja.

Dio programa Dopolavoro je i jedinstvena trilogija predstava Iskop, rePublika u orkestru i Rad panike čine zagrebačkog kazališnog kolektiva BADco.

Društvene promjene, nove tehnologije i budućnost rada

Dopolavoro konferencije koja će se od 17. do 20. lipnju 2020. godine održati na Sveučilišnom kampusu u Rijeci bavit će se temama društvene promjene, nove tehnologije i budućnost rada. Ova je konferencija četverodnevni međunarodni skup koji okuplja znanstvenike, poduzetnike, umjetnike, književnike i filozofe koji iz svojih perspektiva progovaraju o utjecaju tehnoloških promjena na rad. Kroz niz predavanja i panel diskusija, konferencija polazi od ključnih procesa i koncepcija koje uokviruju današnje poimanje rada: automatizacija, globalizacija, digitalizacija, kapitalizam, demokracija. Ovi procesi i koncepcije bitno utječu na razumijevanje rada i oblikuju politički, ekonomski, socijalni, ekološki, obrazovni i kulturni krajobraz u kojem živimo.

Kako zaraditi digitalnu valutu lijenošću i neradom?

Oblomo narodu je instalacija slovenskog umjetnika Saše Sedlačeka, inspirirana blockchain platformama to jest kriptovalutama koja će posjetitelje nagrađivati za lijenost. Instalacija je sastavljena od ležaljki, senzora i posebnog sustava koji će posjetiteljima u zamjenu za njihovu lijenost isplaćivati Oblomo Coin. Zarađeni coinovi moći će se trošiti na platformi Oblomo Bay na zabavne aplikacije i različite uporabne predmete. Instalacija će po prvi puta biti predstavljena javnosti i smještena u lounge zoni Exportdrva od 25. travnja do 17. svibnja 2020.

Projekt je dobio ime prema romanu Oblomov ruskog pisca Ivana Gončarova iz 1859. godine, u kojem se glavni lik Ilija Ilič Oblomov, nedvojbeno najljeniji junak u svjetskoj književnosti, u prvih pedeset stranica uspije pomaknuti tek od kreveta do stolice. Iako većinu vremenu provodi u krevetu, Oblomov zapravo nije tolika ljenčina, lijen samo u fizički, ali je intelektualno prava vatrena kugla energije. Oblomov je vizionarska reprezentacija pojedinca 21. stoljeća, u kojem će fizički posao uskoro obavljati umjetna inteligencija i roboti.