Naziv programskog pravca

Programski pravac Dječja kuća, u programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture obuhvaća programe namijenjene djeci, roditeljima, bakama i djedovima. Ovi programi u Rijeku pozivaju najmlađe stanovnike cijele Hrvatske i male posjetitelje Rijeke iz čitave Europe. Neki od programa pravca Dječja kuća koji će se održati u 2020., grade se i rastu već tri godine, poput primjerice Dječjeg festivala Tobogan, a neki predstavljaju iznenađenje ne samo za djecu, nego i za odrasle, poput prve velike izložbe posvećene svima dragom liku – profesoru Baltazaru.

 

Dječja kuća – infrastrukturni i programski element

Dječja kuća nije samo naziv programskog pravca projekta Europske prijestolnice kulture. Dječja kuća je i stvarni fizički objekt koji se u sklopu projekta gradi na prostoru bivše tvornice Rikard Benčić u Rijeci, gdje više zgrada industrijske kulturne baštine dobiva kulturnu namjenu. Jedna od njih je i Ciglena zgrada koja se prenamjenjuje u Dječju kuću.

Obnova i izgradnja financira se europskim sredstvima u sklopu EU projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ za koji je Gradu Rijeci dodijeljeno 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

 

Razvoj djece u kreativnom okruženju – zalog izgradnji boljeg i ljepšeg svijeta

Zahvaljujući dosadašnjim programima koji se u okviru EPK projekta razvijaju pod ovim programskim pravcem, poput Festivala Tobogan, riječki mališani već sada znaju da kultura obuhvaća predstave, filmove i koncerte, ali i dohvaća mnoga druga područja poput video igara, 3D printanja, robotike, znanstvenih eksperimenata, ekologije i zaštite okoliša, igara u prirodi i šetnji prirodom. Vrijednosti na kojima počiva ovaj programski pravac tiču se uvjerenja da djeca koja odrastaju u kreativnom okruženju mogu biti nosioci i graditelji boljeg I ljepšeg svijeta budućnosti.

U tom smislu ovaj dio programa EPK u prvi plan postavlja maštu i sanjarenja koja bude kreativnost djece. Programi Dječje kuće osmišljeni su za sve male čarobnjake nemirnoga umjetničkog duha i za sve one koji će to tek postati. Oni su mali, ali su veliki, a kad zaista narastu, izgradit će društvo aktivnih i samosvjesnih građana. Dječjom kućom, i programom i zgradom, stvara se okvir u kojem djeca imaju pravo razviti svoj potencijal i izraziti se. „S njima, a ne samo za njih” krilatica je koja nosi osnovnu ideju u pripremi programa ovog pravca.

 

Kulturni program u 2020. godini – od profesora Baltazara, niz veliki Tobogan, do lutkarskih predstava uz mnogo smijeha i veselja

Iz bogatog programa posebno se izdvaja dječji Festival Tobogan s nizom radionica i spektakularnim zbivanjima na otvorenom prostoru, koji zahvaljujući trogodišnjim pripremama raste u posebno atraktivno događanje. Niz je programa posvećen liku i djelu legendarnog profesora Balthazara, kao što je velika interaktivna izložba i umjetnička intervencija na brodu Uragan. Baltazar će u Rijeci razveseliti i male i velike koji ga pamte iz svoje djećje dobi. Tu je i niz lutkarskih predstava, kao što je kabaret Bomboniera variete!, filmske radionice te festival Mjesec dobre dječje knjige.

U nastavku kronološkim redoslijedom donosimo opise programa koji su sastavni dio pravca Dječja kuća.

 

PUTUJUĆE FILMSKE RADIONICE

Siječanj – lipanj 2020, listopad – prosinac 2020.

Organizator: Art-kino
Partneri: riječke osnovne škole

Riječke osnovne škole pojavljuju se kao rasadnici filmskog stvaralaštva. Projektom Putujućih filmskih radionica želi se potaknuti aktivno sudjelovanje u stvaranju filmskog sadržaja, vrednovanje filmske umjetnosti te poticanje kreativnog izražavanja kod djece i mladih. Radionice, koje se provode tijekom školske godine u zainteresiranim osnovnim školama grada Rijeke, stavljaju naglasak na stjecanju konkretnih znanja o razvoju scenarija, snimanju slike i zvuka te montaže, kako bi polaznici imali uvid u sve produkcijske i postprodukcijske faze snimanja filma. Time se želi potaknuti kreativno izražavanje djece i mladih kroz filmski medij te time ojačati filmsko stvaralaštvo u riječkim osnovnim školama kroz pokretanje filmskih družina/klubova.

Dodatno, kroz provođenje radionica želi se detektirati škole i konkretne nastavnike koji su zainteresirani za filmsko stvaralaštvo kao oblik izvannastavne aktivnosti.

 

SRETNA KUĆICA

Ožujak 2020.

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka / Dječja kuća
Redateljica: Morana Dolenc

Lutkarska putujuća predstava za najmlađe inspirirana je pričom o osnivanju male knjižnice u Gorskom kotaru. Točnije, ova predstava za najmlađe, Sretna kućica, nastaje prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas (koja i sama ima kuću u Kutima), napisanoj na osnovu intrigantne, istinite priče o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1938. godine, i to na inicijativu samih seljana. Priča o ovoj, možda najmanjoj knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim pa i europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci na vrlo jednostavan način i kroz razumljivu priču o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva, humanosti, radu, ustrajnosti i samoodricanju koje uvijek donosi plodove.

Ova mala putujuća predstava će, uz mogućnost održavanja radionica za djecu, približiti djeci svijet knjige i važnost čitanja te oplemenjivati i uveseljavati, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, nekada, i danas.

 

MJESEC DOBRE DJEČJE KNJIGE

1. – 30. travnja 2020.

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Mjesto: Veći dio programa održava se u centru grada, u Dječjem odjelu Stribor, Trg 128. brigade HV. Dio programskih aktivnosti provodi se po drugim lokacijama – ograncima Gradske knjižnice Rijeka, ustanovama – partnerima manifestacije (DV Rijeka, osnovne škole, učenički domovi), udrugama (Portić, artMašina), na otvorenom (planinarska šetnica na rubnom dijelu grada) i na područje županije.

Mjesec dobre dječje knjige kao najveće regionalno slavlje čitanja od najmanjih nogu u Gradskoj knjižnici Rijeka 2020. godine okuplja niz kreativnih i edukativnih radionica, šetnji, knjiških igri i gostovanja. Mjesec dobre dječje knjige književna je manifestacija koja obuhvaća niz promotivnih aktivnosti čitanja. Namijenjena je djeci ali i svima odraslima uključenima u njihov razvoj. Cilj je ovom manifestacijom skrenuti pažnju na važnost odabira dječje knjige te upoznati djecu i nositelje njihova odgoja s primjerima dobre dječje knjige i autorima koji djeci šalju pozitivne poruke. Manifestacija se održava od 2012. godine, pod nazivom Tjedan dobre dječje knjige.

2020. godine Tjedan postaje Mjesec dobre dječje knjige čime će se obilježiti kraj jedne ere, prelazak Dječjeg odjela Stribor u Dječju kuću, kao i programski izuzetno važnu i bogatu godinu u Riječkoj povijesti. Program je koncipiran na kombinaciji knjižnih igara i kvizova, predstavljanja knjiga i njihovih autora (pisaca, ilustratora i prevoditelja), pripovijedanja, čitanja, razgovora, radionica s razvojnim ciljem doživljavanja priče, čitateljskih rasprava, oslikavanja, čitateljskog istraživanja, vizualnog doživljaja, izložbi. Posebna planinarsko-čitateljska akcija Svi u Šumu Striborovu! okuplja obitelji i sve ljubitelje šetnje i dječje priče u zajedničku aktivnost koju redovito, u proljeće i ujesen, od proljeća 2011. organiziraju Planinarsko društvo Kamenjak i Gradska knjižnica Rijeka.

 

CAREVO NOVO RUHO – NOVA PRODUKCIJA

Travanj 2020.

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Partner: Lutkovno gledališče Maribor
Redatelj: Zoran Petrovič

Kao i mnoge druge Andersenove bajke i priče, priča o caru koji je povjerovao lažljivcima i lopovima iz vlastite gluposti, vrlo je aktualna i danas, dok je bajkovitost jedna od najboljih podloga lutkarskoj predstavi za djecu. Bit „Carevog novog ruha“ nije samo u dječjoj iskrenosti i istinitosti, koja je čudesno imuna na koruptivnost odraslih, već na prepoznavanju činjenice da nas tkanina riječi, kojom prekrivamo vlastite strahove ne može pred njima samima zaštititi. Poznati citat „Car je gol!“ pripada upravo ovoj bajci koja govori o ljudskoj taštini, ali i strahu od istine te o mudrosti, gluposti, prepredenosti, naivnosti i nesposobnosti.

Predstava je postavljena kao autorski projekt, s mješovitom hrvatskom i slovenskom autorskom ekipom te isto tako u izvođenju hrvatskih i slovenskih glumaca-lutkara.

 

BALTHAZAROVO IGRALIŠTE

Svibanj 2020.

Mjesto: Riječko dječje igralište (lokacija će se odrediti naknadno)
Autorski tim: Pedro Campiche (AkaCorleone), Portugal, tim MMSU-a
Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Portugalski umjetnik Pedro Campiche poput profesora Balthazara sugrađanima pomaže maštom i kreativnošću. U ovom slučaju, čini to izradom murala na dječjem igralištu. Ovaj poznati street artist, umjetničkog imena AkaCorleone, izvest će umjetničku intervenciju – mural s temom profesora Balthazara – na tlu kvartovskog igrališta, pozivajući pritom djecu i susjede da igralištem prošeću, zaigraju košarku ili nogomet, naprave pauzu od malih ekrana i virtualnih svjetova te se podruže s prijateljima. Kao što profesor Balthazar rješava probleme svojih prijatelja i sugrađana uz pomoć pametnog stroja, mašte i pozitivne energije, umjetnik će iskoristiti boju i kreativnost za vraćanje igre i ljudi na igralište.

AkaCorleone je umjetnik iz Lisabona, portugalskog i švicarskog podrijetla, koji je svoje djelovanje započeo kao graffiti writer, iz čega je razvio karijeru street artista, dizajnera i ilustratora. Interveniranje na ulične zidove i bježanje od pasa razvili su kod njega “ovisnost” o tipografiji, slikanju i crtanju. Prepoznatljiv je po svom vještom kombiniranju boja, tipografije, dimenzija i oblika koje spaja u privlačne zaigrane kompozicije.

 

BALTHAZAROV URAGAN

Svibanj 2020.

Mjesto: Molo longo
Organizatori: Delta Lab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu I urbanizam (Sveučilište u Rijeci) i Rijeka 2020

Stari brod Uragan pretvara se u dječje igralište s pogledom na Balthazargrad! Rezultat je to suradnju dvaju programskih pravaca (Dječja kuća i Slatko&Slano). Stari brod Uragan koji je nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu pomogao ponovno izgraditi riječku luku, zasluženo miruje pored mora. Smješten je na omiljenoj riječkoj šetnici, lukobranu Molo longo, odakle se pruža lijep pogled na grad. Budući da su upravo izgled Rijeke te atmosfera lučkog, radničkoga grada poslužili kao inspiracija za animirani filmski serijal Profestor Balthazar, želimo usmjeriti pozornost prolaznika s broda Uragan na vizuru grada Rijeke.

Niz privremenih, umjetničkih intervencija autorskog tandema Benussi&the Fish (Dorja Benussi i Ivan Benussi) pretvorit će brod u novo dječje igralište na omiljenoj lučnoj šetnici, ali i promijeniti sliku grada kad se gleda s te točke. Interaktivna i zaigrana priroda umjetničkih radova uklopit će se u sustav vrijednosti programskog pravca Dječja kuća, a prostorna intervencija na lukobranu prirodno je prepoznata kao dio programskog pravca Slatko i slano. Djeci će na raspolaganju biti pravi toboggan, a kroz kaleidoskop će moći vidjeti Rijeku drugim očima.

 

STRAŠLJIVCI

Svibanj 2020.

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Redatelj i autor: Tin Grabnar

Autorski projekt „Strašljivci“ mladog redatelja Tina Grabnara, poznatog po inovativnom istraživačkom pristupu lutkarskim temama i tehnikama, istražuje za lutkarsko kazalište neuobičajen žanr hororca, istovremeno se duhovito poigravajući s njim kroz temu suočavanja sa strahom. Njegova je namjera približiti ovaj žanr djeci (u prvome redu osnovnoškolskog uzrasta) te kroz različite suvremene lutkarske pristupe, plošne lutke, igru sjene i svjetla kreirati lutkarsku predstavu koja istupa iz okvira predvidljivoga te doprinijeti razbijanju predrasuda o lutkarstvu pronalaženjem puta ka novoj publici različitih generacija.

U predstavi se kroz pravu dozu dobrog humora prevladava svoj strah, prije svega strah od nepoznatog s kojim se stalno suočavamo u svakodnevnom životu. Jer on je danas prisutan svuda oko nas i postao je dio naše svakodnevice. Zato je došlo vrijeme da se detaljnije posvetimo ovoj temi i proučimo je iz različitih perspektiva čime ćemo strah razumjeti kao dio integralnog dijela čovjekovog života. Neka strah postane naš saveznik!

 

DJECA LUKE

Lipanj 2020.

Mjesto: Molo Longo
Organizator: Kazališna radionica Malik
Partneri: RIJEKA 2020, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam (Sveučilište u Rijeci)

Predstava o Rijeci kao gradu mladenačke energije i bunta autorice Denis Kirinčić, profesionalno je vođena kazališna predstava nastala prema knjizi Zorana Žmirića „Riječke rock himne“, čiji su glumci djeca koji tijekom godine dana uvježbavaju i sukreiraju izvedbu pod stručnim vodstvom mentorice i autorice.

Predstava nastala u Kazališnoj radionici Malik za cilj ima trajno povezivanje kazališne umjetnosti mladih s lokalitetima Rijeke – kultnim riječkim okupljalištima mladih rockera, s projekcijom poticanja istraživanja i glumačko-glazbeno-plesno-izvedbenog djelovanja mladih sada, kao i u budućnosti grada Rijeke i šire. Predstava je i istraživanje prepoznatljivosti identiteta grada Rijeke kao grada mladenačke energije i bunta, iskazane putem rock glazbe tijekom njezinog razvoja poslije 2. svjetskog rata sve do današnjih dana.

 

BALTHAZARGRADSKO KUPALIŠTE

Trajno od lipnja 2020.

Mjesto: Plaža Grčevo na Pećinama
Organizator: RIJEKA 2020
Partneri: Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti, Grad Rijeka, Pajol bar (Rijeka)

Plažu Grčevo pretvaramo u glavno kupalište Balthazargrada! Ova plaža, poznatija kao Pajol ili Šestica, smještena je na južnom rubu grada u neposrednoj blizini Brodogradilišta Viktor Lenac. Nadomak brodova koji se renoviraju nalazi se zajednica ljudi kojima ova plaža nije samo mjesto za kupanje. Grčevo, kao i ostale slične plaže u Rijeci, javni je prostor i okupljalište, forum za rasprave i kulturne događaje, kafić i sportski kutak – mjesto na kojemu se grade pojedinačni odnosi i zajednica te jača njihova prisutnost u prostoru. Ova je lokacija odabrana za projekt koji je zasnovan na strategiji zajedničke suradnje, u koji je pozvana Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Studenti će sudjelovati u projektu tijekom akademske godine 2019./2020. pod vodstvom iskusnog umjetnika i profesora Igora Eškinje, u sklopu kolegija posebno osmišljenog za ovu prigodu. Njihove su ideje usmjerene na osmišljavanje i ostvarenje umjetničkog djela koje bi postalo sastavni dio plaže Grčevo, uz poboljšanje njezine funkcionalne i simboličke kvalitete.

Umjetnički proces nadahnut je temom Balthazara, svjetski poznatog i nagrađivanog animiranog serijala, u kojem je Rijeka glavna inspiracija i nadahnuće autoru scenografije za stvaranje Balthazargrada. Balthazar je baš po pravoj mjeri pametan profesor koji rješava probleme ”malog” čovjeka. Instalacije nastaju u suradnji s programskim pravcima Dječja kuća i Lungomare Art.

 

FESTIVAL TOBOGAN

26. lipnja 2020. – 10. srpnja 2020. 

Mjesto održavanja: Razne lokacije u Rijeci
Organizatori: RIJEKA 2020, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnice Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić
Partneri: Kreativni kolektiv Kombinat – ArtMašina, Prirodoslovni muzej Rijeka, Kazališna radionica Malik, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Dom mladih, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Muzej grada Rijeke

U dva tjedna Festivala održava se mnoštvo atraktivnih dječjih radionica, predstava, koncerata, uličnim performansa, igara i filmskih projekcija, a najavljujemo i spektakularno otvorenje Tobogana s paradom neobičnih pojava iz svijeta mašte i snova.

Ideja Festivala Tobogan jest da ljetni praznici u gradu postanu nešto sasvim drugačije od užarenog asfalta i dosadnog praznog grada. Dva tjedna kulture za djecu, edukacijskih interaktivnih programa i zabave koja je osmišljena da ne bude samo bijeg od dokolice, vodilja je timu Dječje kuće u oblikovanju programa festivala. Tobogan 2020. bit će još bogatiji radionicama, predstavama, koncertima, uličnim performansima, igrama, filmskim projekcijama, videoigrama, plesnjacima, umjetničkim intervencijama i drugim sadržajima primjerenim djeci, ali i svima onima koji žele provesti aktivni početak ljetnih praznika.

Kao i svake godine Festival se otvara spektakularnom paradom čiji će sadržaj još neko vrijeme ostati u tajnosti. Sigurno je samo da će se djeca i roditelji odlično zabaviti. Otvorenje Tobogana uključit će paradu neobičnih pojava iz svijeta mašte i snova, u kojoj će aktivno sudjelovati i nekoliko stotina riječkih osnovnoškolaca. Nakon parade, pripremamo najveći plesnjak, za one najmanje, ali i one velike, a do dugo u toplu lipanjsku noć zabavlja nas legendarni riječki sastav Denis & Denis.

Ulaz na sve programe je slobodan.

 

Gradsko kazalište lutaka ponudit će interaktivne programe, dramsko-lutkarske radionice, izložbe, premijerne predstave za male i one malo veće.

Panorama – Kino Theatre iz temelja mijenja naše kazališno iskustvo jer ova pokretna ”kutija” pretvara stvarnost u maštu, aktivirajući naša osjetila i otkriva nam na novi način svijet u kojem živimo, ali i samo poimanje kazališta i kazališnog performansa. Temelj Panorame je pop-up struktura, dakle struktura koja nastaje na licu mjesta. Praktično će velika kutija s gledalištem biti postavljena u javnom prostoru, a potom iz te kabine publika promatra predstavu, odnosno događanja izvan kutije. Gledatelji smješteni u kutiji/kabini gledat će što se događa u javnom prostoru u kojemu se odvija svakodnevni život grada. Kroz prozor kabine koja se rotira za 360° oko vlastite osi publika doživljava svijet izvana, ne samo kroz akcije i intervencije aktera/glumaca koji se nalaze u vanjskom prostoru, već i kroz interakciju glumaca koji animiraju prolaznike da bi i oni postali sastavni dio priče.

Više informacija o programu Panorama potražite na http://www.kinopan.com/

 

Matija Solce na Tržnici Brajda postavit će lutkarski kabare „Bomboniera Variete!“ prema motivima iz povijesti grada Rijeke i Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Koristeći već u naslovu nekadašnji stari naziv današnjeg riječkog kazališta lutaka, u svome neobičnome lutkarskome varijeteu vodit će nas kroz povijest lutkarstva u Rijeci: od Marionetskog kazališta Giovannija Lukezića i Marionetskog kazališta u Rijeci do Sokolskog lutkarskog kazališta u Sušaku i lutka legendarnog Jurića kojega je stvorio Viktor Car Emin. Ona tako spaja dva različita povijesna trenutka riječkog lutkarstva u ludo putovanje kroz vrijeme, priču o Rijeci i njenoj industrijskoj baštini kroz omiljene proizvode poput poznate čokolade Slon (Elefante) i popularne slastice Rigo Jančija. Predstava uključuje i intimne priče o običnim ljudima koje čine duh i identitet grada, inspirirajući se pri tom i gradom u kojem živi toliko manjina i u kojem se nekada govorilo toliko različitih europskih jezika.

Spajajući riječku lutkarsku povijest, sadašnjost i budućnost u urnebesni lutkarski variete, ovaj lutkarski Amarcord želi skrenuti pozornost na važnost lutkarske umjetnosti i za grad, ali i njen značaj u kontekstu hrvatskoga i europskoga lutkarstva. Predstava je zamišljena i kao svojevrsno kazalište na otvorenom kako bi što više ljudi vidjelo predstavu. Izvedba je zamišljena na specifičnoj lokaciji te će se odigravati na punktovima Tržnice Brajde i oko nje, sve do portuna u Ulici Blaža Polića 6 gdje se nalazi današnje Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Lutkarski rad Matije Solcea, lutkara, glazbenika, boema, svjetskog putnika i otkačenjaka, posvećen je istraživanju neobičnog odnosa između lutke, teatra objekata i glazbe. Više informacija o Matiji Solceu na https://www.mclu.info/matija-solce

 

Francuski umjetnik Hervé Tullet održat će dinamičnu izložbu/radionicu za djecu Gledaj, dotakni, igraj se!”. Tullet je svjetski slavan ilustrator, poznat i po svojim popularnim slikovnicama za najmlađe, performerskim čitanjem knjiga te dinamičnim radionicama za djecu.

Projekt produkcije pričopredstave jest koprodukcija s Dječjom kućom poezije i kreativnosti Tinqueux iz Francusea i Dječjom kućom umjetnosti iz Ljubljane. Projekt je planiran iz dva dijela od kojih prvi dio koji uključuje likovnu-interaktivnu radionicu za djecu na Festivalu Tobogan 2020. u kojoj će sudjelovati svjetski poznat likovni umjetnik poznat po svome radu s djecom, poznat i kao autor nagrađivanih slikovnica – Herve Tullet i njegov suradnik pjesnik Bernard Friot. Koncept je da iz igre s djecom, iz dječjih improvizacija i kroz radionice, redateljica Mateja Bizjak Petit napravi predstavu. Bezjak Petit, u čijoj se Dječjoj kući godišnje održava izuzetno zanimljiv festival poezije i umjetnosti za djecu i mlade, otvara dijalog između poezije, riječi i melodija različitih jezika, likovnosti i lutkarstva.

 

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeku dovodi dansku umjetnicu Karoline H. Larsen koja će izvesti instalaciju „Collective Strings“.

Collective Strings neobična je instalacija koje će se stvarati dan po dan, uz pomoć kilometara šarenih niti. Riječ je o takozvanoj participativnoj instalaciji pri čemu u njenoj izradi sudjeluju djeca i druga publika. Svi će oni biti pozvani da raznobojnim nitima i trakama fizički ocrtaju i obojaju javni prostor u slobodnom pokretu. Svakim pokretom i bojom um i tijelo stvarat će bogatu skulpturu nalik na veliku šarenu mrežu.

Karoline H. Larsen (1974., Kopenhagen) umjetnica koja svoj rad temelji na performansu i javnim umjetničkih instalacijama kojima poziva publiku na participaciju i istraživanje. Larsen stvara neformalne prostore, spajajući javno s polu-javnim ili privatnim, uklanjajući granice između umjetnosti i igre, umjetnika i publike. Diplomirala je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Kopenhagenu 2003. Od 2005. godine njen umjetnički projekt Collective Strings otputovao je osim Europe na mnoge strane svijeta, uključujući New York, Cape Town i Peking.

Više informacija potražite na http://www.creativeactions.com/collective-strings/

 

Muzej za male kreativce priprema radionicu „Tvornica zvuka“, osmišljenu kao radionicu elektroničke i improvizirane glazbe, te radionicu „Monster Drawing“ koristeći rizograf – ekološki prihvatljiv i jeftin pisač koji tintom na bazi soje proizvodi jedinstvene rezultate.

Tvornica zvuka je radionički program za najmlađe glazbenike budućnosti (8 – 12 godina ) pod vodstvom glazbenika, skladatelja i pedagoga Nenada Sinkauza. Osmišljen je kao radionica elektroničke i improvizirane glazbe u kojoj se mali glazbenici budućnosti upoznaju s mikrofonima, efektima, sintetitizatorima te kroz upotrebu vlastitog glasa (i tijela) i audio opreme uče osnove improvizacije.

U Tvornici zvuka glazba se proizvodi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom, moduliranjem glasa, ali prije svega igrom, kroz koju juniorski improvizatorski ansambl dolazi do svojevrsne instant kompozicije. Voditelju Nenadu Sinkauzu pridružiti će se glazbenik, skladatelj i pedagog Nenad Kovačić koji će dodatno obogatiti sadržaj Tvornice za mališane, prvenstveno na području body percussiona te upotrebe različitih predmeta kao instrumenata.

Nenad Sinkauz (1980.) je magistrirao etnomuzikologiju u Padovi. Po zanimanju je skladatelj i izvođač u glazbenim, plesnim, kazališnim i multimedijskim projektima. 2002. godine osniva sastav East Rodeo u sklopu kojega surađuje s nizom međunarodnih jazz i rock glazbenika, spajajući avant-rock, živu elektroniku, noise, eksperimentalnu i improviziranu glazbu.

Sinkauz je autor i izvođač u hvaljenom audovizualnom projektu Day of the year koji kroz improvizaciju i live sampling istražuje odnose zvuka i videa. Kao skladatelj i izvođač surađuje s velikim brojem glazbenika, koreografa, kazališnih i filmskih redatelja u Hrvatskoj i inozemstvu: Mala Kline, Dalibor Matanić, Marc Ribot, Warren Ellis, Greg Cohen, Ivana Sajko, Franka Perković, Roberta Milevoj, Francesco Scavetta, Mikiko Kawamura, Matija Ferlin, Petra Hrašćanec, Saša Božić, BADco i drugi.

Nenad Kovačić (1982.) je udaraljkaš i istraživač balkanskog i zapadnoafričkog ritma o kojem je učio od najvećih živućih majstora u Gvineji, Maliju i Burkini Faso. Dobitnik je strukovne glazbene nagrade Status (2006.) za najboljeg instrumentalistu u kategoriji etno glazbe. Djeluje u Zagrebu kao član bendova Antenat, Sevdah Takht Damira Imamovića i NmAB. Od 2006. godine djeluje i kao autor kazališne i filmske glazbe te je redoviti suradnik dramaturško-redateljskog tandema Tomić – Kovačić s kojima je do sada radio niz predstava (ZKM, Teatar &TD, HNK Varaždin, Dječje kazalište Dubrava, Kazališna družina Pinklec, kazalište Novi život). Posljednjih godina je radom na projektima Suprised Body Project (suvremena plesna predstava, Studio za suvremeni ples), Noćne vizije (multimedijalni performans, Ganz novi festival 2013.) i Zvuk pokreta (autorski glazbeni projekt, Izlog suvremenog zvuka 2014.) intenzivirao svoj rad na području improvizirane glazbe, odnosno – suvremene eksperimentalne, elektroakustične i grupne improvizacije.

 

Monster Drawing (Crtanje čudovišta), radonica je rizografije.

Rizograf je ekološki prihvatljiv i jeftin pisač koji koristi tinte na bazi soje kako bi proizveo jedinstvene rezultate. Svaka matrica napravljena je od toplinski osjetljivog papira i omogućuje tisuću kopija. Rizograf stvara minimalnu količinu otpada, a temeljna tehnologija rizografa vrlo je slična tehnologiji sitotiska. Na petodnevnoj radionici zajedno s kreativcima austrijskog studija Soybot djeca će crtati čudovišne likove koji će popuniti stranice male publikacije tiskane uz pomoć riso-printera, a kopije će biti podijeljene sudionicima i posjetiteljima festivala na završnoj izložbi.

Voditelji radionici su članovi studija SOYBOT iz Beča. SOYBOT je mikro izdavački i riso-printing studio čiji članovi dijele sklonost prema grafici i ilustraciji. Oni vole stripove, zinove, knjige, slike, animacije, crteže, vanzemaljce, čudovišta, buku, crtane filmove, poeziju, tipografiju te ispisuju, crtaju, dizajniraju, slikaju, putuju, izlažu, podučavaju i stvaraju. Upoznali su se tijekom studija na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču. SOYBOT djeluje kroz različite medije i objedinjuje različite discipline u tisku. Od 2010. godine članovi studija SOYBOT održali su 33 izložbe i predstavljanja publikacija te 15 radionica u 10 zemalja.

 

Nadalje, u sklopu festival Tobogan, Gradska knjižnica Rijeka priprema petodnevne radionice stripa i kreativnog pisanja, edukativne sadržaje vezane uz 3D printing i virtualnu realnost, likovne i literarne radionice, poučnu šetnju Šumom Striborovom, LARP te gostovanja književnika i predavanja stručnjaka namijenjena roditeljima i edukatorima. Uz navedeno, valja izdvojiti Dan videoigara (RiSpawn) će se riječki trgovi pretvoriti u tehnološka igrališta te petodnevnu radionicu Arheonauti gdje će u tajne arheologije na temelju primjera iz prave prakse polaznike uputiti Asja Zec.

 

Toboganu se sa brojnim programima priključuju i drugi partneri poput Kazališne radionice Malik u čijoj će produkciji nastati i premijerno se prikazati predstava Djeca luke.

 

Program Art-kina sastojat će se od raznih radionica koje imaju direktnu ili indirektnu poveznicu s filmom, od radionica animiranog filma, igranog filma i video reportaže do radionica koje apliciraju filmska izražajna sredstva i na druge medije (npr. video igre). Pored radionica, na gradskim lokacijama održat će se i niz projekcija recentnije filmske produkcije za djecu i mlade kao i filmskih klasika.

 

Tobogansko cirkusiranje

U suradnji sa sponzorom (Tower Centar) na otvorenom parkingu na krovu trgovačkog centra na Pećinama organizira se “Cirkus na krovu”. Cirkus neće biti šatorskog tipa, već je riječ o cirkusu na otvorenom pri čemu cirkusanti, akrobati i drugi zabavljači neposredno zabavljaju djecu, a priređuju im i radionice cirkuskih vještina.

 

 

RIJEČKI DANI MEDIJSKE PISMENOSTI

Srpanj 2020.

Organizator: Art-kino

Program Riječki dani medijske pismenosti ima neposredan cilj unaprijediti znanje o filmu kod nastavnika osnovnih i srednjih škola preko neformalnog obrazovanja i usavršavanja, ali je namijenjen i svima onima koji se bave filmom ili koje zanima medij filma i žele o tom području produbiti svoje znanje. Program se sastoji od predavanja i praktičnih vježbi na temu filma i medijske kulture u osnovnim i srednjim školama.

Programom se žele jačati kapaciteti nastavnika u školama na području medijske kulture, ponajprije filma, te uputiti na to da film itekako može naći svoje mjesto u nastavi bilo kao pomoćno nastavno sredstvo ili kao samostalan nastavni sadržaj. Ova je aktivnost ujedno povezana s Putujućim filmskim radionicama u osnovnim školama jer će nastavnici steći i praktično znanje o snimanju filmova koje poslije mogu primijeniti u školama kroz razne oblike izvannastavne školske aktivnosti.

 

BATHAZARGRAD: IZLOŽBA

11. srpanj – 6. prosinac 2020.

Mjesto: Exportdrvo
Organizator: RIJEKA 2020
Partner: Zagreb film, Jučer, danas, sutra

U Rijeci, izvornom Balthazargradu, otvara se prva ikad organizirana velika izložba posvećena Profesoru Balthazaru. Iako je Profesor Balthazar dotaknuo srca milijuna djece, još nikad nije dobio vlastitu veliku izložbu. Zbog toga će Rijeka, grad koji je poslužio kao inspiracija za Balthazargrad, u godini Europske prijestolnice kulture ispraviti tu nepravdu. Prostor Exportdrva ugostit će brojne predmete koji će na atraktivan, zabavan i interaktivan način pričati priču o nastanku Profesora Balthazara, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledajući njegove dogodovštine, ali i o važnosti ovog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojemu trenutno živimo. Veliki i mali prijatelji dobrog profesora dobit će ovako priliku “zaviriti pod njegov šešir”, odnosno doznati mnoge tajne koje su do sada znali samo stanovnici Balthazargrada.

Profesor Balthazar hrvatska je animirana serija snimana od 1967. do 1978. godine u Zagreb filmu. Seriju čini 59 epizoda u trajanju od pet do deset minuta, i do danas je ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić, a simpatičnom znanstveniku koji uz pomoć mašte i pozitivne energije rješava probleme svojih sugrađana u Balthazar-gradu ime je dao Pavao Štalter. Serija je postala vrlo popularna, a zabilježila je solidan uspjeh i u inozemstvu.

Osnovna ideja izložbe je da bude atraktivna djeci, da predstavi utjecaj crtića o Balthazaru na razvoj crtanog filma u Hrvatskoj i svijetu. Primjerice, manje je poznato da je crtani film o Profesoru Balthazaru u Skandinaviji emitiran zatvorenicima da im smanji agresiju. Izložba će dijelom biti interaktivna pa će djeca koje žele biti snimljena potom vidjeti sebe insertirane u crtić na velikom ekranu. Izložba će po mnogočemu biti veliko igralište za male istraživače.

 

GOSTUJUĆI PROFESOR

kolovoz – rujan 2020.

Mjesto: Riječki kvartovi i druga balthazaroidna mjesta: Školjić, Zvjezdarnica (travanj), Pehlin, Škurinjska draga, Kozala, Molo Longo, Podvežica, plaža Grčevo, Kantrida (svibanj)
Organizator: RIJEKA 2020
Partner: Zagreb film, Ultralink

Popularni Profesor Balthazar gostuje na zidovima i projekcijskim platnima različitih riječkih susjedstava i donosi veselo druženje za cijeli kvart. Kako bismo naglasili povezanost Rijeke i Balthazargrada, dovest ćemo Profesora Balthazara u razna riječka susjedstva. Održat ćemo 10 projekcija najzanimljivijih animiranih filmova na 10 različitih lokacija, od Korza do kvartovskih parkića. Nakon filmova druženje se nastavlja uz glazbu i druge zabavne sadržaje.

Kako su likovi u animiranom serijalu uglavnom predstavljeni kroz njihova zanimanja (dirigent, policajac, svjetioničar, vozač tramvaja…), kao što je i priličilo stanovništvu radničkog Balthazargrada, tako će se i uz projekcije organizirati druženje s obrtnicima ili radnicima nekih od zanimanja koja se pojavljuju u Profesoru Balthazaru. Djeca će, primjerice, oblikovati peciva koje će pekar ispeći i donijeti na zajedničko kušanje, a roditelji će moći donijeti cipele na popravak postolaru ili odjeću švelji. Na taj ćemo se način podsjetiti i kako smo se družili i kako smo živjeli u vrijeme Profesora Balthazara.

Na druženja dolaze i obrtnici – frizer, dirigent, pekar, krojač, postolar, urar (i pokazuju kako se popravljaju predmeti ili mijesi tijesto). Na kraju događanja predviđen je DJ set i nastup mađioničara.

 

LUTKARSKI CRVENI TEPIH
2. – 8. studenog 2020.

Mjesto: GKL Rijeka, Dječja kuća i HKD na Sušaku
Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Lutkarski crveni tepih poseban je program jubilarne, 25. Revije lutkarskog kazališta u godini kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture i slavi 60. obljetnicu rada GKL Rijeka. Tradicionalni međunarodni festival Revija lutkarskih kazališta u dijelu svog programa predstavlja posebno odabrane programe za Europsku prijestolnicu kulture te prostire crveni tepih povodom 60. obljetnice rada Gradskog kazališta lutaka. EPK programi na Reviji između ostalog dijelovi su podprogramskih linija Slatko kazalište i Priče s krova.

 

OH LA LA !

Studeni 2020. (premijera na Reviji lutkarskih kazališta)

Mjesto: Dječja kuća

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Koproducenti: Dječja kuća poezije i kreativnosti Tinqueux, Francuska, Dječja kuća umjetnosti (Ljubljana, Slovenija) i Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Redateljica: Mateja Bizjak Petit

Ovaj jedinstveni projekt osmišljen je upravo za program Dječje kuće i njezin podprogram Priče s krova. U njemu se sjedinjuju francuski, slovenski i hrvatski jezik, s obzirom da će je izvesti glumci iz triju koprodukcijskih kuća. Ova predstava za najmlađe je kazalište iz kovčega: igra riječi, boje i ritma.

Projekt je planiran iz dva dijela: prvi dio koji uključuje likovnu-interaktivnu radionicu za djecu na Festivalu Tobogan 2020. u kojoj će sudjelovati svjetski poznat likovni umjetnik poznat po svome radu s djecom, poznat i kao autor nagrađivanih slikovnica – Herve Tullet, a u listopadu i studenome je planirana produkcija pričopredstave bazirane na jednoj od Tulletovih slikovnica, odnosno na pjesmama poznatog francuskog dječjeg pjesnika, Bernard Friota. Redateljica je Mateja Bizjak Petit, a koprodukcija uključuje francuske, hrvatske i slovenske umjetnike.

Slovenska redateljica Mateja Bizjak Petit, u čijoj se Dječjoj kući godišnje održava izuzetno zanimljiv festival poezije i umjetnosti za djecu i mlade, otvara dijalog između poezije, riječi i melodija različitih jezika, likovnosti i lutkarstva. Predstava za najmlađe Oh la la nastaje u suradnji s jednim od najoriginalnijih i najomiljenijih francuskih književnika i pjesnika za djecu Bernardom Friotom te svjetski slavnim ilustratororom Hervéom Tulletom, poznatom i po svojim popularnim slikovnicama za najmlađe, performerskim čitanjem knjiga te dinamičnim radionicama za djecu.

Osnova predstave je činjenica da su sva djeca na svijetu, bez obzira na raznolike kulture i običaje, vrlo slična. Njihov zajednički element je igra! Igra kao najbolji predvodnik spoznavanja i upoznavanja svijeta. Svoga i onoga koji nas okružuje. Igra je jedan od ključnih elemenata važnih za razvoj čovjeka, njegovog motoričkog i senzoričkog razvoja, intelektualnog i društvenog razvoja te razvoja njegovog jezika. A kazalište je igralište! Prostor za empatiju, sudjelovanje i neagresivno komuniciranje. Sadržajno, riječi iz naslova odražavaju: Oh – boju / la– riječ / la– ritam te čine kolaž igre bojama, riječima i ritmom. I to sa što više ideja!

 

KIŠA

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Autor i redatelj: Vanja Jovanović

Predstava “Kiša” bavi se aktualnim temama današnjice poput vršnjačkog nasilja te nesnalaženja u izražavanju emocija u procesu odrastanja i niza važnih životnih situacija kroz koje prolazi njegov protagonist, Petar, koji je zapravo bilo tko od nas.

Predstava je pobijedila na “Lutkolabu”, natječaju koji ima za cilj mladim i neafirmiranim umjetnicima omogućiti profesionalnu produkciju lutkarske predstave. Članovi žirija bili su umjetnici i djelatnici GKL Rijeka te skupina od desetak djece koja pohađa radionice Vijeća mladih Benčić. Djeca su prije sudjelovanja u žiriranju prošla kroz lutkarsku radionicu pod vodstvom Petre Šarac te su se upoznali s osnovama rada na umjetničkoj produkciji predstave i kritičkog promatranja kazališnog rada.