Kulturni program u 2020. godini Europi predstavlja Rijeku i njene specifičnosti te istovremeno u središte pažnje postavlja aktualna europska kulturno-društvena pitanja. Tri glavne programske teme izabrane su kao simboli ispreplitanja identiteta Rijeke i suvremene Europe: voda, rad i migracije.

Ove se teme u programu pojavljuju na najrazličitije načine – u izložbama, predstavama, operama, na konferencijama, koncertima, festivalima, putem gostovanja svjetskih i hrvatskih umjetnika, u projektima lokalnih udruga, u uređenjima prostora, postavljanju skulptura, predstavljanju knjiga, u susretima i druženju građana Rijeke, regije, Hrvatske i Europe.

Iz Rijeke – Luke različitosti u sedam pravaca putuju poruke kulture koja ima snagu mijenjati Europu i svijet

Kulturni program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture ima sedam programskih cjelina tzv. programskih pravaca, koji kroz razna kulturna događanja nose specifične poruke riječkog projekta Europske prijestolnice kulture.

Slatko i slano i Lungomare Art

Cjeline, „Slatko i slano“ te „Lungomare Art“, Rijeci i okolici donose vidljive prostorne promjene uz more i Rječinu, te na širem području Kvarnera. Ovi programski pravci, koncentrirani na važnost prostora, pokazuju načine na koje arhitektura i umjetnost otvaraju vrata zaobilaženih mjesta, stvaraju nova područja kretanja i susreta građana, unose živost u prostore koji zaslužuju živjeti.

Kuhinja različitosti

„Kuhinja različitosti“ bavi se temom migracija i manjina – od iseljenika i doseljenika, preko nacionalnih manjina sve do različitih društvenih manjinskih skupina. Festivali i događanja koja su dio ove programske cjeline šalju poruku iz Rijeke koja kaže da strah pred različitima treba zamijeniti prihvaćanjem i upoznavanjem različitih.

Dopolavoro

„Dopolavoro“ ili after work ili nakon posla programski je pravac koji se kroz kulturu bavi pojmom rada u suvremeno doba i tehnologijom koja neprestano mijenja ljudski rad.  Rijeka ovim događanjima otvara temu rada jer budućnost rada jedan je od najvećih izazova budućnosti europskog stanovništva.

Doba moći

„Doba moći“ je programska cjelina unutar koje Rijeka Europi predstavlja svoju uzbudljivu povijesti prepunu moćnih sila koje su je svojatale i njome upravljale. To je ujedno i europska povijest osvajača i osvajanih. A to je ujedno i moć koja utječe na razvoj kulture i umjetnosti. Hrabro suočavanje s povijesnim i suvremenim silama moći potrebno je čitavoj Europi, a Rijeka u ovom dijelu programa nudi kulturni pokretač za to.

Dječja kuća

„Dječja kuća“najslađi je dio programa Europske prijestolnice kulture i okuplja sve što je u Rijeci u 2020. namijenjeno djeci. Ovi programi potiču maštu i sanjarenja, zovu na igru i smijeh. Djeca koja su u prilici upijati vedrinu i razvijati svoju kreativnost, sutra će biti graditelji novog, boljeg svijeta u kakvom želimo živjeti.

27 susjedstava

 „27 susjedstava“ je programska cjelina koja spaja  ljude, običaje i načine života otoka, obale, zaleđa, gorja te samog grada Rijeke. Susjedstva su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Broda na Kupi i Gornji Kuti. Ovi gradovi i mjesta  surađuju  sa 27 europskih susjedstava– gradova i mjesta, a u 2020. godini svoje će suradnje predstaviti na Festivalima susjedstava. Povezivanje europskih građana koje spaja isto kulturno nasljeđe, Europu čini snažnijom i ljepšom.