• Strateški partneri Gradu Rijeci kao nositelju titule Europske prijestolnice kulture u provedbi projekta su Vlada Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Sveučilište u Rijeci i Turistička zajednica grada Rijeka
  • Uz tvrtku RIJEKA 2020 d.o.o. glavni programski partneri i organizatori programa su HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam (Sveučilište u Rijeci), Drugo more, Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Muzej grada Rijeke, Art-kino, Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Rijeka i Hrvatski kulturni dom na Sušaku. Osim glavnih partnera na popisu suorganizatora, koproducenata i ostalih partnera u organizaciji programa nalaze se još preko 200 organizacija iz Hrvatske i inozemstva.
  • Prijavom na natječaj za predlaganje dodatnih kulturnih programa za 2020. u projekt se uključio velik broj kulturnih udruga i organizacija koje su ponudile ukupno 380 kulturnih sadržaja za 2020. Od toga je za financiranje i za obilježavanje oznakom EPK programa odabrano ukupno 55 programa različitih kulturnih udruga, umjetničkih organizacija, tvrtki i pojedinaca koji su na taj način postali sastavni dio projekta Europske prijestolnice kulture.
  • Projektom Europske prijestolnice kulture potaknuto je osnivanje Poslovnog kluba PartneRI čiji članovi mogu biti poduzetnici, obrtnici, trgovačka društva, samostalni djelatnici koji djeluju u svim gospodarskim djelatnostima i koji su spremni financirati kulturna događanja u Rijeci i regiji. Na poziv Poslovnog kluba PartneRI za prijavu kulturnih programa za financiranje prijavilo se više pojedinaca i organizacija koji su ponudili 37 kulturnih programa i sadržaja. Od toga će Poslovni klub PartneRI financirati realizaciju 6 programa.
  • U sklopu projekta Europske prijestolnice kulture u cjelini pod nazivom Učionica do sada su održana 32 programa edukacija u području kulture i organizacije kulturnih događaja od čega 15 radionica, 7 seminara, 1 međunarodna konferencija, 3 međunarodna projekta, te 6 kontinuiranih edukacijskih programa u sklopu kojih su održane 32 radionice s 312 mentorskih sati. U edukacijske programe Učionice bila su uključena 122 nacionalna i međunarodna predavača, a programe je pohađalo ukupno 1455 polaznika, građana Rijeke, PGŽ i Hrvatske, koji su stekli široka znanja, vještine i iskustva u područjima kulturnog upravljanja, razvoja publike te korištenja prostora i tehnologija u području kulture.
  • U okviru projekta prijestolnice provedene su dvije akcije „Uključi se“ namijenjene građanima Rijeke kao poziv na predlaganje manjih projekata uređenja grada zelenilom ili provođenje manjih kulturno-društvenih događanja u kvartovima. Pozivi su uključivali i prijave u tzv. Vijeće građana koje procjenjuje kvalitetu prijavljenih projekata i odabire najkvalitetnije za uvrštenje u EPK program i financiranje u sklopu projekta. Pozivu se odazvao i u ove akcije uključio velik broj pojedinaca i skupina građana koji su ukupno prijavili 141 projekt, a 155 građana prijavilo se za participiranje u Vijeću građana.
  • U prostoru RiHub-a održano je 57 različitih javnih događanja – radionica, predavanja, tribina i predstavljanja projekata – iz područja ekologije, građanskog aktivizma, razvoja solidarnosti i sl. Ova su događanja uključila 64 predavača, mentora ili panelista te 872 građana, polaznika održanih programa.
  • Prostor Coworkinga koji je u sklopu EPK projekta otvoren u RiHubu do sad je koristilo 215 korisnika koji su ondje proveli 2.758 radnih sati. Prosječno mjesečno prostor koristi 35 osoba.
  • U projekt je uključen i velik broj volontera, a poziv volonterima na daljnje uključivanje u EPK trajno je otvoren jer je plemenita i ponosna energija volontera važan kotač svake velike organizacije. Volonteri projekta na dodir su blizu velikim predstavama, koncertima, izložbama i mnogim drugim događajima koji se u Rijeci održavaju tijekom 2020, oni upoznaju nove ljude, sudionike programa i riječke goste, imaju priliku surađivati s producentima i umjetnicima, organizatorima i zvijezdama i među prvima otvarati vrata novih kulturnih ustanova u Rijeci.
  • Također, uz već uključene sponzore, trajno je otvoren poziv na daljnje uključivanje namijenjen pokroviteljima i dobavljačima na koji se mogu odazvati različite tvrtke uplatom financijskih sredstava i osiguranjem različitih roba i usluga potrebnih projektu Europske prijestolnice kulture. Zauzvrat dobivaju vlastitu promociju i vidljivost svojih tvrtki u javnosti prilikom realizacije kulturnog programa u 2020.