Rijeci ovaj projekt donosi izgradnju kulturnih zgrada, financiranih europskim novcem, u bivšem industrijskom kompleksu tvornice Rikard Benčić koji ovime trajno postaje riječki art kvart. U tim će objektima i nakon 2020. građani uživati kulturne sadržaje, a u 2020. u svojem gradu i regiji prisustvuju vrhunskom kulturnom programu koji nudi jedinstveno doživljajno iskustvo.

U sklopu projekta u Rijeci se razvijaju i kulturne manifestacije kojima je cilj trajati i nakon 2020., poput primjerice Dječjeg festivala Tobogan ili pak festivala koji proslavlja svjetsku glazbu i gastronomiju – Porto Etno.

Za građane Rijeke i regije organiziran je i niz edukacija iz područja organizacije kulturnih događaja, kulturne produkcije i sl., kako bi se i nakon 2020. u Rijeci i okolici nastavili uspješno održavati festivali, koncerti, izložbe, predstave na otvorenom i sl.

Građani Rijeke uključili su se u projekt i predlagali različite ideje za unaprjeđenje života u gradu, a realizacija tih ideja financira se iz projekta Europska prijestolnica kulture. Na taj način građani su preuzeli aktivnu ulogu u uređenju Rijeke, a ovi projekti se također nastavljaju i nakon 2020.

Lokalni i regionalni ugostitelji, iznajmljivači i turistički djelatnici ostvaruju veći prihod zahvaljujući većem broju gostiju koji Rijeku i regiju posjećuju 2020., ali i u godinama koje slijede. Djeca, mladi i studenti dobivaju priliku za razvoj vlastite kreativnosti, za edukacije u području kulture i za sudjelovanje u razvoju kreativnih industrija. Članovi kulturnih udruga i organizacija sudjeluju u slavljeničkom programu 2020. ili mu prisustvuju i ostvaruju vrijedne kulturne suradnje koje i u budućnosti utječu na razvoj kulture. Poduzetnici i gospodarstvenici jačaju vidljivost svojih tvrtki te, uključujući se u projekt kao sponzori, predstavljaju svoju djelatnost građanima Hrvatske i Europe.

Tim mladih ljudi zaposlenih u tvrtki RIJEKA 2020 d.o.o., uz suradnju sa svim riječkim kulturnim ustanovama i brojnim udrugama i partnerima, radi na pripremi i organizaciji programa za 2020. godinu, kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture.Ta godina Rijeku stavlja pod svjetla europskih reflektora, a Rijeka svim svojim građanima, građanima Hrvatske i Europe, brojnim turistima i gostima nudi mnoštvo atraktivnih, većih i manjih kulturnih i zabavnih programa u kojima svatko pronalazi nešto za sebe – od atraktivnog otvorenja, predstava na otvorenom, velikih izložbi i festivala preko konferencija o različitim temama, koncerata i filmova, sve do zanimljivih uređenja javnih prostora u gradu i otvorenja novouređenih zgrada kulture.

Projektom se ne predstavlja samo Rijeka i regija, već je to i nacionalni projekt koji osigurava prepoznatljivost cijele Hrvatske u Europi i svijetu. Kao građani Hrvatske postajemo vidljiviji na kulturnoj mapi Europe predstavljajući sastavni dio europskih kulturnih različitosti.

Europa ovim projektom postaje snažnija, a svi mi kao njeni stanovnici međusobno bolje poznati jedni drugima i čvršće povezani.